Tilbake til inspirasjonssiden

Ting å gjøre i Tromsø

Tromsø og dens spektakulære omgivelser ligger 69 ° nord, og er det perfekte stedet for arktiske eventyr.

Omgitt av fjorder og røffe fjelltopper som forblir snødekte store deler av året, ligger Tromsø på østsiden av Tromsøya, og er knyttet til fastlandet av en bro. 

Tromsø og bybroa sett ovenfra

Hva kan man gjøre i Tromsø? 

Du kan velge mange ulike ting å gjøre i Tromsø, avhengig av årstid. Alt fra å jakte på nordlyset, til å være oppe hele natten under midnattssolens stråler. Liker du å være fysisk aktiv kan du for eksempel gå turer eller padle kajakk for å komme tett på den arktiske naturen. Vi har laget en guide til aktiviteter i Tromsø. Her er 12 av våre favoritt-ting å gjøre i Tromsø. 

Bestill flybilletter til Tromsø 

1. Gå på konsert i Ishavskatedralen

Ishavskatedralen i Tromsø i et snøkledd landskap
Ishavskatedralen er flott hele året, men midnattsol-konsertene i den arktiske katedralen sørger for magiske sommerkvelder.

Dette spektakulære byggverket er et av Tromsøs mest ikoniske landemerker, og det dristige designet ble inspirert av is og snø. Offisielt heter den Tromsdalen kirke, men er bedre kjent som Ishavskatedralen.

Kirken, som ble ferdigstilt i 1965, er synlig fra hele Tromsø takket være de stripete lysene på taket, som skinner når mørket faller på. Et av de mest uvanlige trekkene ved kirken er den østvendte glassmosaikken som gir et spektakulært lys når midnattssolen glitrer gjennom den. 

Du kan gå på konserter her hele året, men vi anbefaler en av midnattsolkonsertene som holdes i sommermånedene. Disse forestillingene starter klokka 23.00, noe som betyr at du kan nyte en kombinasjon av norske folketoner og klassisk musikk spilt av profesjonelle musikere, før du går ut for å nyte midnattssolen. 

2. Nordlysjakt

Nordlys en vinterkveld over Tromsø-by
Gå ikke glipp av nordlyset når du er i Tromsø om vinteren. © Vegard Stien – VisitTromso.com

Noe av det mest populære å gjøre når du besøker Tromsø, som også er en gratis aktivitet, er å oppleve nordlysets magi. Takket være byens nordlige beliggenhet bare 350 km fra polarsirkelen, har de som jakter på nordlyset en god sjanse for å få sett dette naturfenomenet, spesielt når de besøker Tromsø mellom september og april. Tromsø er faktisk et av de beste stedene i Europa å se nordlyset. 

Nordlys kan sees best når du er langt vekk fra byens lysforurensning. Med en guidet tur vil du bli tatt med til de mest naturskjønne stedene for å se naturens eget fyrverkeri. 

Og for å gjøre jakten din enda mer spektakulær, prøv «aurora middagscruise» med Arctic Travel Company. Her setter du av sted langs fjorden på en flytende restaurant med en 3-retters tapasmiddag, mens kapteinen skuer etter de mystiske lysene. 

Det er mange andre nordlysturer og utflukter du kan nyte i Tromsø, og hvis du er der mellom den siste uken i januar og den første uken i februar, kan du dra til den årlige nordlysfestivalen – en feiring av internasjonal musikk og dans. 

3. Sledetur med reinsdyr eller hundekjøring

Hodet på en person som er på hundekjøring i skumringen
La huskyer vise deg naturen rundt Tromsø – du vil ikke bli skuffet!

En av de mest spennende måtene å utforske Tromsø og områdene rundt er med slede, og heldigvis har du mange muligheter om vinteren. 

Hopp på en slede med reinsdyr der du også lærer om samene som tradisjonelt holdt på med reinsdyrdrift i området. Du vil nyte et varmt måltid i en samisk lavvo og få mate reinen også. Alternativt, hvorfor ikke prøve hundekjøring med huskyer? 

Noen av disse ekskursjonene kombineres med nordlysjakt og fotturer, så her er det noe for enhver smak.

4. RIB-safari

En RIB-båt på sjøen med et vinterlandskap i bakgrunnen
Dra ut på det iskalde vannet i en RIB-båt og oppdag det viltre kystlandskapet.

Tromsø er en øy, så det sier seg selv at en tur ut på fjorden er et must for enhver besøkende. Fra fisketurer til dyrelivssafari, det er mange måter å nyte den fantastiske naturen rundt Tromsø fra en båt. 

For de som leter etter et større adrenalinkick, vil en tur med RIB-båt ta deg med på en spennende opplevelse, hvor du vil komme tett på dyreliv som niser, sjøfugler og ørner, samt lære om historien til fjordene mens du cruiser rundt på dem. 

Hvis du foretrekker å gjøre jobben selv, er kajakkpadling ledet av en lokal guide den perfekte måten å komme nær den utrolige naturen på. Når du tar et pit-stop på en sjarmerende øy for deilig mat grillet over åpen ild, kan du utforske Tromsøs kystlinje, og til og med se dyr som oter, lundefugl og delfiner.

5. Hvalsafari

Hvalfinne som stikker opp fra havet med en RIB-båt i bakgrunnen
Å se hvaler i sitt naturlige element er en opplevelse for livet.

Et annet spennende eventyr i Tromsøs vakre omgivelser er en hvalsafari. Her får du sjansen til å se knølhvaler og spekkhogger i sitt naturlige habitat. Du vil også lære om deres adferd og om andre lokale marine arter med en erfaren guide. 

Det er flere selskaper som tilbyr hvalsafari rundt Tromsø, men sørg for å velge en som følger ansvarlige naturretningslinjer. 

6. Fjellheisen

En gondol på vei nedover en fjellside med et bymiljø i bakgrunnen
Utsikten over Tromsø fra Storsteinen er helt fantastisk.

Et besøk i Tromsø er ikke komplett uten en tur med Fjellheisen taubane opp til Storsteinen. Turen tar bare noen minutter, og utsikten fra toppen er virkelig fantastisk. Hvis du blir sulten kan du ta en matbit på restaurant Fjellstua mens du nyter utsikten over Tromsø og de omkringliggende øyene, fjellene og fjordene. 

Om sommeren gir øvre visningsdekk en flott mulighet til å sole seg i midnattssolen, mens det om vinteren er et ideelt sted for å se nordlyset. Tips: Hvis du ikke er fan av gondolturer, er det også mulig å gå de 1200 sherpatrinnene opp til avsatsen. 

7. Nodlysplanetariet og Nordnorsk vitensenter 

Hender som holder på med et eksperiment i et reagensrør
De små kan få være kreative med interaktive utstillinger og aktiviteter på Nordnorsk vitensenter. © Vegard Stien – VisitTromso.com

Om du ser etter innendørs aktiviteter i Tromsø, bør du ta en tur til Norges største planetarium.

I Nordlysplanetariet kan du overvære et fantastisk visuelt show av nordlyset, sammen med en vitenskapelig forklaring på de magiske og myteomspunne lysene. Du kan også lære om universets hemmeligheter og hvordan mennesker er i stand til å utforske verdensrommet. 

Inngangsbilletten til Nordlysplanetariet gir deg også tilgang til Nordnorsk vitensenter, som har fantastiske vitenskapelige aktiviteter for barn og interaktive utstillinger.

8. Tromsø arktisk-alpine botaniske hage

En kvinne står og fotograferer i et blomsterlandskap
Du finner sjeldne arktiske arter i Tromsøs botaniske hage. © Vegard Stien – VisitTromso.com

Rett utenfor planetariet er Tromsøs praktfulle arktisk-alpine botaniske hage – en av de vakreste hagene i Europa faktisk, og et flott sted å besøke i sommermånedene. 

Her kan du se tusenvis av fargerike planter fra de kaldeste stedene på jorden, inkludert valmuer, sibirske liljer og Wilander Buttercup: en skjør gul blomst som nesten er utryddet på grunn av klimaendringer. 

Hvis du er her i slutten av juni, må du se etter den fantastiske tibetanske blå valmuen, som er over tre meter høy. 

9. Tromsø Ice Domes

Vikingmennesker laget av is
Utforsk de utrolige isskulpturene på Tromsø Ice Domes. © Tromsø Ice Domes

Et besøk til Tromsø Ice Domes er en av de mest fantastiske tingene du kan gjøre når du er i Tromsø om vinteren. Dette vintereventyrlandet ligger mellom fjellene i Tamok, 90 minutter utenfor Tromsø. Det åpner hvert år når polarnettene nærmer seg fra desember til april. 

Her finner du alt fra is-bar til is-kino, og du kan nyte et deilig måltid i is-restauranten. De som ønsker å få mest mulig ut av opplevelsen, kan til og med velge å overnatte på det ekstraordinære is-hotellet, der du får reinsdyrskinn og en sovepose. 

Hvis du velger å tilbringe natten her, vil du få en erfaren guide som tar deg med på trugetur der du kan lete etter dyrespor og se etter nordlyset før du drar tilbake til leiren og en smakfull middag, tilberedt over åpen ild. 

10. Polaria: Arktisk opplevelsessenter

Nærbilde av en sel
Selene er en av hovedattraksjonene i Polaria. © Vegard Stien – VisitTromso.com

Hvis du trenger inspirasjon til ting å gjøre i Tromsø med barn, er en tur til Polaria akvarium perfekt underholdning. Polarias uvanlige bygning, som representerer isblokker som er skjøvet på land fra Ishavet, ligger i sentrum, og huser en rekke arktiske marine arter, fra små haier til steinbit. 

Det er også et av de eneste stedene i Europa hvor du kan komme nært og personlig på storkobber (Blåsel). Det er to av disse nordlige selartene ved akvariet, pluss to steinkobber. De daglige foringene og treningsøvelsene lar deg komme nær disse lekne dyrene mens du lærer alt om livet i Arktis.

11. Shopping i Storgata

En kvinne stirrer inn i et butikkvindu
Storgata er det beste stedet å kjøpe gaver eller unne deg selv noe fint i Tromsø. © Janita Zenteno – VisitTromso.com

Ser du etter ting å gjøre i Tromsø sentrum? Tromsøs viktigste gågate er full av kafeer, restauranter og butikker. Her kan du plukke opp suvenirer, lokalt håndverk og norske designklær før du drar videre til en deilig lunsj på en av de mange spisestedene i gaten. Hvis du er ute etter en kveld på byen i Tromsø, er Storgata stedet å være på fredag og lørdag kveld. 

Tromsø sentrum er relativt kompakt, og du kan gå fra den ene siden til den andre på rundt 10 minutter. Det er dessuten hjemmet til den største samlingen av historiske trehus nord for Tromsø. 

Sjekk ut alle de fargerike bygningene med hvite dører, halvsøyler og hundetannsmønstre i vinduskarmene. Dette er kjent som empirestil og det er mange hus i Tromsø by som er bygget i denne stilen. Tromsø sentrum har faktisk en av de største konsentrasjonene av denne typen arkitektur i Norge. 

12. Dagstur til Sommarøy

Arktisk hvit strand med fjell i bakgrunnen og turkist vann
Ta en dagstur ut av Tromsø og nyt de fantastiske Sommarøy-strendene. © Stock Birken / Unsplash

Vi anbefaler å inkludere en dagstur til det lille fiskeværet Sommarøy, som en ting å gjøre i Tromsø på sommeren. Bare én time unna med bil finner du denne lille øya. Her er hvite strender med skjermede viker og grunt vann som du kan ta en forfriskende dukkert i. Du finner faktisk en av Norges beste strender her. 

Om du ønsker en aktiv ferie er det spesielt bra å drive vannsport her, fra kajakk- og stand-up paddling til dykking og hvalsafari. Hvis du bestemmer deg for å ta en guidet kajakktur, ser du kanskje en sel eller to dukke opp for å hilse. Noen ganger kan man være så heldig å få se spekkhoggere som noen ganger passerer området. 

Tilbake på land vil en sykkeltur rundt øya gi deg et overblikk til dette livlige kystsamfunnet, som er en av Norges viktigste sildeprodusenter. 

Kanskje liker du også

Vakreste steder i Europa

5 billige land i Europa

Fly med barn