Tilbake til inspirasjonssiden

Turist i Trondheim? Her er 10 tips til hva du må se og gjøre 

Med sin fargerike trehusbebyggelse og småbysjarm, blandet med en urban atmosfære, byr Norges tredje største by Trondheim på flere unike turistattraksjoner. Her får du våre beste tips.

Fly til Trondheim

Ung kvinne med langt blondt hår og ryggsekk står på en bro og ser utover Nidelven
De ikoniske trehusene langs Nidelven er kun et av mange vakre syn som møter deg i Trondheim. © Melina Kiefer / Unsplash

1. Besøke Nidarosdomen 

Nidarosdomen, eller «domkirka» som den kalles på folkemunne, dateres tilbake til det 11. århundre. Den er bygget over gravstedet til Olav den Hellige som falt ved slaget ved Stiklestad i 1030 og er et viktig pilgrimsmål.  Helgener, konger, profeter og en rekke vannkastere med forvrengte grimaser holder øye med deg fra fasaden. Etter mørkets frembrudd kan bygget nesten virke litt skremmende, og noen sier til og med at de har sett spøkelset av en munk vandre i søylegangene. 

I sommermånedene kan du gå opp i tårnet. Dette er ikke er for den klaustrofobiske eller den med høydeskrekk; de 172 trinnene går bratt opp til toppen gjennom mørke og smale ganger. På toppen blir du belønnet med en fantastisk utsikt over byen og fjorden. 

Nidarosdomen sett ovenifra
© Unsplash

2. Forevige øyeblikket ved Lykkens Portal på Gamle Bybro 

 I sentrum av Trondheim finner du Gamle Bybro som forbinder Midtbyen med Bakklandet. Det har vært bro her siden 1681, men den karakteristiske røde broen er 150 år gammel. Broen er kjent under navnet Lykkens Portal etter Oskar Hoddøs vals «Nidelven stille og vakker du er». 

Tips: Ta med kameraet. Det er det beste stedet i byen å ta bilder av Trondheims fargerike og vakre bryggerekke. 

Lykkens portal på gamle bybro
© Unsplash

3. Nyte livet på Bakklandet 

 Trondheims «gamleby», Bakklandet, er den mest pittoreske delen av byen, med sine brosteinsbelagte gater og klynger av fargerik trehusbebyggelse. Her finner du koselige kafeer, kule restauranter og designerbutikker. Har du lyst til å shoppe litt? Stikk innom Galleri Gaven som selger håndlagde kvalitetsvarer, og designkollektivet Sukker, som lager sine egne unike tekstiler og smykker. Mens du utforsker Bakklandet, må du huske å sjekke ut Trampe – verdens eneste sykkelheis. Det tar syklister opp den bratte Brubakken i retning Kristiansten Festning. 

 Tips: Hvis du er i Trondheim rundt juletider, ikke gå glipp av julemarkedet i Midtbyen! Det er ingen bedre måte å komme i julestemning på. 

Lokale som koser seg på kafe på Bakklandet
Et besøk på Bakklandet er en selvfølge når du er i Trondheim. © McKenna Starck / Visit Trondheim

4. Restaurantbesøk i Tyholttårnet – Trondheims beste utsiktspunkt 

For en 360-graders panoramautsikt over byen, ta turen til observasjonsdekket ved Tyholttårnet, et 124 meter høyt radiotårn. Utsikten er enestående og du kannyte lunsj eller middag mens du er her. Du kan bestille bord på restauranten Egon som ligger 80 meter opp i tårnet og er Trondheims eneste roterende restaurant. Du er garantert å ha sett alle severdighetene innen du kommer til desserten!

Tips: Dette restaurantbesøket er et super ting å gjøre i Trondheim med barn. 

Tyholttårnet lyser opp i natten
© Frode Lundgren / Flickr

5. Besøke Kristiansten Festning 

Kristiansten Festningen ble bygget på slutten av 1600-tallet på en høyde med utsikt over Trondheim for å beskytte byen mot angrep. Utsikten over byen fra festningsmurene er fantastisk, spesielt om natten. Festningen er også kjent som parkområde, her samles lokalbefolkningen til piknik, for å trene eller bare slappe av. 

Kristiansten festning i solnedgang sett i fugleperspektiv
Fra Kristiansten Festning får du flott utsikt over Trondheim. © Mykola K / Visit Trondheim

6. Ta båt til Munkholmen 

Munkholmen ligger en kort båttur utenfor sentrum, denne lille holmen er rik på historie. Munkholmen var rettersted i vikingetiden, det ble så bygget et kloster her, i middelalderen ble Munkholmen brukt som festning og fengsel. Rutebåter transporterer folk fra Ravnkloa i Trondheim sentrum og til holmen, fra midten av mai til slutten av september. Her finner du også en av de beste strendene i byen, noe som gjør den til et topp sted å dra på en varm solskinnsdag. 

Visste du at Trondheims paradegate, Munkegata, ble bygget slik at gaten går i en rett linje fra Nidarosdomen, gjennom Ravnkloa og rett ut til Munkholmen? Her finner du rutetider og priser for båt til Munkholmen. 

© Mykola Ksenofontov / Visit Trondheim

7. Gå langs Ladestien 

Det er så mye vakker natur i Trondheim og den beste måten å oppleve den på er å gå på tur. Vi anbefaler Ladestien som går fra Ladehammeren og åtte kilometer langs kysten. Stien slynger seg over bakketopper og gjennom bukter og viker, her finner du flere fine badesteder og spektakulær utsikt over Trondheimsfjorden. Ta en pust i bakken og kjøpe deg kaffe og vaffel på Sponhuset Café.

Vakker natursti som går langs vannet om sommeren
Ladestien er kanskje Trondheims flotteste tursti. Den brukes hyppig av Trondheims befolkning, og mange besøkende finner glede av å rusle langs sjøen.© Mykola Ksenofontov / Visit Trondheim

8. Slå ut håret på Solsiden 

Hvis du er på jakt etter en matbit og kanskje noe godt i glasset, kan du ta turen til Trondheims trendy utelivsområde Solsiden. Om dagen er det et populært kjøpesenter. Om natten er det en livlig oase, spekket med restauranter, barer og yrende folkeliv. Det er et utmerket sted å lene seg tilbake, se på folkelivet og nippe til en forfriskende drink. 

 

Venner ler og prater ved Solsiden
© CH / Visit Norway

9. Spis og drikk deg gjennom Trondheim  

Trondheim er døpt til Norges mathovedstad og er en av de beste byene i Norge for å spise ute. Tre av byens restauranter; Fagn, Credo og Speilsalen, kan skilte med Michelin- stjerner. Som om ikke det var nok, ble Trondheim valgt til Europas offisielle matregion i 2022, som den første norske by til å motta denne æresutnevnelsen. Dette er en hyllest til lokal mat og spesialiteter, der lokal matproduksjon blir tatt på alvor gjennom hele verdikjeden. I Trondheim arrangeres flere større mat- og bryggerifestivaler, der du blant annet kan drikke 350 ulike brygg på en og samme festival.  

Kokk som tilbereder mat på kjøkken
© Martin Håndlykken / Visit Norway

10. Til Hell og tilbake igjen 

Hell er et lite tettsted omtrent 30 minutter utenfor Trondheim. Det er kjent for to ting: den årlige festivalen ‘Blues in Hell’ som finner sted i begynnelsen av september, og jernbanestasjonen. Turister strømmer hit for å se togstasjonen med det spesielle navnet. De som drar til jernbanestasjonen kan til og med se skiltet på det gamle godsbygget hvor det ironisk nok står skrevet «Hell Gods-Expedition» (godsekspedisjon). 

Hell togstasjon er et gult trehus med et skilt som tiltrekker mange turister.
© Peter Leong / Unsplash

Fikk du lyst til å besøke Trondheim? 

Da kan du gå inn i lavpriskalenderen og bestille fly til trønder-hovedstaden. Om du ikke er medlem allerede, husk å meld deg inn i Norwegian Reward. Medlemmer tjener CashPoints på alle flyvninger, hoteller og aktiviteter. Bruk CashPoints for å få rabatt på fremtidige reiser som bestilles hos Norwegian. 

  Finn fly til Trondheim

Tips: Hvis du vil skli rett inn med trønderne så legg til «sjø» etter setningene dine. Det kommer opprinnelig fra begrepet «Skjønner du».

Kanskje liker du også

Første gang i Paris

Finn din Italia-favoritt

Essensen av Málaga