Tilbake til inspirasjonssiden

Hvor mye tips? En guide til hvor mye du bør tipse i Europeiske land

Som turist i vil du befinne deg i mange situasjoner der det er naturlig å gi tips. Men hvilke situasjoner er dette? Og i så fall, hvor mye tips skal du gi?  Praksisen varierer ikke bare fra land til land, men reglene er forskjellige om du betaler for et måltid, taxi, romservice eller en drink i baren.

Her får du en oversikt over hvor mye tips du bør gi i noen europeiske feriefavoritter. 

 

1. Hvor mye tips i Hellas

Å gi tips i Hellas er vanlig, men på ingen måte obligatorisk. Det er imidlertid er mange grekere som jobber i den sesongbaserte turistbransjen der det er vanlig å gi tips. Noen jobber til og med bare om sommeren, så noen ekstra slanter som kan hjelpe de gjennom vinterhalvåret mottas med takk.

Valuta: Euro (EUR)

 • Tips på restauranter i Hellas: Tips er forventet i greske restauranter, spesielt hvis du får fantastisk service. Noen restauranter avrunder regningen for å inkludere tips automatisk, så sjekk regningen før du betaler. Hvis det ikke er lagt til driks, kan du legge igjen litt kontanter, mellom 5 og 10% av regningen er vanlig, pluss en Euro eller to for personen som dekker på og vasker bordet. Hvis det er en «cover charge» på regningen, dekker den prisen for brød og vann uten flaske, men inkluderer ikke driks.
 •  
 • Tips på barer og puber i Hellas: Lurer du på hvor mye tips du bør legge igjen til greske bartendere? Det trenger du faktisk ikke å gjøre i det hele tatt, men det er en høflig gest å runde opp til nærmeste Euro for god service. Bare se på Ouzo – den er mer potent enn du kanskje tror!
 •  
 • Tips på hoteller i Hellas: Å tipse på hoteller i Hellas er en fin gest, men ikke obligatorisk.Som regel er det høflig å legge igjen tips på 1-2 euro per natt for et budsjetthotell som tilbyr daglig rengjøring. For mer luksuriøse hoteller er 5 euro per natt mer passende.Hvis en pikkolo hjelper deg med bagasjen eller ordner med en drosje, vil en enkel takk være nok. For eksepsjonell service gi gjerne en Euro.
 •  
 • Tips taxi i Hellas: En god tommelfingerregel for taxier er å runde beløpet opp til nærmeste Euro. For eksepsjonell service, flere stopp underveis, eller for en lengre distanse, legg 10% til den endelige prisen. Husk at det forventes at du også betaler bompenger og veiavgift.
 •  
 • Tips turledere og guider i Hellas: I Hellas er det vanlig å tipse turguiden din. For en gruppereise, er rundt to Euro per person per dag gjennomsnittet. Hvis det er en privat tur, bør du opp i 20 Euro per person per dag.
 •  
 • Bør du betale med kontanter eller kort i Hellas? De fleste steder kan du legge igjen tips med kredittkortet ditt, men det er bedre om du overleverer det kontant da det er større sannsynlighet for å gå til rett mottaker.

 

 

2. Hvor mye tips i Danmark 

Det er helt greit å ikke tipse i Danmark. Restaurantpersonale, drosjesjåfører, pikkoloer, bartendere og alle andre i servicenæringen får minimumslønn, noe som betyr at de ikke trenger å kalkulere med tips som inntektskilde . Men hvis du er spesielt imponert over servicen og vil vise din takknemlighet, er det fint å vite hvor mye driks du kan legge igjen.

Valuta: Danske Kroner (DKK)

 • Tips på restauranter i Danmark: Det fins ingen enkel regel om hvor mye tips du skal gi til personalet på danske restauranter. I følge loven legger de til et servicegebyr på regningen, så du forventes ikke å tipse. Men hvis du mener at servitøren din fortjener litt ekstra, vil du ikke høre noen klage! Gi opptil 10 % av regningen avhengig av hvor god servicen varVær oppmerksom på det er vanlig at tips deles mellom restaurantpersonalet, så hvis du vil at pengene skal gå til din spesifikke servitør, bør du gi det personlig til dem i kontanter.
 •  
 • Tips på barer og puber i Danmark: Det er ikke nødvendig å tipse bartenderen for et glass vin eller øl. Men det er høflig å tipse om din bestilling av drikke er litt mer komplisert, for eksempel et utvalg forskjellige cocktails.
 •  
 • Tips på hoteller i Danmark: Hotellpersonalet forventer ikke tips, men du kan gi det hvis du får eksepsjonell service. For eksempel hvis pikkoloen bærer koffertene dine, kan du tipse mellom 10 og 20 DKK. For et fullstendig plettfritt opphold, gi 10-20 DKK per natt for rengjøring. Hvis hotellets concierge sikrer deg reservasjoner til en eksklusiv restaurant (eller noe like imponerende og gjennomtenkt), tips 10-20 DKK.
 •  
 • Tips taxi i Danmark: Det er vanlig å runde av drosjeprisen opp til nærmeste runde beløp i Danmark
 • Tips turguider og reiseledere i Danmark
 • Kostnaden for en guide er inkludert i prisen i Danmark. Men hvis du føler for å vise takknemlighet, er det ikke noen faste retningslinjer for hvor mye tips du bør legge igjen.
 •  
 • Betale med kort eller kontant i Danmark? I Danmark kan du betale (og vanligvis tipse) både kontant og med kort. Betaler du kontant er det større sjanse for at beløpet går til riktig person.

 

 •  

3. Hvor mye tips i Italia

Planlegger du en tur til Italia? Et fantastisk valg! mens du reiser i eller rundt i dette fantastiske landet, hva trenger du å vite om reglene for tipsing i Italia?  Tipsing er ikke forventet i Italia. Servicearbeidere er ikke avhengige av tips for å spe på inntektene sine. Tips er imidlertid absolutt verdsatt, spesielt hvis servicen er ekstra god. 

Valuta: Euro (EUR) 

 • Tips på restauranter i Italia: Hvis du lurer på hvordan du tipser på italienske restauranter, er tommelfingerregelen for å vise din takknemlighet for god service å legge igjen 1 euro per person som spiser, eller runde opp regningen. Hvis du vil tipse mer, kan du begrense den til 10%.  For elendig eller dårlig service, må du ikke ha dårlig samvittighet for å etterlate «niente» (ingenting).  Hvis du ser ordet coperto på regningen, er det en dekningsavgift for brød, olje og oliven som bringes til bordet – dette vil ikke gå til kelneren din. 
 • Hvis du betaler med kredittkort, kan du ta med deg litt småpenger og gi det til personen som ga deg fantastisk service. 
 •  
 • Tips på barer og puber i Italia: Hvis du har bestilt deg en espresso i disken på en bar, er det helt greit å la vekslepengene være tips (en 10c eller 20c mynt vil være tilstrekkelig). 
 • Hvis du sitter ved et bord, kan du bli belastet et servicegebyr for bordservice. I så fall er tipsing ikke nødvendig. Hvis du vil tipse uansett, er en eller to euro rikelig. 
 •  
 • Tips på hoteller i Italia: Hvis du lurer på hvor mye tips du bør gi til italienske hoteller, anbefaler vi:
  -Portør: 1 euro per bag  
  -Husholderske: 1 euro 
  -Parkeringsvakt (valet) og concierge: 1-2 euro 
 •  
 • Tips taxi i Italia: Etiketten her er å tipse et sted mellom ingenting og en eller to euro. Hvis sjåføren din tilbyr å bære de tunge baggene dine opp trappen, er et par euro standard. Husk at en tilleggsavgift kan legges til prisen din, per bagasje, noe som er helt lovlig. Hvis du er i tvil, spør før du åpner lommeboken. 
 •  
 • Tips turguider og reiseledere i Italia: Tips er ikke nødvendig for turguider, men det er god oppførsel. Et par euro fra hver person i gruppen er greit. 
 •  
 • Betale med kort eller kontant i Italia? Kredittkort er allment akseptert i Italia, men du kan ikke bruke dem overalt, så det er lurt å ha litt kontanter på seg. 

 

4. Hvor mye tips i England

Å gi tips i England er vanlig, men på ingen måte obligatorisk. Arbeidere generelt er ikke avhengig av dem for å overleve, siden nasjonal lovgivningn sikrer alle minimumslønn.

Valuta: Britiske Pund / Pound Sterling (GBP)

Tips på restauranter i England

I motsetning til USA, hvor servitører er avhengig av tips for å tjene til livets opphold, er det vanlig, men skjønnsmessig, å tipse i britiske restauranter. De fleste legger igjen litt, og noen litt mer etter et spesielt godt måltid, men vanligvis ikke mer enn 10% av regningen.

Restauranter i England kan noen ganger legge til et servicegebyr på regningen (vanligvis 12,5 %), spesielt hvis du spiser i et stort selskap. Men hvis maten og servicen er spesielt dårlig, kan du nekte å betale den. Hvis du betaler servicegebyret, trenger du ikke tipse noe ekstra utenom.

Tips på barer og puber i England 

Folk tipser vanligvis ikke i barer og puber i England. Barpersonalet gir noen ganger vekslepenger tilbake på et brett, men det er opp til deg om du lar de være igjen. Hvis service er utenom det vanlige, kan du vise din takknemlighet ved å tilby bartenderen en drink i stedet.

Tips på hoteller i England

Hotellansatte i England forventer ikke å bli tipset med mindre du bor på et eksklusivt hotell, eller de overgår sin gjestfrihet ved å tilby eksepsjonell service. Så hvis det er saken; hvor mye tips bør du legge igjen?

Tommelfingerregelen er hvis en pikkolo tar bagasjen din til rommet ditt, eller en dørvakt skaffer en taxi for deg, er £ 2 i tips tilstrekkelig. Renholdere tipses vanligvis ikke, men de klager ikke hvis du legger igjen et par pund i rommet før du sjekker ut. Betjent parkering er uvanlig i England. Ettersom du vanligvis må betale noe er det ikke nødvendig å tipse.

Tips taxi i England 

Når det gjelder tipsing i britiske taxier, er det vanlig å bare runde drosjeprisen opp til nærmeste pund. Hvis drosjesjåføren din gir eksepsjonell service, for eksempel hjelper deg med bagasjen, vil et tips på 10-15% gjøre han glad.

Tips turguider og reiseledere i England

Tips er ikke viktig for reiseledere i England, men £ 2 per person vil bli satt pris på. Tips gjerne mer om turen overgår forventningene dine.

Betale med kort eller kontant i England?

I England kan du betale (og vanligvis tipse) både kontant og med kort. De fleste steder er det ingen minimumsbeløp for å betale med kort.

5. Hvor mye tips i Tyskland

Enten du er på storbyferie i München, Hamburg eller Berlin, eller utforsker den nydelige naturen i Schwarzwald, kommer du til et tidspunkt du skal dra fram lommeboken og gi tips. Les videre for å finne ut hvor, når og hvor mye du bør gi i tips i Tyskland. Å gi tips i Tyskland er ikke obligatorisk, men som med andre steder vil en ekstra euro eller to bli satt pris på hvis du får eksepsjonell service.

Valuta: Euro (EUR)

Tips på restauranter i Tyskland

 Tips er vanligvis inkludert i regningen, men hvis du vil at servitøren din skal få litt ekstra (i stedet for restaurantens eier), kan du gi de pengene direkte i hånden. Det er da vanlig å gi rundt 5-10% av regningen og 15% vil være sjenerøst.

Gjelder det et lett måltid på en kafé? Rund opp til nærmeste euro. Sørg for å tipse kontant i stedet for med kredittkort, og overlever pengene direkte i stedet for å legge det på bordet.

Tips på barer og puber i Tyskland 

Å gi tips i tyske barer er ikke nødvendig, men det er høflig å runde av til nærmeste euro. Dette er kjent som ‘Trinkgeld’ eller ‘drikkepenger’ for bartenderen.

Tips på hoteller i Tyskland

Hotellpersonalet forventer ikke tips, men gi det gjerne hvis du får ekstra god service. Enn tommelfingerregel:

-Hvis pikkoloen bærer koffertene dine, tipser du rundt 1 euro per koffert/bag. 
-For et fullstendig plettfritt opphold, la det være 2-3 euro igjen per natt til rengjøringspersonalet. 
-Hvis hotellets concierge sikrer en reservasjon til en fin restaurant (eller noe like imponerende og gjennomtenkt), kan du tipse opptil 20 euro

Tips taxi i Tyskland

Det er vanlig å tipse drosjesjåføren din i Tyskland, men bare ved å avrunde til nærmeste euro. For god service (hvis de snakker engelsk, har barnesete eller hjelper deg med å laste inn bagasjen din), legg igjen tips opptil 10% av prisen på turen.

Tips turguider og reiseledere i Tyskland 

For private turer eller turer over flere dager får guider i Tyskland vanligvis rundt 10% i tips. For gratis turer, bør du tipse minst 5 euro, ettersom guidene vanligvis jobber selvstendig og betaler turselskapet for hver person som dukker opp, uansett om de tipser eller ikke.

Betale med kort eller kontant i Tyskland?

«Cash is king» i Tyskland, men kort blitt stadig mer populært og er nå allment akseptert. Når det er sagt, kan du fremdeles finne små forhandlere som bare aksepterer kontanter, så sørg for å også ha litt penger med deg.

Kanskje liker du også

Vakreste steder i Europa

5 billige land i Europa

Fly med barn