Tilbake til inspirasjonssiden

10 ting å gjøre i København

Fargerike hus og båter i Nyhavn

Hva med å reise til sjarmerende København for en helg? I den danske hovedstaden finner du inspirerende kafeer og restauranter, spennende butikker, og unik arkitektur. Her er våre beste tips!  Gled deg, for det er ikke så rent lite den danske hovedstaden kan by på. Spis deg gjennom den vakre byen på inspirerende kafeer og restauranter eller lei en sykkel og tråkk deg rundt i byens mange unike gater.

 Bestill fly til København.

Nattbilde av hovedingangen til Tivoli. Opplyst med varmt lys. Himmelen er helt svart
© Felix Hoffmann / Unsplash

1. Kos deg på Tivoli i København

Ta en tur på Tivoli i København. Det ligger i hjertet av byen, og Tivoli er så mye mer enn bare karuseller. Her er stemningen god uansett hvilken årstid det er, og folk fra hele verden strømmer hit for å oppleve den spesielle atmosfæren. 

Idet du entrer Tivoli trer du inn i en eventyrverden. Hva med å prøve den nostalgiske berg-og dal-banen i tre fra 1914? For de aller minste finnes det dragebåter, veteranbiler, klassiske karuseller, og en fargerik eventyrverden i Den flyvende kofferten. 

Tivolis hovedsesong er fra april til september, men når det nærmer seg Halloween blir tivoliet gjort om til et uhyggelig sted med spøkelser, hekser og andre skumle rekvisitter. I julen kan du oppleve et stemningsskapende Tivoli hvor det serveres gløgg og pepperkaker. På vinteren finner du også en skøytebane her. Les mer om Tivoli her.

2. Spis deilig mat i København 

Når du er i København må du besøke Reffen, Nordens største arena for gatemat. Her finner du 41 matboder og barer, en rekke spennende butikker, og hele 2 500 sitteplasser der du kan slappe av med deilig mat. Her kan du også nyte Danmarks mest populære retter. Hva med å prøve stekt fisk med persillesaus, smørrebrød, eller kanskje du er klar for å kjøpe deg en pølse i den berømte pølseboden som finnes her? I løpet av året er det flere spennende events her. På Reffens hjemmeside får du oversikt.

Blir du sliten av shopping, og sightseeing, kan det være godt å ta seg en hvil. Livlige Strædet er kjent for sine små butikker, og koselige kafeer. Her kan du nyte en kopp kaffe før ferden går videre.

Matmarked med kjøledisker fulle a fersk fisk med priser skrevet på glasset i rødt og grønt. Bak disken står det to menn mer langt skjegg og lue.
© Nick Karvounis / Unsplash
I forgrunnen er det vann som glir over i modernistisk bygning som ser ut som en sanddyne. Himmelen er blå, men lyset gir inntrykk av solnedgang.
© Sandro Katalina / Unsplash

3. Lær om havet på Den Blå Planet 

Hva med å besøke Nord-Europas største, og mest moderne, akvarium på en reise til København? Bygningen Den Blå Planet er omsluttet av vann på alle kanter og gir deg nærmest følelsen av å være under havoverflaten. Her kan du titte på hammerhaier, og andre skapninger, som lever i vannet. Den blå planet er hjem for mer enn 400 forskjellige arter fra hele verden.

Her registreres dyrene i internasjonale avlsprogrammer, slik at en bidrar til bevaring av mangfoldet av dyrearter. Her gjøres det også en målrettet innsats for å avle selv, slik at en unngår å hente inn arter fra naturen. Bestill billetter her.

4. Opplev København på to hjul

Opplev København fra sykkesetet. Utallige sykkelveier, og broer, kobler bydeler sammen, og gjør det enkelt å oppleve byen fra sykkelen. Flere av sykkelbroene er populære severdigheter i seg selv. Sykkelslangen er en av de mest populære broene. Broen er bygget i S-form, og er kjent for sin flotte konstruksjon. København er dessuten det ultimate reisemålet for en jentetur. Ta med deg gjengen og dra på jentetur til den flotte byen. Dra på shopping, spis god lokal mat og nyt det yrende utelivet. 

Havneringen er en merket turistløype på 12 km rundt den ikoniske havnen i København. I løpet av turen sykler du forbi mange kjente bygninger med historisk karakter. Du kan tråkke deg innom Nyhavn for en liten rast på en hyggelig restaurant. Du kan også være med på en guidet sykkeltur for å bli enda bedre kjent med byen. Hva med en tre timers tur?

To jenter som sykler over bro i med modernistiske bygninger og tradisjonelle hus i bakgrunnen
© Febiyan / Unsplash

5. Lær om Københavns historie

Ta deg en tur på Københavns Museum og få god innsikt i byens historie. Museet ble grunnlagt i 1909, og ble gjenåpnet i Februar 2020. Her får du innblikk i byens historie fra helt tilbake til vikingtiden, og frem til i dag. Her tilbys blant annet foredrag, omvisninger, byvandring, og workshops. Hold deg oppdatert på museets hjemmeside. 

Som avslutning på en fin dag på museet, kan du ta turen innom museumsbutikken. Her får du kjøpt alt ifra postkort og bøker om byen , til unike smykker. Slapp av ved et av cafébordene, og fordøy inntrykkene fra besøket ditt, mens du nyter hagen som ligger foran deg.

man lener seg over skala av København. Lyset er blått og man kan bare se siluetter.
© Jonas Smith / Unsplash
i et rom med glassvegger og palmer, står en ung solbrun mann med shorts og ser utover.
© Andreas Dress / Unsplash

6. Grønne gleder i Botanisk Have

I Botanisk Have finner du den største samlingen av planter i Danmark. Hagen er en del af Statens Naturhistoriske Museum ved Københavns Universitet. Hagen huser også en av verdens største herbarier, det vil si pressede og preserverte planter, og sopp, fra hele verden.

Hagen tiltrekker seg naturlig nok dem som elsker planter, men også dem som jakter etter et grønt pusterom. For det gjør godt! Ønsker du forfriskninger finnes det en egen kafévogn her. Her serveres både varme og kalde drikker, og et utvalg av boller, kaker og snacks.

7. Nyt livet i Nyhavn

Besøk havneområdet Nyhavn, Danmarks hyggeligste og mest besøkte turistattraksjon. I høysesongen strømmer folk hit for å spise mat, ta en utepils og kjenne på den herlige feriefølelsen. Det ligger også mange flotte båter langs havnen du kan nyte synet av. 

Originalt var Nyhavn en travel havn hvor skip fra hele verden la til. Det var nettopp her folkekjære H.C Andersen startet sin karriere. Han bodde i nr. 20, og det var her han skrev de berømte eventyrene Fyrtøyet, Lille Klaus og store Klaus, og Prinsessen på erten. 

Nyhavn sett fra vannet. Det er mange mennesker som går forbi de fargerike husene.
© Alessandro Bellone / Unsplash

8. Ta deg en dukkert i et havnebad 

På en reise til København er du aldri langt fra en strand, eller et sted der du kan ta deg et bad. Ta deg en dukkert i ett av de mange havnebadene rundt omkring i byen. Legg merke til at bading i Københavns havn bare kan foregå i havnens badeanlegg, og i etablerte badesoner. 

Sluseholmen havnebad

Sluseholmen er et lite, men spektakulært havnebad, i Københavns sørlige havn. Badet har fire bassenger; to for ungdommer, ett for yngre barn, og ett basseng tilrettelagt for fritidsdykkere. Badet er under oppsyn av badevakter og det er gratis inngang.

Havnebadet fisketorget

Havnebadet fisketorvet består av tre ulike bassenger; ett barnebasseng, ett lite basseng, og ett basseng det er mulig å trene i. Dette badet er også under oppsyn og det er gratis inngang. 

Brygge ut mot sjøen som leder ut til et rundt, modernistisk badehus i treverk
© Katarzyna Dutkowska / Unsplash

9. Nyt en dag på vannet på kanal-cruise

Nyt en dag på vannet med guide. Fra båten får du se, og lære mer om, kirker, gamle slott og byens historie. Båtturen tar én time og reisen går langs Københavns hovedstrand, og tilhørende kanaler. 

Her kan du også få med deg litt av historien om H.C. Andersen, som hvor han startet karrieren sin. Her seiler du også forbi noen av de mest besøkte attraksjonene i København. Noen av høydepunktene er Nyhavn, Den lille havfrue-statuen, Amalienborg slott, og Christiansborg slott. Nyt!

kanalbåt med turister som strekker hendene i været og tar bilder. DEt er en solfylt dag.
© Kristijan Arsov / Unsplash
Hvite rulletrapper i hvitt varehus med rosa belysning. Det er mennesker i rulletrappen
© Alessandro Armingnacco / Unsplash

10. Spennende shopping

Rykker det i shoppingfoten? Start i byens mest kjente gågate, Strøget. Her finner du mange av de store, internasjonale og danske merkene. Her er alt fra Topshop og Zara, til eksklusive motehus som Prada, Louis Vuitton, Mulberry og Hermés. Gå også innom kjøpesentret Illum, som byr på mote, kosmetikk, interiør og godt lesestoff.

Er du glad i second hand-, og vintagebutikker, kan du kombinere Strøget med Latinerkvarteret. Her finner du Københavns beste bruktbutikker. Det finnes også flere små og trendy butikker i området. Elsker du antikk-, kunst- og interiørbutikker, vil du ikke bli skuffet hvis du forsøker Bredgade. 

Kanskje liker du også

Topp 10: Paris

Fem dager i Porto

Topp 10: København