Bruker du ett eller flere hjelpeverktøy som for eksempel skjermleser eller programvare for talegjenkjenning? Aktiver tilgjengelighetsmodus for en best mulig opplevelse på nettsidene våre.

Tilbake til inspirasjonssiden

Topp 10 ting å gjøre i Stavanger

Hvite trehusbygninger langs med en kai
Stavanger byr på mange flotte naturopplevelser og spennende attraksjoner. © Yvann K / Adobe Stock

I Norges olje- og energihovedstad får du en herlig blanding av sjarmerende hvite trehus, spennende museer og spenstig gatekunst. En kort tur utenfor byen finner du tårnhøye fjell som stuper bratt ned mot Lysefjorden og vakre strender.

Stavanger og omegn er en spennende lekeplass for både turister og aktive friluftsfolk. Les videre og finn ut hva du bør ha på toppen av listen din når det kommer til severdigheter og aktiviteter.

Bestill flybillett til Stavanger

1. Rusle rundt i gamle Stavanger

Hvite trebygninger, blomstring og en brosteinsbelagt gate.
La deg sjarmere av den gamle trehusbebyggelsen i gamle Stavanger. © Nikolai Sorokin / Adobe Stock

Sentrum i Stavanger er så lite at du kan nå de fleste attraksjoner til fots. Gamle Stavanger, finner du på vestsiden av sentrum, og regnes som obligatorisk hvis du besøker byen.

Her ligger det største området med eldre trehusbebyggelse i hele Nord-Europa, med hele 173 trebygninger fra 1700-tallet. De små, hvite trehusene ligger tett i tett som perler på en snor, med brosteinsbelagte gater mellom. I den fargerike gaten Øvre Holmegate kan du kjøpe både håndverk og suvenirer, samt ta en pause på en sjarmerende café.

I gamlebyen ligger også Maritimt museum og Norsk hermetikkmuseum, hvor sistnevnte er viet til det som en gang var Stavangers viktigste handelsvare: hermetisk fisk. På bestemte dager om sommeren blir røykeovnene tent, og besøkende kan smake nyrøkte sardiner.

2. Reis tilbake i tid på Viking House

Tre store steinsverd plassert i et fjell
Se de fascinerende Sverd i fjell like utenfor Stavanger. © Dmitry Naumov / Adobe Stock

Når du besøker Stavanger, sørg for å ta turen innom Viking House. Her får du en spennende historisk opplevelse. Ved hjelp av det nyeste og mest avanserte innen spillteknologi vil du bli tatt med tilbake til vikingtiden og kan leve deg inn i en eventyrlig verden i en makeløs virtuell virkelighet.

Får du ikke nok av vikinger? Sjekk ut monumentet Sverd i fjell like sør for Stavanger. Disse tre sverdene er 10 meter høye og sies og minnes slaget ved Hafrsfjord i 872 da Harald Hårfagre samlet Norge til ett rike.

3. Stavanger er full av spennende gatekunst

Gatekunst av et rådyr på en stor bygningsvegg
Du kommer over mange fantastiske kunstverk i bybildet i Stavanger. © Nuart Festival

Stavanger er kjent som en by med mye gatekunst, og bare ved å gå litt rundt omkring vil du komme over urban kunst på de mest usannsynlige stedene, fra gateskilt til husfasader. Opp gjennom årene har byen blitt anerkjent som en av verdens ledende destinasjoner for gatekunst, med mange lokale og internasjonale kunstnere som stolt viser fram graffiti, veggmaleri, tegneseriekultur og sjablongkunst.

Stavanger har også sitt eget kunstmuseum, og her kan du blant annet oppleve landets største og viktigste samling av Lars Hertevigs kunstverk. Kunstmuseet har også en rekke spennende temporære utstillinger.

4. Lær noe nytt på Norsk Oljemuseum i Stavanger

Et oljeraffineri plassert ved en havn
Et besøk til Norsk Oljemuseum er en spennende aktivitet for hele familien. © Nikolai Sorokin / Adobe Stock

Stavanger er Norges olje- og energihovedstad, så Norsk Oljemuseum bør være på listen over ting å oppleve når du besøker byen, og et veldig godt alternativ hvis du reiser med barn. Her vil du lære om hvordan olje og gass blir oppdaget, hentet opp og produsert, og hva det brukes til.

Museet er bygget slik at det ligner en offshore oljeplattform. Her får du forklart hvordan petroleum påvirker det norske samfunnet, gjennom interaktive utstillinger, modeller og filmer. Her får du et innblikk i alt fra hverdagsliv til sjøs til teknologi og dramatiske hendelser, samt hvordan livet for nordmenn har endret seg gjennom tiårene takket være oljeindustrien.

Ønsker barna å oppleve enda et morsomt museum? Sjekk ut Norsk Barnemuseum. Her kan du blant annet se og prøve en omfattende samling av barneleker gjennom forrige århundre.

 

5. Se historiske Stavanger Domkirke

En steinkirke med en frodig hage forran
Stavanger Domkirke med sitt gotiske utseendet er verdt et besøk. © hwtravel / Adobe Stock

Stavanger Domkirke har en fengende historie, vi vet at den ble bygget mellom 1100 og 1150, men det er debatt om hva som kom først – byen eller katedralen? Denne middelalderske juvelen kom seg med nød og neppe gjennom en brann i 1272 som ødela trekonstruksjonen helt. Etter at den ble gjenoppbygd, fikk kirken det gotiske utseendet vi ser i dag.

Taket på katedralen ligner (og sies å være inspirert av) skrogene på et vikingskip. En forseggjort prekestol ble laget på 1650-tallet, og vakre glassmalerier ble installert i 1957. I krypten under kirken har man funnet fire stolpehull etter en bygning som må ha vært der før domkirken ble bygget. Flere mener at dette er restene av en gammel trekirke som ble bygget av Erling Skjalgsson rundt år 1015.

6. Nyt utsikten fra Preikestolen

Preikestolen sett ovenfra med speilblank sjø og blå himmel
En tur til Preikestolen blir en opplevelse du sent vil glemme, med sin spektakulære utsikt. © nanisimova / Adobe Stock

Preikestolen sies å ha verdens flotteste utsikt og ligger omtrent en og en halv times kjøretur fra Stavanger (inkludert en fergeovergang). Den karakteristiske fjellhyllen rager 600 meter over den nydelige Lysefjorden, og er omgitt av vakre fjelltopper. Selve fjellhylla er ikke mer enn 25 × 25 meter, turen opp er ca. 4 km, har relativt enkle stier og passer for alle aldre.

Turgåere blir lokket til toppen av løftet om fantastisk panoramautsikt – og den skuffer ikke. «Imponerende og storslagent» er ikke engang i nærheten av å beskrive den.

Fun fact: Preikestolen ble brukt som et av innspillingsstedene i Hollywood-filmen «Mission: Impossible Fallout». I filmen henger Tom Cruise fra kanten av den ruvende klippen, høyt over den majestetiske Lysefjorden, i ekte Ethan Hunt-stil.

7. Knips det kuleste bildet på Kjeragbolten

En mann gjør et hopp på Kjeragbolten
Opplev unike Kjeragbolten. Men denne turen er ikke for de med høydeskrekk. © Hladchenko Viktor / Adobe Stock

En tur til Kjeragbolten er også å anbefale for de som besøker Stavanger, men ikke lider av hødeskrekk. Steinen ligger klemt i en fjellsprekk på Kjerag-fjellet, rundt 2,5 timer med bil fra Stavanger. Kjeragbolten er absolutt et av de mest spektakulære stedene å se i Norge, men stigningen er tøff – vi snakker 12 km i ulendt terreng.

Vi anbefaler en guidet tur som plukker deg opp i Stavanger og tar deg med på en naturskjønn reise, forbi fossefall og opp de 26 hårnålssvingene i Sirdal-fjellene. Deretter videre med en profesjonell guide opp til Kjeragbolten. De som når fram til toppen kan forvente seg utrolig utsikt og ett helt unikt fotomotiv.

Bestill guide til Kjeragbolten her.

8. Slikk sol på Solastranden

En hvit sandstrand med hav og sanddyner
Ta turen til idylliske Solastranden om været slår til. En nydelig strand å tilbringe dagen på. © Arkadii Shandarov / Adobe Stock

Stavanger har et fint klima, til å være i Norge. Solastranden er en av de mest populære strendene i Stavanger-regionen. Den 2,3 km lange halvmåneformede bukten har fin sand som skråner forsiktig ned i grunt vann, noe som gjør den til en ideell strand å besøke med barn om sommeren.

Det er en rekke aktiviteter for alle aldre ved Solastranden som for eksempel volleyball, seiling, SUP og kitesurfing. Hvis du planlegger å bli i Stavanger noen dager, kan du sjekke ut Sola Strand Hotel. De har store solterrasser, spa, basseng, samt et vannsportsenter. Stedet har en rik historie som dateres tilbake til før første verdenskrig, og rommene er renovert og innredet med deler fra opphuggde skip!

9. Opplev Lysefjorden

En fjordarm med høye fjell rundt
Opplev Lysefjorden på nært hold, gjerne via en båttur på den berømte fjorden. © kjersti / Adobe Stock

Guidede turer til Preikestolen og Kjeragbolten kan vanligvis kombineres med en tur ut på Lysefjorden – her vil du oppleve flott fjordlandskap, omgitt av tøffe fjell som ruver 900 meter høyt.
Nærheten til Stavanger (rundt en time med bil) gjør Lysefjorden ideell for en dagstur ut av byen.
Fra kanopadling og kajakkpadling til tur med RIB-båt, det er mange muligheter til å komme seg ut på vannet og dra på sightseeing her.

En tur på Lysefjorden kan godt kombineres med et stopp i den idylliske bygda Flørli, som er best kjent for sine 4444 trinn på fjellet – den lengste tretrappen i verden. Går du den bratte turen opp får du en fantastisk utsikt fra toppen.

10. Besøk øya Flor og Fjære

et grønt og blomstrende parkanlegg
Besøk Flor og Fjære og finn roen på den vakre og blomstrende øya. © FreezeFrames / Adobe Stock

En 20 minutters båttur fra Stavanger sentrum, fra Bekhuskaien, finner du den idylliske øya Flor og Fjære i havgapet på Sør-Hidle. Dette er et privat familielandsted eid av familied Hidlefjord, men som er åpent for forhåndsbestilte besøk om sommeren.

Et besøk hit inkluderer en omvisning i de vakre hagene på rundt 50 mål med egne guider. Hagene har ulike tematiske inndelinger og her vil du få se blomster og planter i alle farger og fasonger, med inspirasjon fra ulike deler av verden.

Du finner også en restaurant i drivhuset på øya, der du vil spise et 3-retters måltid etter endt omvisning. Etter måltidet får du egentid til å utforske de fantastiske hagene på egen hånd før hjemturen.

Klar for å oppleve Stavanger?

Gamlebyen i Stavanger sett fra vannet i skumringen
Med sitt kompakte sentrum kan du enkelt oppdage byen til fots. Ta også en rusletur langs den vakre havna. © Nightman1965 / Adobe Stock

Bestill flybilletter til Stavanger

Kanskje liker du også

Vakreste steder i Europa

5 billige land i Europa

Fly med barn