Bruker du ett eller flere hjelpeverktøy som for eksempel skjermleser eller programvare for talegjenkjenning? Aktiver tilgjengelighetsmodus for en best mulig opplevelse på nettsidene våre.

Tilbake til inspirasjonssiden

Topp 10 ting å gjøre i Bergen

Bergen og bryggen sett fra sjøsiden
Bergen er en populær by å besøke, og har flust av spennende attraksjoner. © Adobe Stock

Norges nest største by har mye å by på, fra flotte byfjell, historiske severdigheter til kule kunstmuseer. Sjekk ut disse 10 tingene når du reiser til Bergen.

Uavhengig av om du besøker Bergen med venner, din kjære eller som en familie med små barn, så er byen fullspekket med spennende opplevelser. Se våre beste tips til ting du kan se og gjøre når du besøker denne vakre og historiske byen i Norge.

Bestill fly til Bergen

1. Besøk Bryggen og Det Hanseatiske Museum

Fargerike bygninger på Bryggen i Bergen
Du kan ikke dra til Bergen uten å besøke Bryggen med sine fargerike bygninger. © Adobe Stock

Bergens gamle hanseatiske brygge er postkortmateriale, og noe du må se når du besøker byen.

Bryggen er på UNESCOs verdensarvliste og huser de aller første bygningene i Bergen, og har vært en viktig del av byen i flere hundre år. I de smale gatene og smugene som ligger mellom de ikoniske bygningene, finner du i dag en skjult verden av tekstil- og håndverksbutikker, kunstgallerier og smykkeforretninger som er klare til og utforskes.

For å få et bedre inntrykk av hvordan livet var på Bryggen da det var et av Europas viktigste handelssteder, er et besøk på Det Hanseatiske Museum og Schøtstuene et «must». Her kan du lære om hvordan de tyske handelsmennene hadde et liv i ugift sølibat så lenge de bodde i området, samt mer om den store brannen i 1702.

Tips: Bergen er kjent for sine store mengder med årlig nedbør, så hvis du befinner deg der på en av de 239 dagene i året med regn, så er et museumsbesøk eller to en god ide.

2. Se byen fra toppen av fjellene Fløien og Ulriken

Et utsiktsplatå med utsikt over Bergen by
Nyt utsikten over Bergen by fra Fløyfjellet. © Adobe Stock

Bergen er omringet av syv fjell, og en av de mest populære tingene å gjøre i byen, spesielt på en fin dag, er å ta turen opp til Fløyen eller en fjelltur til Ulriken.

Fløyen ligger omtrent 320 meter over havet og gir en spektakulær utsikt over Bergen og de nærliggende fjordene. Du kan enten ta beina fatt eller ta fløybanen opp. På toppen er det mange fantastiske turstier, alt fra de mer enkle til de mer utfordrende. De små kan også leke i den nærliggende Trollskogen og på lekeplassen som også har zipline.  

Du kan også gå opp til fjellet Ulriken, Bergens høyeste fjell, eller ta Ulriksbanen (taubane) opp til toppen, for en fantastisk utsikt. Hvis du er en mer erfaren turgåer er turstien fra Fløyen til Ulriken, et godt alternativ. Turen tar omtrent 4-6 timer og strekker seg over hovedsakelig flatt, åpent terreng med fantastisk utsikt underveis.

3. Smak deg gjennom Bergens historie på Fisketorget

En fiskedisk på et utendørsmarked
Test ut de ulike fiskespesialitetene på Fisketorget, like ved Bryggen. © Adobe Stock

En av de mest populære sentrumsattraksjonene i Bergen er Fisketorget. Den sjarmerende beliggenheten rett ved fjorden, kombinert med sin historie tilbake til 1200-tallet, i tillegg til det ekstraordinære utvalget av råvarer fra fersk fisk til lokal gårdsmat, blomster og planter, gjør den til et av Norges mest besøkte utendørsmarkeder.

Markedet har alltid vært en viktig handelsplass i Bergen. Selv fiskere som bodde utenfor byen ville ro inn til Fisketorget for å selge dagens fangst før de dro hjem. I dag er Fisketorget et flott sted for å ta til seg den livlige atmosfæren i hjertet av Bergen og smake på lokale delikatesser fra en av de mange bodene eller restaurantene.

Les også våre tips til restauranter i Bergen

4. Bli kjent med Edvard Grieg på Troldhaugen

Et vakkert trehus i en frodig hage og en opparbeidet, flott innkjørsel foran
Ta turen til Troldhaugen, hvor den kjente norske komponisten Edvard Grieg bodde. © Adobe Stock

Et museum du ikke må gå glipp av når du besøker Bergen, er Troldhaugen, ellers kjent som Edvard Grieg Museum. Det var her den norske komponisten Edvard Grieg tilbrakte de siste 22 årene av sitt liv sammen med sin kone, Nina. Deres vakre hjem er nå et museum som inneholder skatter som Griegs Steinway-piano.

I hagen kan du se Griegs komponisthytte, hans grav og en konsertsal som praktisk talt kamufleres for dem som går forbi på den nærliggende gangbroen grunnet et imponerende gresstak.

5. Reis tilbake i tid på Gamle Bergen Museum

Gamle, fargerike bygninger i en brosteinsbelagt gate.
Gamle Bergen Museum vil gi deg et innblikk i hvordan livet var i byen for hundrevis av år siden. © Adobe Stock

Gamle Bergen Museum gir deg en smakebit på hvordan livet var på 1700-, 1800- og begynnelsen av 1900-tallet i Bergen, og er et flott sted å utforske hvis du besøker Bergen med barn.

Den rekonstruerte landsbyen består av 55 trehus, og vandrende gjennom gatene kan du møte husbonder og tjenere fra fortiden, kikke inn i vinduer, besøke utstillinger og delta på teaterforestillinger.

Merk: museet er stengt frem til 10. mai 2024.

6. Opplev fantastisk kunst på KODE kunstmuseer

En staselig bygning i Bergen sett ovenifra
Kode består av fire kunstmuseum rundt i byen, og tre komponisthjem. Her fra kunstmuseet Permanenten. © Adobe Stock

Bergen huser noen av Norges mest berømte kunstgallerier. KODE består av fire bygninger rundt omkring i sentrum, som hver tilbyr noe forskjellig innenfor kunstverdenen.

Du kan se mesterverk av slike som Edvard Munch, Nikolai Astrup og Pablo Picasso, og besøke den unike ‘Silver Treasure’ utstillingen, blant andre.

Tips: Kjøp Bergenskortet med GetYourGuide, så sparer du penger på inngangsbilletten til KODE Museum og andre attraksjoner, i tillegg til at du tjener CashPoints.

7. Utforsk Bergenhus festning

Inngangen til Bergenshus Festning.
Den historiske Bergenhus festning er i dag stedet for mange utendørsarrangementer i Bergen. © Adobe Stock

Med lokasjon midt i sentrum er Bergenhus festning en av Norges eldste og best bevarte festninger, og har en militær historie som går tilbake til tidlig 1500-tallet. Den har blitt angrepet flere ganger gjennom århundrene, og i løpet av andre verdenskrig brukte den tyske okkupasjonsmakten den som sitt vestlige hovedkvarter.

I dag er Bergenhus festning den daglige arbeidsplassen for over 200 militære og sivile personell. Men de fleste områdene er åpne for publikum (gratis) og det er ofte festivaler og konserter som blir arrangert her.

Historieinteresserte kan også glede seg over Bergenhus Festningsmuseum med sitt utvalg av interessante utstillinger, hvorav mange fokuserer på den norske motstandsbevegelsen under andre verdenskrig.

8. Underhold barna hos VilVite og på Akvariet

Pingviner på Akvariet i Bergen
Akvariet i Bergen er en populær attraksjon blant barnefamiliene som besøker byen. © Adobe Stock

VilVite Vitensenter er full av barnevennlige, interaktive aktiviteter og utstillinger som vil lære dem om forskjellige temaer fra miljøet til menneskekroppen. Og, om de er 150 cm eller høyere, så kan de teste ut Europas eneste, offentlige G-kraft maskin.

Norges største akvarium er spennende å oppleve for barn i alle aldre. Her møter du pingviner, slanger og krokodiller på nært hold og kan delta i aktiviteter, show og mating.

Tips: Om du skal til Bergen rundt juletider, ikke glem å ta barna med for å se verdens største pepperkakeby, Pepperkakebyen. Bygget hvert år siden 1991 av frivillige, og den huser alt fra små hjem til kjente landemerker.

9. Oppdag vikingrøttene hos Fantoft stavkirke

En mørkebrun stavkirke i en grønn skog
Den majestetiske Fantoft stavkirke har røtter tilbake til Middelalderen. © Adobe Stock

Visste du at det før var rundt 1 000 stavkirker i Norge, men at det kun gjenstår 28 i dag? Opplev en av disse unike konstruksjonene, som er tatt rett ut av vikingtiden, hos Fantoft stavkirke, kun 20 minutter utenfor Bergen sentrum.

Denne spektakulære kirken var opprinnelig bygget i Fortun i Sogn i 1150, men ble flyttet til Fantoft i 1883, før den brant ned i 1992. Bygget som du ser i dag er gjenoppbygd akkurat slik det var før brannen, og har til og med det originale krusifikset som overlevde brannen.

10. Besøk Ole Bull Museum/Lysøen

En staselig og romantisk bygning i dus blå i et grønt skoglandskap
Villa Lysøen med sitt romantiske utseende, som tilhørte komponisten Ole Bull, er et vakkert sted å vandre rundt. © Edgar El – Wikimedia Commons / CC BY 3.0

Om du er fan av magisk arkitektur burde du ta turen til Lysøen, rett utenfor Bergen. Denne 1700-tallsvillaen, med åpningstider i sommermånedene, tilhørte en gang den norske fiolinvirtuosen og komponisten Ole Bull, som forvandlet den til et eventyrrike, komplett med romantiske stier, dammer og lysthus.

Hvis det regner for mye til å ta en spasertur rundt hele eiendommen, kan du nyte en guidet tur inne i villaen eller varme deg på en god, kopp kaffe på stedets kafé.

Selve Lysøen er det perfekte stedet for turgåing med en vakker skog, flotte utsiktspunkter og hyggelige rasteplasser.

Bestill fly til Bergen

Kanskje liker du også

Første gang i Paris

Finn din Italia-favoritt

Essensen av Málaga