Barn som reiser alene


Det trenger ikke være skummelt å fly alene – vi skal sørge for at den unge eventyreren får en trygg og hyggelig reise.

Å reise som mindreårig uten ledsager

Skal barnet ditt reise alene, kan du bestille tjenesten «assistanse for mindreårige uten ledsager». Vi lover å ta godt vare på barnet ditt under hele turen.

 • Vi vil hjelpe barnet å komme seg om bord og slå seg til ro i flyet.
 • Barnet får hilse på det trivelige kabinpersonalet, som vil passe på det under reisen.
 • Vi skal også sørge for at barnet overleveres til rett person etter landing.

Hvem kan fly alene?

 • Du kan bestille alenebillett til barnet ditt hvis det er mellom 5 og 15 år gammelt.
 • Hvis barnet er under 5 år, er det dessverre for ungt til å reise uten ledsager.
 • Hvis det har fylt 16, må det reise som voksen.

5 til 11 år – obligatorisk

Hvis barnet som skal reise alene eller uten følge av en voksen, er mellom fem og elleve år, er det nødt til å reise som «mindreårig uten ledsager» (unaccompanied minor, UM). Man må ha fylt 16 år for å kunne regnes som voksen.

12 til 15 år – valgfritt

Hvis barnet som skal reise alene, er mellom tolv og 15 år, kan dere selv velge om dere vil be om 'assistanse til en mindreårig uten ledsager'. Hvis dere velger ikke å reservere denne tjenesten for barnet, vil det reise på egen hånd. Vi anbefaler at barnet har med seg dokumentasjon som inneholder opplysninger om hvem som skal møte barnet ved ankomst, hvor barnet skal bo under oppholdet og kontaktinformasjon til foreldre/verge.

Påkrevd dokumentasjon

Enkelte land har spesifikke krav til barn under 18 år som ønsker å reise innenlands eller inn i eller ut av landet sitt. Du må kontakte landets ambassade på deres hjemmeside eller nasjonale myndigheter for mer informasjon, før du gjennomfører bestillingen og påbegynner reisen, da disse kravene kan variere fra land til land og jevnlig endre seg.

Hvor de kan fly

Du kan bestille billett til barn som skal reise alene, på de fleste flyvningene våre.

Unntak

Vi tilbyr ikke assistanse til mindreårige som reiser alene, for reiser til eller fra Bosnia, Bulgaria, Romania, Nord-Makedonia, Israel, Kosovo, Marokko, Serbia, UAE, Egypt og Tyrkia.

Andre vilkår

 • Hvis vi er kjent med at det er en risiko for at flyet må lande ved en annen flyplass som følge av dårlig vær eller andre spesielle omstendigheter, vil vi ikke tillate mindreårige å reise uten ledsager.
 • Vi tillater ikke mindreårige å reise uten ledsager på korresponderende flyvninger, altså reiser med mellomlanding.
 • Barn som reiser alene, kan ikke ha med seg dyr (verken i kabinen eller i lasterommet).
 • Dersom barnet har en medisinsk tilstand som gjør at det kan trenge medisiner under flyreisen, må det være i stand til å ta denne medisinen selv. Kabinbesetningen kan ikke gi noen av passasjerene medisiner eller oppbevare medisinen deres på et kjølig sted. Les mer om det å reise når man har en medisinsk tilstand.

Ring oss for å bestille

Du må ringe kundeservice for å bestille tur for en mindreårig uten ledsager.

Vi tar et lite gebyr for å assistere mindreårige uten ledsager, slik at vi kan sette av ressurser til å ta oss av barnet gjennom hele reisen.

 • Assistanse for mindreårige uten ledsager

  500 ,- per barn per vei

Nå som du vet hva du skal gjøre: Ring kundeservice for å bestille.

Hvordan forberede reisen

Vi har strenge regler for å sikre barnet under hver del av reisen.

 • Du må oppgi en «avsender» (som skal sjekke inn barnet) og en «mottaker» (som skal hente barnet) når du bestiller assistanse for en mindreårig som skal reise uten ledsager.
 • Avsenderen og mottakeren må fremvise gyldig ID med bilde, og opplysningene deres må samsvare med det som står i bookingen.
 • Avsenderen må bli igjen på flyplassen helt til barnet er gått om bord i flyet og flyet har tatt av. På ankomstflyplassen må mottakeren være tilstede i god tid før oppsatt ankomst.
 • Vær oppmerksom på at ved noen flyplasser kan avsenderen bli bedt om å følge barnet helt til gaten. Personen som følger barnet må derfor ha med passet sitt, i tilfelle de må gjennom passkontrollen.

Sjekk inn minst én time før avgang

Sørg for å sjekke inn barnet ved innsjekkingsskranken (ikke på annen måte) minst én time før avgang, slik at vi har nok tid til å hjelpe barnet med å komme om bord og slå seg til ro i flyet.