Tilbake til inspirasjonssiden

Topp 10 opplevelser i Bodø

Hva kan man gjøre i Bodø? Hva er Bodø kjent for? Les denne ti på topp-listen for Bodø og planlegg ditt store nordnorske eventyr. 

Bodø byr på flust av spektakulære naturopplevelser. Her finner du nemlig alt fra vakre fjelltinder, kritthvite paradisstrender, storslagne isbreer, til verdens sterkeste tidevannsstrøm. Den majestiske havørnen finner du også her.  
 
I tillegg er Bodø europeisk kulturhovedstad i 2024, og arrangerer hundrevis av spennende og unike kulturopplevelser i regionen dette året. Har du ennå ikke besøkt Bodø, er dette definitivt året å dra nordover! 
 
Lurer du på hva Bodø har å by på av spennende opplevelser? Ta en titt på vår topp ti-liste under og start planleggingen av ditt nordnorske eventyr.  
 
Fly direkte til Bodø 

1. RIB-tur på Saltstraumen

RIB med mennesker i gule drakter på en virvlende sjø
Saltstraumen er en av Nordlands største turistattraksjoner og en spennende opplevelse med RIB.

Reiser du til Bodø bør du unne deg en RIB-tur til Saltstraumen, 20 km øst for Bodø, for å oppleve en av verdens sterkeste tidevannsstrømmer. Et spennende naturfenomen med heftige og vakre strømvirvler i sjøen, som foregår fire ganger om dagen. Det er gravitasjonen fra månen og solen som skaper den sterke tidevannskraften, og som skyver på vannmassene ved flo og fjære. 
 
Til tross for de sterke strømningene kan du store deler av døgnet også dykke i Saltstraumen, om du ønsker en spennende undervannsopplevelse. Det er nemlig et helt spesielt økosystem akkurat her og bunnen er dekket av kalkalger og utrolige formasjoner. Området er også et kjent fiskeparadis for havfiskere og med gode muligheter for å få både torsk, sei, breiflabb, kveite og steinbit på kroken. 

2. Dra på havørnsafari

Havørn flyr over vannet, med en RIB-båt i bakgrunnen
Å se de den vakre rovfuglen suse over hodet på deg og stupe ned i vannet for å få tak i en fisk, er en fantastisk naturopplevelse.

Havørnen ble fredet i 1968 og i Bodø finnes verdens største bestand. Det er kanskje derfor ikke så rart at Bodø er valgt til Norges havørn-by, og den majestetiske fuglen preger bybildet på flere måter, via gatekunst og suvenirer.  
 
Du ser havørnen best ute i Bodøs skjærgård, og spesielt ved Saltstraumen, hvor det er rikelig med fisk. Derfor er havørnsafari gjerne en integrert del av en RIB-tur til Saltstraumen, og med denne aktiviteten kan du derfor slå to fluer i en smekk.  

3. Ta turen til det gamle handelsstedet Kjerringøy

Gamle gårdsbygninger sett fra fugleperspektiv med fjell, sjø og strand rundt
Et besøk ut til det gamle nordnorske handelsstedet Kjerringøy, er en reise tilbake i tid.

En times kjøretur nord for Bodø (inkludert en bilferge), finner du idylliske Kjerringøy. Et intakt kulturminne fra 1800-tallet, som er som frosset fast i tid. De 15 autentiske bygningene er usedvanlig godt bevart, og gir et unikt innblikk i livet på et tradisjonsrikt, nordnorsk handelssted.  
 
Et besøk ut til vakre Kjerringøy er en reise tilbake i tid. Til nordlandsbåten og jektenes tidsalder, og en tid skapt av tørrfisk og tran. På denne øya finner du også kritthvite strender og unike overnattingssteder. Blant annet flotte Kjerringøy Bryggehotell, hvor de har spilt inn flere sesonger av TV-serien «Hver gang vi møtes». 

Rorbuer med fjell i bakgrunnen og sjø foran
Sjarmerende rorbuer tilhørende Kjerringøy Bryggehotell. © Werksted AS
Fiskeskjellett hengende på en rødmalt vegg
Kanskje frister det å forsøke seg på havfiske, mens du er i Bodø? © Werksted AS
En gammel utstilt tre-jekte inne i en låve
Utstilt jekte på Kjerringøy handelssted. Fraktfart med jekter var vanlig frem til slutten av 1800-tallet. © Susanne Lindeberg

4. Brevandring på Svartisen

Isbree nedover en fjellside
Tidligere var Svartisen en sammenhengende isbre, men i dag er den delt i to brearmer, øst- og vest-isen. © Visit Bodø

Bodø er et perfekt utgangspunkt for å oppleve en guidet tur til den vakre Svartisen, Norges nest største isbre. Turen kan gjøres som en lang dagstur eller man kan ta en overnatting like ved Svartisen.  
 
Brevandring er et lagarbeid, der alle har ansvar for hverandres sikkerhet. Her blir man utstyrt med tau, isøks og stegjern, og underveis på turen får man kikke ned i dype bresprekker, og nyte synet av vakre is-tuneller og is-formasjoner. De spesielle blå-tonene i isen, fra transparent, turkist og mørkeblått, er et yndet fotomotiv.  
 
Turene til Svartisen kan tilpasses alder og erfaring, men det er en fordel at man er vant med å gå i ulendt terreng.  

5. Besøk Bodøs vakre strender

To jenter på en strand i Bodø
I Bodø og omegn kan du enkelt finne din helt egne paradisstrand med kritthvit sand. Badetemperaturen er riktig nok forfriskende.

I Bodø finner du mange nordnorske «sydhavsstrender» langs hele kysten. Så her kan du enkelt finne din helt egen kritthvite sandstrand.

Bodøs svar på Bora Bora er den bortgjemte paradisstranda Hovdsundet. Her kommer vannet inn fra begge sider av stranda, og den kritthvite stranda er en stor instagram-favoritt! For å komme frem til stranda er det imidlertid en relativt lang tur i tøft terreng, men du kan også ta deg dit med båt.  
 
Mjelle er en av Bodøs vakreste strender og Nord-Norges mest romantiske midnattsolplass, med utsikt mot øya Landegode og Lofotveggen. Selve stranda har en rødlig farge, som skyldes mineralet granat, og er omgitt av vakre fjell.  
 
Auvika ligger ikke så altfor langt unna Mjelle og er en stor og flott sandstrand med fin sand og en ypperlig gresslette for de som har med seg telt.

Langsanden på Sandhornøy i Gildeskål er en annen flott, kritthvit sandstrand, vel verdt et besøk.  

6. Klatre i Bratten Via Ferrata

Fjellklatrere i en fjellside med havet under seg
Søker du adrenalin og spenning, ta turen til Bratten Via Ferrata. Her har du havet rett under deg. © Kontrafei Media

Liker du deg i høyden og søker litt ekstra adrenalin? Hos Bratten Via Ferrata, like utenfor Bodø sentrum, får du prøve deg på luftig klatring på en klippe over havet. Dette er verdens nordligste Via Ferrata og som i tillegg lar deg klatre med havet rett under deg. Her har du også mulighet til å bevege deg over en hengebro og klatre i et adrenalinfylt overheng.  
 
I tillegg til den unike klatreopplevelsen, er omgivelsene fantastiske, med utsikt utover Vestfjorden og øya Landegode. Kanskje er du og så heldig å få se delfiner og hval på klatretur her.

7. Ta et slag midnattsolgolf

To golfbiler kjører over en liten steinbro på en golfbane, med fjell i bakgrunnen
I Bodø Golfpark kommer du tett på havet og fjellene rundt. Et parti midnattsolgolf blir en runde du ikke glemmer med det første. © Karoline O.A. Pettersen

Er du glad i å spille golf? Hva med et slag golf under midnattsola? Bodø Golfklubb ligger kun 10 minutter unna sentrum og har en fantastisk beliggenhet, og utsikt mot øya Landegode og Lofotveggen. Slår været til blir dette garantert en golfopplevelse du husker.  
 
Midnattssolen skinner i Bodø fra begynnelsen av juni til midten av juli, og er en fantastisk opplevelse i seg selv.  

8. Gå på fjelltur

To jenter nyter utsikten fra Keiservarden mot øya Landegode
På fjellplatået Keiservarden får du en flott utsikt mot Vestfjorden, Lofotveggen og øya Landegode.

Fjellene rundt Bodø og Bodømarka byr på mange spektakulære fotturer og toppturer. En av de mest populære og lett tilgjengelige turene er til fjellplatået Keiservarden 366 moh, som gjerne omtales som Bodøs tak. Fra denne toppen kan du speide utover Vestfjorden, øya Landegode, Lofotveggen, Bodøhalvøya, Saltenfjorden og Børrvasstindan.  
 
Junkerfjellet 283 moh ligger enda nærmere byen, og det tar bare 20-30 minutter å gå opp denne toppen, som gir en flott utsikt mot byen. Fjellet Per Kalsatinden 1036 moh i fjellkjeden Børrvastindan, er en av de mest kjente og besøkte i Bodø-området. Turen opp tar rundt 3-4 timer opp, avhengig av form. Premien som venter på toppen er en spektakulær utsikt i alle himmelretninger.  
 
Steigtind 793 moh er en av de mest karakteristiske fjellformasjonene i Bodø, med en fantastisk utsikt mot Vestfjorden, øya Landegode og Lofotveggen. 

9. Besøk Norsk Luftfartsmuseum

Flymuseum med diverse småfly og mennesker som går rundt
Du finner Norges nasjonale museum for luftfart i Bodø, og det er verdt et besøk. © Kontrafei Media

I Bodø finner du Norsk Luftfartsmuseum, som er Norges nasjonale museum for luftfart. Her kan du oppleve den spennende norske luftfartshistorien, i en museumsbygning formet som en gigantisk propell. Flymuseet i Bodø er hele 10 000 kvadratmeter stort og her kan du utforske både den sivile og militære utstillingen, og til slutt kontrolltårnet som gir en 360-graders utsikt over hele Bodø.  
 
I Newton Flight Academy kan du også prøve deg som pilot i en flysimulator og kjenne på følelsen hvordan det er å styre et fly. I dette museet flyr timene raskt av sted og er en spennende opplevelse for hele familien. 

10. Opplev matbyen Bodø

Mat på en fjøl- vaffelhjerter med ost og purreløk
Bodø har fått flust av gode restauranter de seneste årene.

Bodø har blitt kjent som en spennende matdestinasjon de seneste årene og har flere gode restauranter, som leverer på kvalitetsrike matopplevelser. Ta deg en tur innom Lystpå for et bedre nordisk måltid, tuftet på nordnorske tradisjoner. På Pangea Kitchen & Bar får du servert en uformell atmosfære og streetfood fra hele verden. Liker du asiatisk mat ta en tur innom Ohma, for en meny inspirert av retter fra Sichuan og Japan, med deleretter og et bredt utvalg sushi. 
 
Ta også en tur innom cafeen Brødrene Berbusmel for deilige rundstykker og salater, eller Craig Alibone Pâtisserie & Champagneria for nydelig hjemmelaget sjokolade.  

Fingermat dandert på et steinfat
Små smakseksplosjoner hos Popup Bodø på Landego fyr.
En kvinne ser på utvalget i en sjokoladedisk
Det er lett å la seg friste av sjokoladedisken hos Craig Alibone Pâtisserie.
Tre hvite tallerkener med mat og kake på.
Hotellet Scandic Havet serverer både fristende mat og utsikt. © Kontrafei media

Bodø venter på deg...

Klar for spektakulære opplevelser i arktiske omgivelser? Start planleggingen av ditt nordnorske eventyr i dag.

Bestill flybilletter til Bodø

Skrevet av: Susanne Lindeberg

Kanskje liker du også