Tilbake til inspirasjonssiden

10 fantastiske opplevelser på Svalbard

Kunne du tenke deg en spennende tur til en arktisk villmark med et unikt dyreliv og spektakulære naturopplevelser? Da er Svalbard stedet for deg!

Svalbard ligger i arktis og er et av verdens nordligste bebodde steder, med sine rundt 3 000 innbyggere. Øygruppen har et landskap bestående av isdekte fjorder, høye fjell, isbreer og rå, utemmet natur.

Dette er et av de stedene du må oppleve i løpet av livet, og det er få andre reisemål som kan skilte med det samme utvalget av villmarksopplevelser. Her kan du også se nordlyset midt på dagen, midnattsola om sommeren og oppleve den vakre blåtimen!

Bestill fly til Svalbard

1. Se isbjørner der de hører hjemme

De ser kanskje søte og uskyldige ut på avstand, men de er regnet som et av verdens farligste dyr. © Mathieu Ramus / Unsplash

Har du lyst til å se verdens største rovdyr på land i sitt naturlige miljø? Det kan det hende du får oppleve mens du er på Svalbard. Av en populasjon på rundt 3000 i det arktiske polarområdet holder rundt 300 av dem tilhold på Svalbard. Det er imidlertid ikke så ofte man ser dem, så ikke skru opp forventningene for høyt!

Noe av det mest spennende å gjøre på Svalbard er å se etter isbjørn, og du har størst sjanse for å få øye på en fra om bord i en båt. De bruker nemlig mesteparten av tiden sin på jakt langs fjordene og buktene. Vær imidlertid oppmerksom på at båtene bare kan komme til når isen er smeltet i sommerhalvåret (fra mai til september). Du kan bestille båttur og andre aktiviteter på visitsvalbard.com.

Tips: Svalbard har strenge regler for personer som vil bevege seg utenfor Longyearbyen. Det er ikke lov å forlate byen uten et våpen, for du skal kunne forsvare deg i tilfelle du blir angrepet av isbjørn. Derfor kan det være lurt å bli med på organiserte aktiviteter med guide hvis du vil se deg rundt i området.

2. Opplev midnattssolen eller polarnatten

Nordlyset på Svalbard er ekstra vakkert fordi det er så lite lysforurensning der. © Cezary Morga / Unsplash

På Svalbard går ikke solen ned mellom mai og september, noe som gir oss midnattssol. Samtidig går den ikke opp mellom november og januar, så da er det polarnatt på øygruppen. Begge disse fenomenene er virkelig verdt å få med seg.

Hvis du drar til Svalbard for å se nordlyset, er polarnatten det beste tidspunktet. Når himmelen er mørk døgnet rundt, kan du få øye på det dansende lyset både natt og dag – kanskje til og med mens du spiser lunsj!

Tips: Den beste muligheten du har til å se nordlyset, er på en guidet tur. På denne nordlysjakten med beltekjøretøy drar du ut i villmarken for å lete etter nordlyset mens du sitter i en oppvarmet vogn, og du tjener CashPoints når du bestiller turen gjennom GetYourGuide!

Får du ikke med deg det helt spesielle lyset mens du er på Svalbard, finnes det mange andre vakre steder der du kan se nordlyset.

3. Prøv deg på hundekjøring

Tur med hundeslede er en fantastisk måte å oppleve og se Svaldbards unike natur© Dylan Shaw / Unsplash

Det finnes ikke noe mer oppkvikkende på en tur til Svalbard enn å rase gjennom den arktiske villmarken sammen med et kobbel av huskyer. Slik får du virkelig nærkontakt med naturen.

Du kan prøve deg på hundekjøring hele året rundt. Om vinteren trekker hundene sleder gjennom det snødekte landskapet, mens de om sommeren springer foran spesiallagde vogner med hjul.

Med Svalbard Husky kan du bli med på en spennende tur sammen med hundene for å se en hule av is – en magisk opplevelse. De tilbyr også nordlysjakt på nattestid.

Les også: Vinteraktiviteter på Svalbard under nordlyset

4. Besøk menneskehetens «næringsplan b»

Frøhvelvet på Svalbard er unikt i verdenssammenheng og inneholder frø fra hele verden © Svalbard Global Seed Vault/Matthias Heyde

Neste punkt på listen over aktiviteter på Svalbard er en tur innom det globale frøhvelvet.

Dypt inne i et av fjellene på Spitsbergen, den største øya på Svalbard, ligger et hvelv som rommer frø fra over 930 000 ulike nytteplanter. Det har fått kallenavnet «dommedagshvelvet», og skal sikre en videre matforsyning.

Hvelvet er bygget i tilfelle det oppstår en global katastrofe der hele avlinger dør ut. Frølageret gjør at vi fortsatt kan dyrke mat. Ganske fremsynt! Du har ikke adgang til selve hvelvet, men du kan ta en selfie utenfor og lære mer om betydningen av lageret på Svalbard Museum i Longyearbyen.

5. Opplev Svalbard med båt

En båttur på Svalbard om sommeren lar deg oppleve øygruppen på en helt ny måte © Kiril Dobrev / Unsplash

Du kan ikke reise til Svalbard sommerstid uten å ta en tur i en båt. Det er uten tvil den beste måten å oppleve fjordene, isbreene og det fantastiske dyrelivet på. Under turen kan du få øye på hvalross, fjellrev, hval, sel og kanskje til og med en isbjørn!

De fleste båtturer går innom Isfjord radio, som inntil for noen år siden var en viktig kystradiostasjon som fungerte som forbindelse mellom Svalbard og fastlandet. I dag står det et koselig boutique-hotell på plassen.

Tips: Det er bare mulig å dra på båttur her om sommeren, når isen har smeltet og det igjen er dagslys over øygruppen.

6. Smak på søte fristelser på verdens nordligste sjokoladefabrikk

Sjokoladene har morsomme former og smaker, og er et sted du bør ta turen innom mens du er på Svalbard © Fruene AS

Liker du søtsaker? Da må du legge turen innom Fruene mens du er på Svalbard. De kaller seg verdens nordligste «sjokoladeri», og lager nydelig konfekt inspirert av polarområdet. Se for deg isbjørner i miniatyr og sjokoladebiter med nordlysmønster, så får du en idé om det fristende utvalget deres.

Tips: Kjøp deg en kopp varm kakao i kafeen også – det er en deilig oppvarming.

7. Dra på oppdagelsesferd med snøscooter

Liker du høy fart og store naturopplevelser? Da bør du sjuekke ut snøskuter på Svalbard. © Benedicte Klyve / Svalbard Adventures

På Svalbard er det enklest å komme seg rundt med snøscooter, så da er det bare å gjøre som de fastboende! Om vinteren er alt dekt av snø og is, noe som gjør at du kan dra langt med snøscooter.

Sus av gårde forbi isbreer, fjorder og snødekte fjell uten å behøve å tenke på trafikkork!

Tips: Dette er en populær aktivitet på Svalbard. Kombiner turen med å lete etter nordlyset på en artig nordlyssafari med snøscooter.

8. Besøk en spøkelsesby (på avstand)

Pyramiden er en forlatt by på Svalbard, som er et spennende og unikt sted å besøke © Vince Gx / Unsplash

Pyramiden er en forlatt, russisk kullgruveby. På åttitallet var dette en travel småby med rundt 1000 innbyggere, men da gruven ble nedlagt i 1998, reiste alle derfra i en fart. Kopper ble stående igjen på bordene, avisutklipp ble hengende på veggene og ski ble lagt igjen i gangene.

Tiden har stått stille i denne fascinerende bosetningen på Svalbard, og stedet har blitt utnevnt til en av verdens ti mest spennende spøkelsesbyer av National Geographic. Her kan du få et lite innblikk i livet i gamle Sovjetunionen. Om sommeren kommer du deg hit med båt, og om vinteren er det lettest med snøscooter. Merk. Det finnes faktisk fortsatt noen beboere i byen, så ikke gå inn i hytter som ikke har adgang for turister.

(Etter Russlands invasjon av Ukraina kan Pyramiden nå bare besøkes på avstand ifølge Visit Svalbard). 

9. Fossiljakt

Fossiljakt er en morsom måte å være ute en hel dag - og gir deg noen unike suvernirer å ta med hjem © Gabi Scott / Unsplash

Hvis du drar til Svalbard i løpet av sommeren, bør du gå en fottur. Rundt Longyearbyen er det mange flotte fjell du kan utforske, og de mange øyene byr på det ene fine motivet etter det andre.

Husk pålegget om å ikke forlate Longyearbyen ubevæpnet. Det tryggeste for de fleste vil være å delta i organiserte aktiviteter.

Har du tatt med deg barna på ferie, kan dere dessuten kombinere fjellturen med en fossiljakt. Turen fører dere helt opp til morenene nedenfor Longyearbreen, der du kan lete etter plantefossiler som stammer fra dinosaurtiden.

10. Prøv reinsdyrbiff på Huset

Spis lokale spesialiteter på Huset mens du er på Svalbard © Huset Restaurant

Feirer dere en spesiell anledning under oppholdet? Bestill i så fall bord på gourmetrestauranten Huset. Den karakteristiske hvite bygningen, som blant annet har huset både sykehus, skole og postkontor, ligger midt i dalen, mellom de ulike bydelene i Longyearbyen. Derav kallenavnet «Byens hjerte».

Spisestedet er en institusjon på Svalbard og kan skilte med retter som biff av reinsdyr, hentet lokalt, og byr på utsøkte skandinaviske viner. Restauranten har en vinkjeller med ikke færre enn 20 000 flasker, og har vunnet flere priser i Wine Spectator.

Les også: Matopplevelser på Svalbard 

Svalbard – en annerledes ferie

Ser du etter et reisemål utenom det vanlige, er Svalbard midt i blinken. Her får du opplevelser for livet, og kanskje et helt nytt favorittreisemål.

Bestill fly til Svalbard

Kanskje liker du også:

Fem dager i Porto

Bli kjent med kaptein Rui

Topp 10: Paris