Hvordan Norwegian benytter værdata for å kutte Co2-utlipp

Norwegian har satt seg et mål om å redusere Co2-utslippet med 45 prosent innen 2030. Med klare og ambisiøse mål i horisonten er det derfor med stor glede selskapet kan kunngjøre nok en milepæl. I samarbeid med AVTECH og UK Met Office flyr Norwegian nå smartere ved bruk av ny teknologi som leverer vær- og vinddata i sanntid.

  • Skytrax World Airline Awards
Publisert 08.09.2021

"Det kan blåse i 300 kilometer i timen i høyden. Å utnytte jetstrømmer og unngå for mye motvind, har svært mye å si for flytiden og er drivstoffbesparende", sier Stig Patey, flykaptein og Fuel Savings Manager i Norwegian.

Mer presise værdata reduserer CO2-utslipp

Norwegian er blant de første selskapene som har tatt i bruk den svenske innovasjonsbedriften AVTECHs teknologi. Tjenestene og verktøyene benyttes til å optimalisere flyreisen fra avgang til landing.  

Vår teknologi leverer firedimensjonal værdata med oppløsning på 10 kilometer, sammenlignet med tradisjonelle data der hvert datapunkt ligger 140 kilometer fra hverandre. Det betyr at hvert eneste fly som bruker dette, kan spare drivstoff og redusere CO2-utslipp ved å følge den reiseruten som gir optimale vindforhold, akkurat på samme måte som en kaptein av en seilbåt vil navigere etter de beste vindforholdene, sier David Rytter, konsernsjef for AVTECH.

 

Forandringens vind blåser


Og Norwegian ønsker å ligge i forkant i arbeidet for en mer bærekraftig luftfart. Høyoppløselige værdata gir pilotene det verktøyet de behøver for å kunne planlegge reiseruten nøyaktig og effektivt samtidig som de sparer drivstoff og flytid. I tillegg er det kostnadsbesparende.

“Ved å ta i bruk avanserte værdata, kan pilotene våre spare 160 kilo CO2-utslipp per flyvning, noe som reduserer CO2-utslipp samlet per år med 20 000 tonn. Et lavere drivstofforbruk reduserer kostnader som igjen gir lavere billettpriser, sier Stig Patey.

Stig Patey

Visste du at 20 000 tonn CO2-utslipp tilsvarer utslippet fra en bil som kjører 50 millioner kilometer?* Det er like langt som å kjøre til månen og tilbake 64 ganger.
I Norwegian elsker vi planeten – herfra til månen! Vi håper du blir med oss på reisen til en mer bærekraftig luftfart.

*Referanser: Utregningen er gjort med det amerikanske miljødirektoratet EPA sin CO2 kalkulator https://www.epa.gov/energy/greenhouse-gas-equivalencies-calculator. Mulig reduksjon av CO2-utslipp per år er basert på en kombinasjon av AVTECH Descent Optimizer og Cruise Optimizer

Relaterte artikler

Fem tips som gjør reisen din mer miljøvennlig

I Norwegian jobber vi kontinuerlig med å redusere vårt klimaavtrykk, men vi tar gjerne imot hjelp. Her er fem tips til godt flyvett. les mer

Slik jobber vi i Norwegian med bærekraft

Som verdens sjette største lavpris flyselskap har vi et stort ansvar og en god mulighet til å gjøre en betydelig forskjell for en mer bærekraftig fremtid. les mer

Tilbake