Tilbake til inspirasjonssiden

Severdigheter i Paris - Topp 10 steder å besøke

Eiffeltårnet, Louvre eller en båttur på Seinen? Paris har mange flotte attraksjoner. Opplev disse ti kjente severdighetene når du besøker vakre Paris.  

Oversiktsbilde av Paris med Eiffeltårnet i bakgrunnen
Paris har flust med spennende attraksjoner. Sørg for å få med deg disse ti. © Aswathy / Unsplash

Paris, romantikkens by, lokker millioner av turister hvert år med sine utallige museer, vakre arkitektur og fantastiske opplevelser. Men hvilke severdigheter bør du få med deg når du besøker storbyen for første gang? Hva er verdt å se i Paris? Hva er paris mest kjent for? Sjekk ut disse topp 10 attraksjonene i Paris og bli bedre kjent med denne spektakulære byen. 

Fly direkte til Paris med Norwegian

1. Eiffeltårnet

Eiffeltårnet sett fra et sted i byen i solnedgang
Ikoniske Eiffeltårnet er for mange selve symbolet på Paris og kan ses fra mange steder i byen.

Du kan ikke besøke Paris uten å få med deg severdigheten Eiffeltårnet, selve symbolet på millionbyen. Dette ikoniske tårnet tiltrekker seg over syv millioner besøkende hvert år, og ligger midt i hjertet av Paris. Nærmere bestemt i Parc du Champs des March i 7. arrondissement, like ved elven Seinen.

Tårnet ble designet av den franske ingeniøren Gustave Eiffel og ble opprinnelig bygget som en midlertidig struktur for verdensutstillingen i 1889. Tårnet skapte mye furore i sin tid og ble kalt en verkebyll i byen, men etter hvert lærte Pariserne seg å sette pris på dette fascinerende byggverket, som siden har blitt en permanent del av Paris’ siluett.  

Det er veldig populært å bestige det 320 meter høye Eiffeltårnet for å nyte den vakre panoramautsikten fra toppen. I hvert fall om du ikke lider av høydeskrekk. Tårnet har tre nivåer som kan besøkes av turister. På nivå en og to finner du flere hyggelige restauranter, blant annet den anerkjente restauranten Le Jules Verne.  

Tips: Drar du litt utenom høysesong eller på kveldstid, unngår du gjerne mye kø. Bestill billetter til Eiffeltårnet på forhånd via vår partner Get Your Guide og tjen opp CashPoints på bestillingen din. 

2. Louvre-museet 

Louvre i Paris med glasspyramiden i front og litt av museet bak
Louvre-museet er også et viktig sted for forskning og studier innen kunst og arkeologi, og huser en rekke forskningsinstitutter og biblioteker. © Mika Baumeister / Unsplash

Er du kunstinteressert, bør du absolutt legge inn et besøk til det berømte Louvre-museet. Det er et av de største museene i verden, og tiltrekker seg millioner av besøkende hvert år. Louvre ligger idyllisk til i 1. arrondissement, like ved Seinens bredde, og her flyr timene raskt av sted. Et tips er å bestemme seg for hva man ønsker å se, for du rekker ikke over hele museet på én dag! 

Louvre har vært en viktig kulturarv i Paris siden det ble opprettet som kongelig museum i 1793. Museet er blant annet kjent for sin utsøkte samling av italienske renessansemalerier, fransk kunst fra det 19. århundre og antikke greske og romerske skulpturer. Ikke minst er det berømt for det «lille» maleriet Mona-Lisa, med det uutgrunnelige smilet, malt av Leonardo da Vinci. Forvent kø og store publikumsmasser rundt dette bildet!  

 

3. Notre-Dame-katedralen  

Katedralen Notre Dame sett fra avstand
Til tross for at Notre-Dame-katedralen fortsatt er stengt for besøkende, bør man se den vakre katedralen utenfra på øya Île de la Cité.

Ta en tur over til den lille øya Île de la Cité, midt i Seinen, hvor den vakre, gotiske Notre-Dame-katedralen ligger. Katedralen er dedikert til jomfru Maria, «Vår Dame», og er en av de mest berømte turistattraksjonene i Paris.

Arbeidet med å bygge katedralen startet i 1163 og ble fullført i 1345. Katedralen har en imponerende fasade med to tårn som stiger 69 meter opp i luften. Den har også et rosett-vindu øverst på fasaden, som måler 13 meter i diameter og er kjent for sitt vakre glassmaleri. Hovedportalen med tre dører, viser scener fra Kristi liv. Interiøret er like imponerende som fasaden med hvelvede tak, høye glassmalerier og elegante bueganger.

Dessverre ble deler av Notre-Dame-katedralen ødelagt etter brannen i 2019 og er fremdeles stengt for besøk. Gjennom et enormt gjenoppbyggingsprosjekt, er katedralen nå i ferd med å bli restaurert og forventes å åpne igjen for besøkende i 2024. Notre-Dame er likevel verdt et besøk, om så kun for å studere dette nydelige bygget utenifra. 

4. Champs-Elysées og Triumfbuen 

Champs-Elysées sett fra luften med bygninger rundt
Paradegaten Champs-Elysées har fått egne sanger dedisert til seg, og er også siste etappe av sykkelløpet Tour de France.

Vandre ned Champs-Élysées, en av verdens mest berømte gater, som strekker seg igjennom 8. arrondissement. Fra Place de la Concorde i øst til Triumfbunen i vest. Franskmennene kaller den rundt to kilometer lange gaten verdens vakreste gate, og her ligger de eksklusive motebutikkene på rekke og rad, som Cartier, Louis Vuitton og Yves Rocher.

Du finner også utallige restauranter og kafeer langs denne avenyen, med mat fra alle verdens hjørner. Ta gjerne en tur innom flaggskipbutikken til Ladurée, verdens mest kjente produsent av makroner, for en uforglemmelig smaksopplevelse.   

Går du hele avenyen fra øst til vest avslutter du ved en annen kjent severdighet og landemerke i Paris, Triumfbuen. Det er en triumfbue bygget på begynnelsen av 1800-tallet for å hedre franske militære seire, spesielt de under Napoleonskrigene. Buen er laget av stein og dekorert med vakre skulpturer og relieffer. Den måler 50 meter høy, og har en fantastisk utsikt fra toppen om du liker deg i høyden. 

Triumfbuen i solnedgang, men noen trær og biler i forgrunnen.
Fra toppen av Triumfbuen kan du nyte en flott utsikt og en 7-felts rundkjøring! Hadde du tatt sjansen på å kjøre her?

5. Montmartre med Sacré-Coeur-basilikaen 

Sjarmerende gate i Montmartre
Det er lett å bli forelsket i den sjarmerende og typisk franske bydelen Montmartre. © Bastien / Unsplash

Montmartre er en populær og historisk bydel i Paris, i det 18. arrondissement, som er vel verdt et besøk. Det er kjent for sin kunstneriske og tradisjonelle franske atmosfære, med brosteinsbelagte gater og herlige små bistroer og butikker. I dette området finner du blant annet den kjente kabareten Moulin Rouge, kjent for sine livlige forestillinger og vågale cancan dansere.  

En av Montmartres mest kjente turistattraksjoner er Sacré-Coeur-basilikaen, som ligger på byens høyeste punkt. Basilikaen er et eksempel på fransk-romansk arkitektur og ble bygget på 1800-tallet, som et symbol på nasjonal enhet etter den fransk-prøyssiske krigen. Besøkende kan klatre opp trappene til basilikaen og nyte en spektakulær utsikt over byen og ta turen inn i dette nydelige byggverket.  

Sacré-Coeur-basilikaen sett litt nedenifra med blå himmel og frodig natur rundt.
Sacré-Coeur-basilikaen er et must å oppleve i Paris. Herfra får du en nydelig utsikt utover hele storbyen.

6. Seinen - båttur eller elvecruise

Elvebåt på elven Seinen i solnedgang
Opplev byen fra elven Seinen, og bli med på en stemningsfull båttur. © Joe Desousa / Unsplash

Paris er kjent for sine romantiske og stemningsfulle båtturer på elven Seinen. Denne eleven er 776 kilometer lang og renner gjennom byen, fra kommunen Source-Seine i Bourgogne og ut i Le Havre ved Den engelske kanal.

En båttur på Seinen gir deg en annen og roligere opplevelse av byen, og med på kjøpet får du en fantastisk utsikt over historiske bygninger, broer og vakker arkitektur langs elven. Turene kan vare fra bare noen få timer til en hel dag, og du kan velge mellom et dag- eller kveldscruise.

Tar du et middagscruise på kveldstid får du en ekstra romantisk atmosfære og opplever “The City of Light”, der du seiler forbi noen av byens mest ikoniske bygninger, slik som Eiffeltårnet, Louvre og Notre-Dame. Med en herlig matopplevelse og levende musikk om bord i båten, er alt lagt til rette for en romantisk aften.  

7. Versailles-palasset og hagene 

Versailles med sine forgylte porter i gull
Versailles-palasset er overdådig og spektakulært, og et minne for livet å oppleve. © Jessica Kantak Bailey / Unsplash

Et besøk ut til Versailles-palasset er perfekt å legge inn i programmet om du har flere dager til rådighet i Paris. Dette ligger litt utenfor byen rundt 20 km sørvest for bysenteret, og er en av de mest kjente kongelige residensene i verden med millioner av besøkende hvert år.

Det var opprinnelig et beskjedent jaktslott, bygget av kong Ludvig 13. i 1623. Det ble senere utvidet og omgjort til et overdådig palass av hans sønn, kong Ludvig 14. Byggingen av palasset og hagene tok flere tiår og kostet en enorm sum penger, men det resulterte i et av de mest imponerende arkitektoniske byggene i verden. 

Palasset er kjent for sine overdådige rom og haller, inkludert Speilsalen, som er en av de største og mest utsmykkede i hele Europa. Interiøret av palasset inneholder noen av de fineste kunstverkene og møblene fra det 17. og 18. århundre, inkludert arbeid fra franske mestere som Girard og Le Brun. 

Hagene er like imponerende som palasset, og dekker over 800 hektar. De er formet i en klassisk fransk stil, med velstelte hekker, vakre bedd og kaskader av fontener. Hagen har mange flotte stier og alléer, som tar deg til noen av dens mest spektakulære steder, inkludert Grand Canal og Bosquet du Dauphin.  

Hagen i Versailles med velstelte planter, fontene og innsjø
Hagene tilhørende Versailles-palasset er et imponerende skue og her kan man lett sette av noen deilige timer. © Armand Khoury / Unsplash

8. Sainte-Chapelle-kapellet 

Vakkert glassmaleri i blått og brunt inne i et kapell
De vakre glassmaleriene i kapellet gir deg følelsen av og innhylles i farger og lys. © Dag Heinrichowski / Unsplash

Sainte-Chapelle er en nydelig, gotisk kirke som også ligger øya Île de la Cité. Den ligger litt bortgjemt til, omkranset av rådhuset (Palais de Justice), men en veldig populær attraksjon å besøke. Også her blir det kø i høysesongen, slik at det kan være lurt å forhåndsbestille inngangsbillett eller dra hit for en konsert.

Kirken ble oppført under kong Ludvig den 9. midt på trettenhundretallet, med hensikt i å være et kapell for det kongelige palasset og for å huse hans dyrebare skatter og eiendeler. Kirken regnes som et av de fineste eksemplene på fransk gotikk, og er særlig kjent for sine vakre glassmalerier.  

9. Musée d'Orsay 

Et veiskilt der det står Musée d'Orsay med museet i bakgrunnen
Se kjente mesterverk på Musée d'Orsay fra malere som Pierre-August Renoir, Vincent Van Gogh og Claude Monet. © Jurij Kenda / Unsplash

På Rue de Lille, ved bredden av Seinen, ligger museet Musée d'Orsay. Det ligger i den tidligere jernbanestasjonen Gare d'Orsay, bygget i 1900 for verdensutstillingen i Paris. Museet rommer en viktig samling av vestlig kunst fra perioden fra 1848 til 1914, med kjente mesterverk fra malere som Pierre-August Renoir, Vincent Van Gogh og Claude Monet.

Med over 3 millioner årlige besøkende er Musée d'Orsay et av de mest populære museene i Paris å besøke, sammen med Louvre. 

10. Katakombene i Paris 

Skjeletter og hodeskaller oppsamlet i en katakombe
Sans for det makabre? Besøk Katakombene i Paris.

Under gatene i Paris ligger et nettverk av underjordiske ganger, gravplasser og mørke sjakter. Dette utgjør katakombene i Paris og er en populær og kjent severdighet, om enn noe morbid og nifs.

Disse katakombene ble opprinnelig brukt som steinbrudd for å bygge byen, men ble senere omgjort til en begravelsesplass da gravlundene i Paris ble overfylt. Mellom 1786 og 1860 ble millioner av bein og skjeletter flyttet ned til katakombene.  

Bare rundt to kilometer av det 250 kilometer store nettverket er tilgjengelig for offentligheten, og den mest berømte og besøkte delen er katakombene under Montparnasse kirkegård, i det 14. arrondissement. Et besøk til katakombene er kanskje ikke for alle, men har du sans for det litt nifse, anbefales absolutt et besøk hit for å lære om den makabre historien bak katakombene. 

Opplev romantikkens by 

Oversiktsbilde av Paris i skumringen med bilde av en skummel statue
Det er lett å la seg bergta av Paris. © Pedro Lastra / Unsplash

Paris har utallige flere attraksjoner å by på enn disse ti som er nevnt over, som gjør at dette er en by du kan reise til om og om igjen, og hver gang oppdage noe nytt. I tillegg byr byen på fantastiske shopping- og matopplevelser. Planlegg din tur til Paris nå, og finn ut hvorfor denne byen kalles romantikkens by du også.  

Fly direkte til Paris med Norwegian

Skrevet av: Susanne Lindeberg

Kanskje liker du også

Første gang i Paris

Finn din Italia-favoritt

Essensen av Málaga