Servicehunder


Servicehunder/førerhunder er alltid velkomne på våre flyvninger.

Bestill plass til servicehund/førerhund

Servicehunder og servicehunder som er under opplæring kan reise gratis i kabinen på de fleste flyvningene våre.

Det er lett å bestille plass til servicehunden på nett eller hos kundeservice, eller å legge det til på en eksisterende bestilling. Vi anbefaler at du bestiller minst 48 timer før avgang for å være sikker på at vi har plass.

Ulike forhold vil gjelde avhengig av type tjeneste dyret gir, og hvor du reiser.

En servicehund er en som har blitt spesielt trent til å hjelpe en person med en funksjonshemning.

Servicehunder kan omfatte førerhunder, hørehunder og andre servicehunder som er opplært til å hjelpe personer som bruker rullestoler, har autisme, trenger balansehjelp eller hjelp ved ulike andre forhold som anfall, lavt blodsukker eller nedsatt mental helse.

 • Servicehunder er tillatt i kabinen på alle flyreiser, unntatt overganger i Storbritannia
 • Servicehunder er tillatt i lasterommet på direkteflyvninger innen Schengen og til/fra Svalbard
 • Bestillinger kan gjøres online for alle direktefly utenom flyreiser til/fra Storbritannia og Svalbard
 • Bestillinger av flyreiser til/fra Storbritannia, Svalbard og overganger må gjøres via vår kundeservice

 

Politi- og redningshunder er spesielt opplært til å bistå politimyndigheter eller andre organisasjoner med ansvar for søk- og redningsaktivitet.

 • Politi- og redningshunder er tillatt i kabinen på alle flyreiser innen Schengen
 • Politi- og redningshunder er kun tillatt i lasterommet på direkteflyvninger innen Schengen og til/fra Svalbard
 • Bestillinger kan gjøres online for alle direktefly utenom til/fra Svalbard
 • Bestillinger av flyreiser til/fra Svalbard og overganger må gjøres via vår kundeservice


Forskrifter ved reise

Pass på at hunden din har dokumentasjonen den trenger for å fly. Dette gjelder også vaksinasjonspapirer. Dersom du får bot eller andre utgifter på grunn av manglende dokumentasjon, er dette ditt ansvar.

Er tjenestehunden din av en brachyocephal rase (rase med flate snuter)?

Brachyocephale hunder, som bulldogger, boxere eller pekingeser, kan ha problemer med å akklimatisere til visse temperaturer og kan oppleve pustevansker under flygning. Rådfør deg med veterinæren din når det gjelder å ta med den flat-snutede hunden din før du tar det med på reisen. 

Identisering av servicehunder

Din servicehund må enkelt kunne identiseres som en servicehund, med et ID-kort eller annen skriftlig dokumentasjon, seletøy eller merkelapp. 

Reiser til/fra Svalbard

Du må søke om tillatelse til å ta med servicehunden din til/fra Svalbard.

Reise med servicehund mellom et ikke-EU/EØS-land og et EU/EØS-land

Servicehunder kan kun aksepteres på flyreiser via godkjente grensekontrollposter. På grunn av juridiske begrensninger kan vi dessverre ikke akseptere servicehunder på flyreiser mellom andre flyplasser. Kontakt lokale myndigheter for å forsikre deg om hvilke regler og forskrifter som gjelder for din reiserute.

Reiser til Storbritannia

Av hensyn til de lokale forskriftene godtar vi bare godkjente assistansehunder på reiser til Storbritannia. For at tjenestehunden din skal kunne regnes som en godkjent assistansehund, må den være spesialtrent og sertifisert av en organisasjon som er fullverdig medlem av Assistance Dogs International (ADI)ellerInternational Guide Dog Federation (IGDF), som er internasjonale akkrediteringsorganer for assistansehunder.

Du må også kontakte relevante myndigheter for å forsikre deg om at all dokumentasjon av vaksineringen er korrekt, og for å skaffe deg en forhåndsgodkjenning/attest. Hvis du ikke kan fremlegge en slik attest ved innsjekking, vil ikke servicehunden få lov til å gå om bord i flyet.

Kravene varierer alt etter om du kommer til Storbritannia fra et annet EU-land, et listeført land utenfor EU eller et annet ikke-listeført land. Pass på at du følger forskriftene som gjelder for reisen din.

Reiser til Irland

Pass på at du følger kravene som må oppfylles for å kunne reise til Irland med en servicehund.

På flyplassen og om bord

Vi skal holde deg oppdatert underveis og gjøre så godt vi kan for at turen din skal gå så smidig som mulig. Si fra til personalet på flyplassen om det er noe annet vi kan hjelpe deg med (enten på flyplassen eller om bord i flyet).

 • For å være sikker på at vi rekker å ordne alt du trenger, bør du sjekke inn med servicehunden din ved innsjekkingsskranken minst én time før avreise.
 • Du får tildelt et passende sete, og servicehunden må ligge eller sitte på gulvet foran deg.
 • Hunden din må være i tjeneste, og det må være lett å se at den er en servicehund (for eksempel ved at den har på seg en vest).
 • Møt opp ved gaten i god tid før avgang slik at du har god tid til å gå om bord og slå deg til ro i flyet. Senest 30 minutter for flyvninger innenfor Schengen og 45 minutter for flyvninger utenfor Schengen.