Du bruker nå tilgjengelighetsmodus. Slå av tilgjengelighetsmodus.

Smarte værdata hjelper miljøet

Høyteknologisk værdata gjør flytiden kortere og utslippene mindre.

  • Skytrax World Airline Awards
Publisert 26. August 2019

"Det kan blåse i 300 kilometer i timen i høyden. Å utnytte jetstrømmer og unngå for mye motvind, har svært mye å si for flytiden og er drivstoffbesparende", sier Stig Patey, flykaptein og Fuel Savings Manager i Norwegian.

Ny teknologi reduserer CO2-utslipp

Alle Norwegians fly er utstyrt med et værdatasystem fra Avtech Sweden som gir pilotene informasjon om vindforholdene i sanntid. Hvilken flyrute som velges er basert på korteste vei og annen flytrafikk, men pilotene kan i stor grad selv velge flyhøyden. Værdatasystemet sørger for at de kan velge den mest gunstige høyden å fly på og det mest gunstige tidspunktet for å starte innflygningen til destinasjonene. Pilotene bidrar dermed til kortere flytid og en gjennomsnittlig drivstoffbesparelse på 22 kilo per flygning. Dette tilsvarer en reduksjon på 5 000 tonn drivstoff hvert år eller en reduksjon på 16 000 tonn CO2.

Mer presise værdata

Tradisjonelle værdatasystemer sender ut informasjon om vindforholdene mellom fire og fem timer før avgang, og i en oppløsning der hvert datapunkt ligger 140 km unna hverandre. Informasjonen våre piloter mottar i det nye systemet gir værdataene i 200 ganger høyere oppløsning, noe som er spesielt nyttig ved jetstrømmer.

– Slike strømmer er nemlig lokale og flytter på seg, slik at gammel informasjon ikke nødvendigvis er brukbar i det hele tatt. I vårt system blir høyden som gir maksimal gevinst av medvinden kalkulert, slik at piloten kan velge den og optimalisere drivstoffbruken, sier Patey

Pilots, Cockpit, Norwegian

Norwegian er et av verdens største lavprisselskap og flyr til 150 destinasjoner verden over. Med et globalt nettverk og millioner av passasjerer kommer det også et stort miljøansvar. Vi jobber aktivt med å identifisere miljøbesparende tiltak og dette er bare ett eksempel på hvordan vi jobber for å redusere våre CO2-utslipp. Les mer om våre andre tiltak for bærekraft her

Relaterte artikler

Fem tips som gjør reisen din mer miljøvennlig

I Norwegian jobber vi kontinuerlig med å redusere vårt klimaavtrykk, men vi tar gjerne imot hjelp. Her er fem tips til godt flyvett.
les mer

Slik jobber vi i Norwegian med bærekraft

Som verdens sjette største lavpris flyselskap har vi et stort ansvar og en god mulighet til å gjøre en betydelig forskjell for en mer bærekraftig fremtid.
les mer

Tilbake til "Mer bærekraftig luftfart"