Du bruker nå tilgjengelighetsmodus. Slå av tilgjengelighetsmodus.

Servicehunder


Servicehunder/førerhunder er alltid velkomne på våre flyvninger.

Bestill plass til servicehund/førerhund

Servicehunder og servicehunder som er under opplæring kan reise gratis i kabinen på de fleste flyvningene våre.

Det er lett å bestille plass til servicehunden på nett eller hos kundeservice, eller å legge det til på en eksisterende bestilling. Vi anbefaler at du bestiller minst 48 timer før avgang for å være sikker på at vi har plass.

Ulike forhold vil gjelde avhengig av type tjeneste dyret gir, og hvor du reiser.

 • En servicehund er en som har blitt spesielt trent til å hjelpe en person med en funksjonshemning.

  Servicehunder kan omfatte førerhunder, hørehunder og andre servicehunder som er opplært til å hjelpe personer som bruker rullestoler, har autisme, trenger balansehjelp eller hjelp ved ulike andre forhold som anfall, lavt blodsukker eller nedsatt mental helse.

  • Servicehunder er tillatt i kabinen på alle flyreiser, unntatt overganger i Storbritannia
  • Servicehunder er tillatt i lasterommet på direkteflyvninger innen Schengen og til/fra Svalbard
  • Bestillinger kan gjøres online for alle direktefly utenom flyreiser til/fra Storbritannia, USA, Canada, Argentina, Brasil, Thailand og Svalbard
  • Bestillinger av flyreiser til/fra Storbritannia, USA, Canada, Argentina, Brasil, Thailand, Svalbard og overganger må gjøres via vår kundeservice

   

 • Politi- og redningshunder er spesielt opplært til å bistå politimyndigheter eller andre organisasjoner med ansvar for søk- og redningsaktivitet.

  • Politi- og redningshunder er tillatt i kabinen på alle flyreiser innen Schengen
  • Politi- og redningshunder er kun tillatt i lasterommet på direkteflyvninger innen Schengen og til/fra Svalbard
  • Bestillinger kan gjøres online for alle direktefly utenom til/fra Svalbard
  • Bestillinger av flyreiser til/fra Svalbard og overganger må gjøres via vår kundeservice
 • Emosjonell støttehund gir støtte til en person med psykisk- eller følelsesmessig funksjonshemning. Emosjonelle støttehunder må ikke ha spesiell trening, men den som reiser med hunden må ta med dokumentasjon om at de trenger denne typen støtte.

  Siden vi er et flyselskap med ruter til/fra USA krever loven at vi i visse tilfeller tillater hunder om bord som emosjonell støtte.

  • Emosjonelle støttehunder er kun tillatt i kabinen på direktefly til og fra USA (ikke flyreiser til Storbritannia). For å kunne fly til Storbritannia, må hunden gjennomgå spesifikk opplæring og sertifisering fra et akkreditert organ for servicehunder.
  • Bestillinger må gjøres via vår kundeservice.
  • Den emosjonelle støttehunden må følge en passasjer som krever denne hjelpen og gjeldende dokumentasjon (ikke eldre enn ett år fra datoen for passasjerens første planlagte flytur), som støtter behovet for denne hjelpen, må presenteres ved innsjekking og følge dyret under reisen.
  • Dokumentasjonen må være skrevet på papir med brevhode fra autorisert psykisk helsepersonell (f.eks. psykiater, psykolog, klinisk sosionom eller en lege som behandler passasjerens psykiske eller emosjonelle funksjonshemming) og må inneholde følgende:
  1. Erklæring om at passasjeren har en psykisk eller emosjonell funksjonshemning som er anerkjent i Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders – Fourth Edition (DSM IV).
  2. Erklæring om at passasjeren har behov for emosjonell støttehund eller psykiatrisk servicehund til å bistå under flyvning og/eller ved aktiviteter på reisemålet.
  3. Erklæring om at vedkommende som utsteder erklæringen er autorisert psykisk helsepersonell, og at passasjeren er under profesjonell behandling av vedkommende.
  4. Dato og hvilken autorisasjonstype helsepersonellet har, og i hvilken stat eller annen jurisdiksjon den er utstedt.


Forskrifter ved reise

Pass på at hunden din har dokumentasjonen den trenger for å fly. Dette gjelder også vaksinasjonspapirer. Dersom du får bot eller andre utgifter på grunn av manglende dokumentasjon, er dette ditt ansvar.

Er tjenestehunden din av en brachyocephal rase (rase med flate snuter)?

Brachyocephale hunder, som bulldogger, boxere eller pekingeser, kan ha problemer med å akklimatisere til visse temperaturer og kan oppleve pustevansker under flygning. Rådfør deg med veterinæren din når det gjelder å ta med den flat-snutede hunden din før du tar det med på reisen. 

Identisering av servicehunder

Din servicehund må enkelt kunne identiseres som en servicehund, med et ID-kort eller annen skriftlig dokumentasjon, seletøy, merkelapp eller en troverdig, verbal bekreftelse fra en kvalifisert person som reiser med hunden. Vær oppmerksom på at dokumentasjon bare kreves dersom passasjerens verbale bekreftelse ikke er troverdig.

Reiser til/fra Svalbard

Du må søke om tillatelse til å ta med servicehunden din til/fra Svalbard.

Reiser til Storbritannia

Av hensyn til de lokale forskriftene godtar vi bare godkjente assistansehunder på reiser til Storbritannia. For at tjenestehunden din skal kunne regnes som en godkjent assistansehund, må den være spesialtrent og sertifisert av en organisasjon som er fullverdig medlem av Assistance Dogs International (ADI)ellerInternational Guide Dog Federation (IGDF), som er internasjonale akkrediteringsorganer for assistansehunder.

Du må også kontakte relevante myndigheter for å forsikre deg om at all dokumentasjon av vaksineringen er korrekt, og for å skaffe deg en forhåndsgodkjenning/attest. Hvis du ikke kan fremlegge en slik attest ved innsjekking, vil ikke servicehunden få lov til å gå om bord i flyet.

Kravene varierer alt etter om du kommer til Storbritannia fra et annet EU-land, et listeført land utenfor EU eller et annet ikke-listeført land. Pass på at du følger forskriftene som gjelder for reisen din.

 • Reiser til England: Du må kontakte Animal Aircare Company Ltd minst 48 timer før avgang ved å ringe +44 (0)1293 555580 eller sende en e-post til [email protected]

  Les mer om krav for innførsel av tjenestehund til England.

 • Reiser til Skottland: Du må kontakte Animal Reception Centre (ARC) i Skottland minst 48 timer før avgang ved å ringe +44 131 317 7277 eller sende en e-post til&[email protected].

  Les mer om 
  krav for innførsel av tjenestehund til Skottland. 

Reiser til Irland

Pass på at du følger kravene som må oppfylles for å kunne reise til Irland med en servicehund.

På flyplassen og om bord

Vi skal holde deg oppdatert underveis og gjøre så godt vi kan for at turen din skal gå glatt. Si fra til personalet på flyplassen om det er noe annet vi kan hjelpe deg med (enten på flyplassen eller om bord i flyet).

 • For å være sikker på at vi rekker å ordne alt du trenger, bør du sjekke inn med servicehunden din ved innsjekkingsskranken minst én time før avreise.
 • Du får tildelt et passende sete, og servicehunden må ligge eller sitte på gulvet foran deg.
 • Hunden din må være i tjeneste, og det må være lett å se at den er en servicehund (for eksempel ved at den har på seg en vest).
 • Kom til gaten minst 30 minutter før avgang, slik at du har god tid til å gå om bord og finne deg til rette på flyet.