Tilbake til inspirasjonssiden

Topp 10: Danmarks mest fantastiske steder

Fra flyktig ørkenlandskap og to hav som møtes, til sjarmerende landsbyer og bølgende grønne landskap. Disse fine stedene i Danmark har noe som passer for alle, både voksne og barn. 

Danmark er kanskje et lite land, men det som landet mangler i størrelse, tar det igjen i fantastiske og vakre steder å utforske. Danmark er et populært feriested med mange fine steder og attraksjoner. Oppdag hva du må se å gjøre når du er på besøk! 

1. Mennesket ved havet, Esbjerg 

De enorme skulpturene også kjent som “de 4 hvite mænd’ kan seees i mils omkrets. © Martin Nikolaj Christensen fra Sorø, Denmark – Wikimedia Commons / CC BY 2.0

De gigantiske skulpturene, som også er kjent som de fire hvite menn, på sørvestkysten av Jylland ble bygget til 100-årsjubileet for Esbjergs kommune. 

Hver av de fire mennene som sitter og skuer utover havet er hele ni meter høye og laget av hvit betong. De er en av områdets største turistattraksjoner, og har ønsket fiskere og besøkende til Esbjerg velkommen siden avdukingen 28. oktober 1995. På en klar dag kan monument kan sees fra opptil 10 kilometer unna. 

Det sies at billedhuggeren, Svend Wiig Hansen, ønsket å fremstille møtet mellom ren, uberørt natur og menneskeheten. 

Fly til Billund og kjør i ca 50 minutter for å komme hit. 

2. Aarhus 

Isfjell-husene i Aarhus er et spektakuklært syn. © Dennis Borup Jakobsen – VisitDenmark.com

Med kallenavnet Smilets by, er Aarhus et av de beste stedene i Danmark hvis du ønsker en ferie med lokalt dansk preg. 

Aarhus er faktisk Danmarks nest største by, men den minner mer om en koselig småby. Aarhus er en av de viktigste europeiske destinasjonene i Lonely Planet, takket være blandingen av historiske landemerker og moderne attraksjoner. For ikke å nevne restauranttilbudet, gode shoppingmuligheter samt kunst og kultur. 

Friluftsmuseet Den gamle by ligger på østkysten av den jyske halvøya og er hjemsted for hundre år gamle bindingsverkshus. Ved den ikoniske havnen, kan arkitekturinteresserte, i skarp kontrast, beundre de unike isfjellhusene

ARoS kunstmuseum er et av de største museene i Nord-Europa, og viser globale samtidsverk, mens det underjordiske Vikingmuseet utforsker lokal historie. 

Fly til Aalborg  og kjør i 1 time og 50 min eller fly til Billund og kjør i 1 time og 10 minutter. 

3. Tivoli, København 

Tivoli er ideellt for en familiedag i København. © Lasse Salling

Ser du etter ting å gjøre i Danmark med barn? Du trenger du ikke se lenger enn Tivoli, den danske hovedstadens fornøyelsespark. 

Tivoli åpnet i 1843, og har alt du måtte ønske deg for en innholdsrik dag: karuseller, berg- og dalbaner, et frodig parkanlegg, live-opptredener, aktiviteter for de minste og massevis av gourmetrestauranter. Det er det perfekte stedet å tilbringe en dag eller to med familien mens du er i Danmark. 

Sommerprogrammet til Tivoli er fullpakket med arrangementer, inkludert danseforestillinger i verdensklasse fra Tivoli Ballet Theater, utendørskino, fyrverkeri hver lørdag fram til september, pantomime-teater og en rekke barneshow. 

Rundt advent blir Tivoli omgjort til et av Europas beste julemarkeder, med tusenvis av funklende lys, overflod av velsmakende mat, deilige juledufter og mange spennende produkter å kjøpe som garantert vil få deg til å komme i julestemning. 

Tips: Du tjener CashPoints når du bestiller Tivoli-billetter hos Norwegian Reward. 

Fly til København 

4. Skagen, Frederikshavn 

Ta en spasertur langs sandstrendene i Skagen. © Mette Johnsen / VisitDenmark.com

Hvis du leter etter kule steder å besøke i Danmark, bør landets nordligste by, Skagen, absolutt være på listen. 

Skagen ligger på spissen av den jyske halvøya, og er et spennende valg med sine tradisjonelle gule hus, yrende kulturliv og spektakulær natur. 

Besøkende i Skagen kan tilbringe en dag på en av de hvite sandstrendene, nyte en tur til Skandinavias eneste teddybjørnemuseum eller se på områdets sjeldne fuglearter. 

For et fantastisk syn, ta en tur opp til sandodden Grenen, Danmarks nordligste punkt. Her møtes Kattegat og Skagerrak og du kan med det blotte øye se at de brusende bølgene krasjer sammen. Svømming er strengt forbudt på grunn av de kraftige strømningene, men det er lov å vasse. Det er et av de eneste stedene i verden der du kan sette én fot i det ene havet, og den andre foten i det andre. 

Fly til Aalborg og kjør i ca 1,5 time. 

5. Odense 

De vakre husene og brosteinsgatene i Odense sørger for en avslappende . © VisitOdense.com

Et annet sted å besøke i Danmark, for en morsom helg, er byen Odense. Dette er fødestedet til den høyt elskede eventyrforfatteren Hans Christian Andersen. 

Beliggende på øya Fyn, bare 75 minutter fra København, er en utflukt til brosteinsbelagte gater i denne historiske byen et godt valg. 

Her følger du i H.C. Andersens fotspor, og kan besøke viktige landemerker fra hans liv, som eksempelvis hans lille gule barndomshjem og tidligere skole. 

Hvis de vakre statuene fra eventyrene hans i Odenses gater ikke er nok, kan du dykke dypere inn i hans fantasifulle univers på Hans Christian Andersen-museet, som huser en unik samling av hans eiendeler. 

Det er mye mer å se og gjøre i Odense, som eksempelvis å besøke antikkmarkedet, nyte en kaffe og et tradisjonelt smørrebrød på en av de mange koselige kafeene, i tillegg til å utforske parkene, og hagene, i Danmarks grønneste by. 

Fly til København og kjør i 1 time og 50 minutter eller fly til Billund og kjør i rundt 1,5 time. 

6. Frederiksborg Slott, Hillerød 

Slående vakre Frederiksborg slott er et fantastisk sted å besøke i Danmark. © Mark Gray / VisitDenmark.com

Dette fantastiske slottet fra 1600-tallet er et av de mest kjente slottene i Danmark. Det er bygget på ikke mindre enn tre øyer, og omgitt av en innsjø, og med sine fantastiske hager, er det virkelig et spektakulært syn. 

Dessuten er det bare 40 minutter med bil fra København, noe som gjør at slottet er enkelt å nå på en dagstur fra den danske hovedstaden. 

Nordens største renessansekompleks, dette praktfulle slottet, er rikt utsmykket med symbolske og dekorative elementer, som Neptun-fontenen og kongefløyens marmorgalleri, alt designet for å vise frem rikdommen og statusen til kong Christian IV som bygde slottet. 

Frederiksborg slott huser også Nasjonalhistorisk museum, og et vakkert, rikt prydet kapell. Her finner du dessuten fantastiske hager, inkludert en barokkhage med perfekt velstelte buksbom i symmetriske formasjoner, og et romantisk hageanlegg med slyngende stier og små innsjøer. 

Fly til København 

7. Bornholm 

Middelalderruinene av Hammershus slott er Bornholms største attraksjon. © Semko Balcerski / VisitDenmark.com

Den lille øya i Østersjøen er et ideelt sted å avlegge et besøk når du vil på reise til Danmark. 

Her kan du roe ned med det avslappede øylivet, nyte den utsøkte kulinariske kulturen og oppleve fantastisk natur langs kystlinjen. 

En tur til Skandinavias største middelalderfestning, Hammershus, er en selvfølge når du er på Bornholm. Ruinene er øyas største attraksjon, og det er det gratis å besøke attraksjonen. 

Det er mange actionfylte aktiviteter du kan prøve på Bornholm, som eksempelvis surfing, rappellering, kajakkpadling, terrengsykling og dykking. Og for de mest eventyrlystne, tilbyr øya mer enn 400 sikrede klatrestier, fra kystklipper og riftdaler til aktive og nedlagte steinbrudd. 

Har du lyst til å sette tennene i noen deilige danske herligheter? Bornholm byr på en rekke forskjellige gastronomiske høydepunkter, inkludert det som antakeligvis er verdens eneste strandhytte med Michelin-stjerne ved stranden Dueodde. Du kan også få en ekte smak av Bornholm hvis du besøker ett av de tradisjonelle hvite røykhusene, der mange fremdeles produserer deilig røkt sild. 

Fly til København, kjør en times tid til Ystad i Sverige, og ta hurtigbåt. Total reisetid fra København er 2,5-3 timer. Alternativt kan du fly direkte til Rønne på Bornholm frem til august.

8. Mols Bjerge nasjonalpark, Syddjurs 

Landskapet langs den 60 km lange Mols Bjerge stien er elsket av turgåere og syklister. © David~ – Flickr / CC BY 2.0

Fredede naturområder møter historiske steder i denne enorme nasjonalparken på Jylland i Danmark. 

Det er så mye å oppleve her, og friluftselskere vil bli bortskjemt med aktivitetene som tilbys, som fotturer, sykling, seiling, snorkling, ridning og fiske. 

En av de mest populære utfluktene er Mols Bjerge-stien hvor besøkende kan vandre gjennom 60 km kupert landskap med hvite strender. Området er spekket med historiske monumenter, og du finner sjarmerende landsbyer og storslagen natur. 

Hvis kultur og historie mer er din greie, er en tur til Kalø slottsruiner et godt alternativ. Her kan du gå langs den eldste asfalterte middelalderske veien i Danmark, som fører til ruinene av et 700 år gammelt slott. 

Fly til Aalborg eller Billund og kjør i ca 1,5 time. 

9. Legoland, Billund 

En tur til Legoland i Billund vil holde hele familien underholdt i flere dager. © Jesper Grønnemark / VisitDenmark.com

Å dra til Legoland er én av de beste tingene å gjøre med barn i Danmark. Her har du alt barna elsker, som karuseller, berg-og-dalbaner, interaktive opplevelser, fjellklatring og selvsagt masse Lego. Her er det nok til å holde alle underholdt i flere dager. 

Du kan velge mellom flere hoteller å bo på i Legoland. Hotel Legoland har morsomme temarom, Legoland Castle Hotel har rosa prinsesserom og rom for små riddere, og Legoland Holiday Village har mange utendørsaktiviteter for de små, inkludert en husdyrpark. 

 Fly til Billund 

10. Ærø 

Utforsk byen Ærøskøbing med sine tradisjonelle malte hus, restaurert fra 1700-tallet. © Niclas Jessen / VisitDenmark.com

Den eneste måten å komme seg til den lille øya Ærø er med båt, så å besøke dette sjarmerende stedet i Danmark er et eventyr i seg selv. 

Å besøke øya om sommeren er fantastisk, for da er gallerier, gårdsbutikker og loppemarkeder åpne. Ikke minst er iskrembutikkene åpne. Sandstranden i Vesterstrand, med sine fargerike strandhytter og krystallklare vann, yrer dessuten av liv. 

Når det er sagt, er det også mye å gjøre i de kaldere månedene av året, som eksempelvis å ta en tur til Marstal Maritime Museum. Her vises over 130 skip på flasker. Du kan også vandre igjennom de koselige brosteinsbelagte gatene, og lysmalte husene i Ærøskøbing, som sies å være den best bevarte byen fra 1700-tallet i Danmark. 

Du kan også prøve fiskelykken på Ærø, eller besøke én av de mange pene romanske kirkene på øya. Noen av dem er fra helt tilbake til middelalderen. 

Fly til København, kjør til Svendborg, og ta deretter fergen. Total reisetid fra København: cirka 3,5 timer.  

Kanskje liker du også

Første gang i Paris

Finn din Italia-favoritt

Essensen av Málaga