Tilbake til inspirasjonssiden

Ut å fly med barn? Her er tipsene for en behagelig reiseBrand family Children travel with small children airport-1200x600.jpg .jpg

Har du aldri reist med barn på fly før eller gikk forrige gang kanskje ikke like bra som du hadde håpet? Med litt planlegging og forberedelser, kan dere få en fin flyreise sammen.

Å reise med fly er ofte den enkleste, mest behagelige og raskeste måten å komme seg frem på, og med små i reisefølget er det lurt å ha planlagt litt mer i forkant. 

Her er våre beste tips når du skal reise med barn.

1. Møt på flyplassen i god tid – mindre stress og bedre humør for alle

Mange skal ut og reise i sommer og det kan bli fullt på flyplassene. Familier med barn har ofte mye bagasje som skal sjekkes inn. Reiser du med de minste smårollingene, har du i tillegg kanskje en barnevogn eller bilsete som må sjekkes inn som spesialbagasje på eget bånd. Vær derfor ute i god tid. Plutselig må et av barna på do, dere har glemt noe i bilen eller «jeg er sulten og tørst!» krever en svipp innom kiosken.

Et tips er å sjekke køene på flyplassens nettsted i forkant. Her finner du oppdatert informasjon til enhver tid. Mange flyplasser har egne familiesluser i sikkerhetskontrollen. Kjøp av Fast Track være et alternativ, dersom dere vil unngå venting.

Var du på utkikk etter mer praktisk informasjon? 

Her finner du all praktisk informasjon om å reise med barn med Norwegian.

Les mer

2. Ikke glem å spise 

Du kjenner den følelsen når det rumler i magen, det er alt for lenge siden du har spist og du kjenner at du ikke har like mye tålmodighet som ellers? Det gjelder barn også! Ta med dere matpakke eller lag dere en ekskursjon sammen til et spisested på flyplassen og fyll magen med mat. Da får dere alle litt mer energi og godt humør til å gjennomføre flyturen sammen.  

Tar det noen timer mellom måltidene, forhåndsbestill måltid om bord slik at dere har noe å se frem til å spise på flyet og kan holde blodsukkeret jevnt frem til dere skal spise neste måltid.  

Les mer om mat om bord

3. Pakk smart - dette bør du ha med i håndbagasjen

Barn kan godt pakke med egen sekk med underholdning. Hva liker barnet best selv? For kortere turer kan det holde med en eller to ting til underholdning, slik som iPad og tegnesaker. Skal dere lengre, bør litt flere ting pakkes med. Kanskje dere også har plass til en overraskelse eller to i sekken som du kan dra frem når man kjeder seg litt ekstra? 

Ikke glem favorittbamsen! Det kan fort bli sårt om bestevennen er pakket i kofferten og ikke i ryggsekken.  

For dere voksne – ikke glem å pakke pass, reisedokumenter og nøkler i håndbagasjen. Pakk alle verdisaker og alt som er nødvendig for de første timene i håndbagasjen – slik at det ikke oppstår problemer om bagasjen ikke ligger klar på båndet når dere går av flyet.  

Jente holder favorittkosedyr, en kanin, over hodet.
Favorittbamsen må selvsagt bli med i håndbagasjen!

Pakkeliste

Når du skal ut og reise med barn, anbefaler vi at dere pakker dette i håndbagasjen: 

 • Pose til å samle opp søppel
 • Tom vannflaske som dere fyller opp etter sikkerhetskontrollen
 • Tyggegummi, smokk eller tåteflaske for å forhindre dotter i ørene
 • Stellematte
 • Støydempende øretelefoner
 • Fulladet telefon eller iPad
 • Våtservietter til søl og klissete hender
 • Antibac til hender etter toalettbesøk
 • Pledd eller stort skjerf i tilfelle det er kaldt
 • Nedlastet lydbok eller musikk
 • Snacks som nøtter, tørket frukt og vann
 • Klistremerker, favorittboken og tegneblyanter
 • Kulepenn – for det er alltid praktisk å ha

4. Skap ekstra plass og bevegelse

Det kan føles trangt om bord på et fly. Men det kan være greit å gjøre det du kan for å skape litt ekstra plass for de minste. Løft opp armlenet mellom setene deres og senk seteryggen litt bakover. Da blir det mer plass for småkropper som synes å sitte rolig i flere timer kan bli kjedelig.  

På flyturer er det spesielt viktig at de små får beveget seg, og det er også viktig for oss voksne.  Å sitte for lenge av gangen gjør både store og små urolige i beina, og det er derfor lurt at dere beveger på dere i løpet av turen. Gå opp og ned midtgangen – men husk at små barn ikke skal gå alene, og skal ha følge.  

5. Ta med favorittboken 

Når alt annet er kjedelig, kan en god historie være bra å ha. Sammen kan dere da lese boken, se på bilder og forsvinne inn i en annen verden sammen. Dette er et spesielt godt tips hvis dere flyr sent eller rundt barnets vanlige leggetid – på den måten får dere roet ned og slappet av med normale rutiner.  

Boken er også en god nødløsning om ipaden går tom for batteri. 

6. Si hei til de som jobber om bord 

Hvis dere får gå om bord i flyet før de andre passasjerene, kan du spørre om barnet kan få lov til å se inn i cockpiten. Har de ekstra god tid, vil de i cockpit si hei og kanskje vise hva noen av knappene gjør.

Kabinpersonalet er interessert i at alle skal få en god tur, så pass på og si et ekstra hyggelig hei til dem. På flyturen kan dere snakke sammen om hvordan flyet fungerer og se på uniformene til kabinpersonalet. Hvor mange har skjerf i halsen og hvor mange hjul tror dere flyet har? 

To piloter smiler mens de sitter i cockpit
Med noen enkle tips og triks kommer flyturen til å gå som en lek for barna. Kanskje får de hilse på kapteinen?

7. Forhåndsbestill sete 

Med forhåndsbestilte seter er dere garantert å sitte ved siden av hverandre og dere kan velge den raden som passer dere best. Barn bør sitte ved vinduet og ikke ved midtgangen, slik at armer og bein ikke er i veien når kabinpersonalet kjører forbi med vognen.  

I tillegg har barnet et vindu å se ut av. Kanskje dere kan se på et kart før dere flyr? Da kan dere snakke om stedene dere flyr over. Reiser dere to voksne og to barn, kan det være lurt at dere sprer dere på to rader, slik at barna får hvert sitt vindu.  

Les mer om setereservasjon

8. Minst mulig tid til å kjede seg 

Kanskje trenger du nok en tingfor å underholde minstemann på flyturen? Lek ”Kims lek” ved å få barnet til å studere seks gjenstander på bordet foran dere i flyet. La barnet lukke øynene mens du fjerner én gjenstand. Klarer barnet å se hvilken gjenstand du har fjernet? Neste gang er det din tur til å gjette. 

En annen populær lek som ikke krever mye utstyr er «Mitt skip er lastet med» hvor dere sier første bokstaven til tingen man ser, og den andre må gjette hva den som har skipet ser på.  

Og husk – ha fulladet iPad eller telefon med spill du kan spille offline. 

Søsken ser på samme mobiltelefon og smiler
Fulladet mobil eller iPad gjør flyturen mye lettere. Da holder barna seg underholdt lengre.

Med litt ekstra forberedelser fra store og små, vil deres neste flytur sammen gå som en lek. Velkommen om bord!

Finn billetter til familiens neste tur i lavpriskalenderen.

Kanskje liker du også: