Tilbake til inspirasjonssiden

Fem dager i Porto

Oversiktsbilde over Porto i solnedgang. Røde teglsteinstak og hvite bygninger.

Vakre Porto oser av sjarm, farger og en behagelig atmosfære. Dette er byen som ga landet og vinen sitt navn, og den nest største byen i Portugal. Gamlebyen Ribeira står oppført på UNESCOs verdensarvliste, og det er lett å forstå hvorfor. Her er våre beste tips dersom du planlegger en litt lengre tur til byen. 

Bestill fly til Porto

Våre anbefalinger

Hotell

Tripas-Coração, São Bento Apartments
Praça de Almeida Garrett 24, 4000-069 Porto

Bestill hotell

Topp pakketips

Solbriller og gode sko

Bilde av mat på et rustikt trebord. Asparges og spekeskinke med balsamicoreduksjon. Brokoli og omelett på en annen tallerken..
Nyt et deilig måltid med ferske råvarer i Porto. © Diego Palhais / Unsplash

Mandag

Middag – éLeBê Baixa

R. de Santo Ildefonso 118, 4000-464 Porto

Start uken med et måltid i særklasse. Bestill flere forretter og del dem mens dere kikker på nabobordene for å bli fristet av deres middag. Prøv en av deres perfekt tilberedte fiskeretter, eller smak på svin i Alentejo-stil. Dette er en matopplevelse som setter standarden for resten av turen.

Underholdning – Fado

Fado er den tradisjonelle musikksjangeren fra Portugal. I byen er det flere konserter hver kveld, og dere kan velge og vrake mellom fado i moderne, tradisjonell og folkemusikk-stil. Len dere tilbake og bli kjent med Portugals musikkhistorie.

Bestill billett til Fado og tjen CashPoints på Get Your Guide

Tirsdag

Frokost – Esquires Coffee Porto

R. de 31 de Janeiro 215, 4000-543 Porto

Det heter seg at uten mat og drikke, duger helten ikke. Med en spennende dag i ny by foran deg, er det viktig å starte dagen med en skikkelig god frokost. Esquires Coffee serverer rykende varm kaffe, smoothies, milkshakes og te i koppen. Velg mellom toast, sandwich, omelett og salat.

Sightseeing – Livraria Lello

R. das Carmelitas 144, 4050-161 Porto

Dette er omtalt som verdens vakreste bokhandel, og med god grunn. Lello har et enormt blyglassvindu i taket som bader bokhandelen i nydelig lys, som forandrer seg gjennom dagen. Veggene er utsmykket med stukkatur og nydelige plakater, og trappen mellom etasjene er som tatt ut av en fantasi.

Det koster 5 EUR for inngang, men kjøper du en bok vil dette bli trukket fra i prisen.

interiørbilde av en bokhandel. I midten av bildet er det en rød trapp. Veggene er av treverk. Det ligger bøker på et bord.
Livaria Lello er et sted du må ta turen innom når du er i byen. © Ivo Rainha / Unsplash
Tradisjonelle og moderne fliser i Porto-stil.
Porto er kjent for sine tradisjonelle fliser. © La Coccinelle / Unsplash

Lunsj – Café Guarany

Av. dos Aliados 85 89, 4000-066 Porto

En av Portos mest historiske kafeer og har holdt dørene åpne sammenhengende siden 1933. Dette er stedet man går for å se og bli sett, men også for å smake på deres fantastiske varme sjokolade.

Underholdning – Mal din egen flis i tradisjonell Porto-stil

Er det en ting Porto er kjent for internasjonalt, så er det de spesielle flisene som dere ser i byen. Meld dere på gruppetime og bli kjent med historien bak og lag deres egne fliser.

Flisene kan hentes neste dag etter å ha blitt brent.

Middag – Aquele Tasco

R. de Fernandes Tomás 478, 4000-211 Porto

Dette er en portugisisk tapasrestaurant, hvor dere får prøvd det beste av det beste portugisisk matlaging har å tilby. Denne lille familiedrevne restauranten blir drevet med kjærlighet og stolthet, og de er kjent blant de lokale for å være stedet man går for både middag og lunsj. Vårt beste tips – kom tidlig – bordene fylles raskt opp.

Underholdning – Konsert i Casa da Música

Av. da Boavista 604-610, 4149-071 Porto

Casa da Música er kanskje et av Portos mest særegne bygg sett utenifra, men det er også en helt fantastisk konsertarena. Her spilles det alt fra moderne flamenco til Wagner og konserter med lokale sangere. Billettene selges fort ut, så det er verdt å sjekke programmet tidlig.

Modernistisk bygning i hvit marmor med vindu i bølgete glass.
Casa da Música er et kjent landemerke i Porto. © Max Tarkhov / Unsplash

Onsdag

Portugal er så mye mer enn bare Porto. Lei en bil eller dra på organisert utflukt. Vi anbefaler på det sterkeste å besøke enten Coimbra, havnebyen Aveiro eller middelalderbyen Óbidos.

Coimbra

Byen ligger innenlands ved elven Mondego. Coimbria har et middelalderpreg og var Portugals hovedstad mellom 1139 og 1385. Besøk Universitetet i Coimbria og det barokke biblioteket, den botaniske hagen og akveduktene, den gamle katedralen og Monastery of Santa Clara-a-Velha.

Aveiro

Byen kan minne litt om Venezia med sine kanaler og moliceiros-båter. Besøk Museu de Aveiro, oppdag de azulejo-flislagte husene i gamlebyen og dra på elvecruise. Byen er også kjent som en av de mest fargerike i hele Portugal. Har dere tid, dra på kurs i å lage Ovos Moles, den lokale desserten i Aveiro. Det er mulig å ta toget til Aveiro om dere ønsker å reise kollektivt og i ditt eget tempo.

Óbidos

Óbidos ligger sør, ikke langt fra Lisboa, men er likevel verdt en dagsutflukt. Leier dere egen bil er det mulig å kombinere Óbidos med en av de to byene over på vei enten til eller fra. Byen var originalt en gave fra kong Dinis til sin kone dronning Isabel 1200-tallet. Besøk byens middelalderslott, gå deg bort i byens små gater og oppdag ingeniørkunsten bak Óbidos’ akvedukt. Ta også turen innom byens kirker – vi anbefaler spesielt Santa Maria som både har vært kirke og moské.

seks bygninger på rad i tradisjonell stil. det står mennesker på fortauet og en blå bil suser forbi.
Aveiro er en pittoresk by, ikke langt fra Porto som vi anbefaler en dagstur til. © Ricardo Resende / Unsplash

Torsdag

Frokost – Do Norte Café by Hungry Biker

R. do Almada 57/59 4000, 4050-036 Porto

Vafler, bagel, sandwich eller noe varmt? Denne lille kafeen kan tilby deg alt dette og litt til. Perfekt sted med litt påfyll før en dag med nye opplevelser.

Ta turen innom, og bli mett på deilig mat og nytraktet kaffe.

Sightseeing – São Bento-området.

Ta turen innom togstasjonen som er oppkalt etter området og beundre det vakre håndverket det er lagt i flisene på veggene.

Hvis dere spør en portugiser hvilket landemerke som kjennetegner Porto, vil de alle være samstemte i at det er klokketårnet på Clérigos-kirken. Kirken er åpen for besøk og det er mulig å gå trappene opp i toppen av tårnet for utsikt over byen.

I R. de Clérigos kjører også trikken, som er et populært innslag i Porto. En tur innom parken Jardim da Cordoaria for å hvile beina på en benk eller se på alle statuene.

Bonustips til når du er i området: Ta turen innom Casa Oriental. Her finner dere lokale matvarer fra rundt om i Portugal.

Campo dos Mártires da Pátria 111, 4050-367 Porto

høyt klokketårn i grå stein i solskinn. Til høyre er et en rød mursteinsbygning med balkong.
Klokketårnet på Clérigos-kirken er et kjent landemerke i Porto. © Isabella Mann Machado / Unsplash

Lunsj – Café Piolho

Praça de Parada Leitão 45, 4050-456 Porto

Kanskje en av byens mest kjente kafeer, men er likevel verdt et besøk. Her treffes lokale studenter for en matbit mellom forelesningene, kjærester treffes og turister setter seg ned for en velfortjent hvil. Menyen er ganske liten og består hovedsakelig av portugisiske Francesinha (smørbrød), men maten smaker godt og er billig. Se etter bygningen hvor det står Café D’Ouro, da har dere kommet til riktig sted.

to gule trikker står i solfylt brosteinsgate. Det er mennesker som står i kø for å komme om bord
En tur med trikken er en fin måte å se Porto på. © Eugene Zhyvch / Unsplash

Sightseeing – Trikkelinje 1

Trikkelinje 1 går mellom Ribiera og Foz do Douri og gir dere et fantastisk overblikk over Portos elv og omliggende bygninger. Turen tar ca. 20 minutter, og vi anbefaler at dere hopper på en av linjens første stopp for å få mest mulig ut av turen.

Ved turens start ved stasjonen Infante i Ribiera, finner dere Sé do Porto (Katedralen i Porto), Palacio da Bolsa, Calais da Ribiera. Ikke glem å stoppe på Miradouro da Rua das Aldas for vakker utsikt over byen og elven.

I Foz do Douri er det flere små utstikkere ut i sjøen som gir deg en nydelig utsikt både over havet og tilbake inn mot byen. Ta også turen innom Fortaleza de São João da Foz.

Middag – Pisca Restaurante

R. do Passeio Alegre 294, 4150-571 Porto

Pisca Restaurante ligger nydelig til ved elven Douro, rett ved trikkelinjen. Her tilbyr de dagens tapas, ceviche, kjøtt, fisk, salater og retter til å dele.

Uansett hva du har lyst på til middag, har du mulighetene til å spise et fantastisk måltid på Pisca Restaurante.

Sightseeing – Spasertur ved elven

Avslutt måltidet med å gå samme veien tilbake som dere kom med trikken på Cais da Ribiera. Opplev roen ved elven og se hvordan byen og broene er nydelig lyst opp.

Trebåter med mast på rolig sjø i solnedgang.
Nyt solnedgangen ved elven som renner igjennom Porto. © Levi Teichrib / Unsplash

Fredag

Frokost – Nata Lisboa

R. das Flores 291, 4050-267 Porto

Dette er en kafe som er tilegnet Pasteis de Nata – en liten eggekremfylt butterdeigsskål. Dette er en av de beste søte smårettene du kan finne i hele Sør-Europa, og du må spise minst en mens du er i Portugal. Kombiner med kaffe, sandwich eller appelsinjuice for en fantastisk start på dagen.

Bygning med fasade av Porto-fliser. En mann går forbi på fortauet og ser opp. Huset har en brun dør.
Over hele Porto kan du se bygninger kledd i tradisjonelle fliser. © Jure Tufekcic / Unsplash

Sightseeing – Mercado do Bolhão

R. Formosa 322, 4000-248 Porto

Innendørsmarked over to etasjer i en nyklassisistisk bygning midt i området markedet har navn etter. Markedet åpnet først i 1839. Ikke bli skremt av kvinner som roper høyt, de benytter seg av en gammel markedsføringsteknikk de kaller pregão. Prøv også de ulike smårettene du finner nylaget i de ulike bodene.

Ta turen videre til R. Santa Catarina for en is, kaffekopp eller shopping etter å ha besøkt markedet.

Lunsj – Majestic Café

Rua Santa Catarina 112, 4000-442 Porto

Når du går inn i denne kafeen, er det vanskelig å tenke noe annet enn «wow». Interiøret består at utskåret tre, store speil og lysekroner. Kafeen fra 1921 er ikke uten grunn omtalt som en av verdens ti vakreste kafeer.

Majestic Café har vært stamstedet for flere portugisiske presidenter, blitt besøkt av den tidligere franske presidenten Jacques Chirac. Det også var her farvell-seremonien for oppløsningen av den portugisiske administrasjonen for Macau ble holdt.

Museum – Serralves Museet

R. Dom João de Castro 210, 4150-417 Porto

Hos Serralves kan dere besøke museum, en 18 hektar stor park, House of Cinema og Serralves Villa. Dere besøker Serralves like mye for arkitekturen og følelsen, som for å se de ulike utstillingene. I museet er rommene bygget rundt ulike teksturer; glass, tre og marmor. I parken kan dere se ulike hagetyper og tankeprovoserende skulpturer. For best utbytte, bør parken besøkes med egen guide. House of Cinema har fokus på det bevegende bildet og utstillingene skiftes ofte ut. Er dere opptatt og arkitektur og interiør, er villaen et must å oppleve.

Vakkert opparbeidet hage med grønne hekker og små basseng foran rosa villa i solnedgang.
Villa Serralves er et sted som bør stå høyt på listen om du elsker arkitektur. © Maxym Pozniak-Haraburda / Unsplash

Fristet til å ta en tur? Porto er virkelig verdt turen, uansett om du velger å følge vår guide eller gjør helt andre ting. 

Bestill fly til Porto

Skrevet av: Margrethe Knudsen

 

Vi tror også du vil like