Tilbake til inspirasjonssiden

Italia – våre beste reisetips

Ser du etter reisetips til Italia eller drømmer du om en tur til Italia, men vet ikke helt hvor du vil dra? Det finnes mange fantastiske feriesteder i Italia, og dette er våre beste reisetips til fine steder å besøke i landet om du aldri har vært der før, eller ønsker å bli inspirert til å se noe nytt. 

Bestill din reise til Italia

1. Bari

Bari er et relativt nytt reisemål for oss her i nord, men definivt et sted som er verdt å besøke. Byen er den største på østsiden av Italia, med en lang historie som viktig havneby. I tillegg er Bari er et fantastisk utgangspunkt for å oppdage den vakre Puglia-regionen.

Ønsker du bare å besøke byen kan du klare deg med to dager, men for å se mer av Puglia-regionen mens du er der, bør du utvide oppholdet til minst en uke.

Når du er i Bari er en vandretur gjennom gamlebyen Citta Vecchia, for å besøke Basilica San Nicola og Cattedrale di San Sabino, obligatorisk. Sving også innom torgene Piazza del Ferrarese og Piazza Mercantile.

Ønsker du en litt lengre tur i solnedgangen, er havnepromenaden Lungomare e Murat et must å besøke.

Fly direkte til Bari fra Oslo

@fly_norwegian Summer travel tips! Fly to Bari, Italy and discover the Puglia region 🇮🇹 #vacation #norwegianair #beautifuldestinations #puglia #bari #italy @Andrea Caroli ♬ Sunsets

2. Roma

Italias hovedstad og landets mest besøkte by, har kjælenavnet «den evige by». Kanskje ikke så rart når byen fortsatt holder stand etter 2 800 år. Vi anbefaler å besøke Roma enten på våren eller på høsten – for da er været mer behagelig, men fortsatt varmt, og du unngår de største turistgruppene.

Colosseum er Romas mest kjente landemerke. © La Lasza / UnsplashColosseum er Romas mest kjente landemerke. © La Lasza / Unsplash

Har du aldri vært i Roma før, så er det obligatorisk å se ColosseumForum Romanum og Trevi-fontenen. Stopp også innom Pantheon og den spanske trapp mens du er i byen. Du får kanskje ikke stempel i passet, men når du er i Roma kan du besøke et annet land; Vatikanstaten. Her kan du ta turen innom Peterskirken og Vatikanmuseet. I museet kan du se Det sixtinske kapell og se Michalangelos berømte maleri i taket. 


Fly direkte til Roma fra Oslo og Bergen

Vi elsker Italia!

Nå kan du fly til 12 destinasjoner i Italia med oss.

Opplev storbyens sus og dus i romantiske Roma, motemekkaet Milano, vingårder i Toscana-regionen, la dolce vita langs Amalfikysten, eller idyllisk øyliv på Sardinia og Sicilia. Vi flyr deg dit du vil i Italia!

Finn billetter til Italia her

3. Venezia

Byen med alle kanalene og gondolene. Dette er en by som er bygget på mer enn 100 små øyer i en lagune i Adriaterhavet. Dette er en helt unik by som må oppleves, og kanskje et av de fineste stedene i Italia. Byen er relativt liten, så her holder det med to dager.

Rialto-broen er kanskje Venezias mest kjente bro. © Damiano Baschiera / UnsplashRialto-broen er kanskje Venezias mest kjente bro. © Damiano Baschiera / Unsplash

En tur til Venezia står høyt på manges reiseliste, og når du er i byen er det viktig at du får med deg Markusplassen og Markuskirken. Vil du virkelig få følelsen av Venezia, er det kun en måte å oppleve byen på - til vanns.

Lei en gondol, bli rodd rundt på kanalene, se Rialto-broen og bli kjent med Grande Canale. Ønsker du å besøke en litt roligere del av byen, er den historiske bydelen Cannaregio et perfekt sted å nyte dagen. Ta også en båttur ut til den lille øya Murano utenfor sentrum, kjent for sine mange glassmakerier. 

Fly direkte til Venezia fra Oslo

4. Sicilia - Catania

Catania er Sicilias nest største by etter Palermo (som du kan lese om litt lengre ned i artikkelen), men den er minst like interessant å besøke som sin litt mer kjente storebror. Ønsker du deg en litt annerledes tur til Italia er dette stedet å dra! Catania ligger rett ved Europas mest aktive vulkan Etna, men frykt ikke – de har god kontroll over den. Ønsker du å utforske hele øya, anbefaler vi at du er der i en uke, men ønsker du kun å besøke Catania, kan du klare deg med et par dager. 

matteo-badini-MOt9n7clBcE-unsplash2-1.jpgIkke glem å stoppe innom Catanias mange matmarkeder! © Matteo Badini / Unsplash

Catania er et spennende reisemål for dere som ønsker å besøke en litt annerledes del av Italia. I byen er katedralen Duomo di Catania og Piazza del Duomo, verdt et stopp innom. Er du derimot matglad, er denne byen et fantastisk sted å oppdage ferske råvarer fra Middelhavet. Byens mange matmarkeder, og spesielt fiskemarkedet peker seg ut som obligatiske steder å besøke. 

For de som er ute etter unik arkitektur er slottet Castello Ursino verdt et besøk, samt San Nicolò l’Arena-klosteret.

Steder i nærheten av Catania:

 • Mount Etna: Øyas kjente vulkan, som også er kjent under navnet Mongibello 
 • Taormina: Vakker liten landsby, hvor tempoet er rolig og behagelig, og havet krystallklart.
 • Syracuse: Historisk by med lang gresk og romersk historie

Fly direkte fra Oslo til Sicilia – Catania

5. Milano

Europas og kanskje verdens motehovedstad, har mye mer å tilby enn bare enn shopping. Her finner du spennende museer, fantastisk mat og vakker arkitektur.

Et besøk i Milano er ikke komplett uten å ta turen på torget utenfor byens kjente kirke Duomo di Milano, samt ta turen inn for å se på det vakre interiøret, og kanskje orker du trappene opp til taket? Kun et steinkast unna ligger den vakre innglassede Galleria Vittorio Emanuele II, som er noe av det vakreste Milano kan tilby av arkitektur.

Reward newsletter secondary-Italy-milan-cathedral-man-1176590996-Full.jpgDuomo di Milano er et arkitektonisk mesterverk. © Ouael Ben Salah / Unsplash

Visste du at det er i Milano du finner maleriet Cenacolo, også kjent som Nattverden, malt av Leonardo da Vinci? Du finner det i klosteret Santa Maria delle Grazie. Det burde stå på alles liste over ting de bør se her i livet.

Steder i nærheten av Milano:

 • Comosjøen: en oase av skjønnhet, med luksuriøse villaer og hager, sjarmerende landsbyer og dramatiske fjelltopper. Ca. 40 minutter i tog fra Milano
 • Gardasjøen: Den største innsjøen i Italia, med pittoreske landsbyer, sjarmerende øyer og gode muligheter for vannsport. 
 • St Moritz: Du kommer deg fra Milano til de Sveitiske alper på under tre timer. St. Mortiz byr på ski i verdensklasse. 

Daglige avganger fra Oslo til Milano i sommerhalvåret

6. Sardinia – Olbia

Drømmer du om den perfekte kombinasjonen av vakre sandstrender, deilig italiensk sjømat og rolig by? Da er Olbia et perfekt sted å bruke tre dager, men ønsker du å besøke nærområdet eller tilbringe noen late dager på stranda, er dette en perfekt destinasjon for en uke.

For litt historisk påfyll, er en tur innom Museo Archeologico, Nuraghe Albucciu eller Basilica of San Simplicio gode tips. 

italy-olbia-christopher-politano-aBhk6Gyw_vo-1200x600.jpgSolnedgangen over Sardinia er virkelig noe annet. © Christopher Politano / Unsplash

Ser du for deg selv på en lang strand med vakkert turkist vann? Da er det Costa Smeralda som er stedet for deg. Denne 20 km lange strekningen på nordsiden av Sardinia, er et paradis og her finner du mange små og gjemte strender som er perfekte avbrekk fra all den deilige sjømaten øya kan tilby.  

Sjekk ut disse stedene for øyhopping:  Tavolara, La Maddalena og Caprera.

Fly direkte fra Oslo til Sardinia – Olbia

7. Bologna

Ønsker du å besøke Italia uten de store turistmengdene, og samtidig besøke en vakker middelalderby, spise god mat og føle deg som en del av lokalbefolkningen, er Bologna stedet du bør besøke. Dette er byen som er kjent som La Dotta (den lærde), La Grassa (den fete) og La Rossa (den røde) – og alle navnene er der for en god grunn. Byen har Vest-Europas eldste universitet, er opphavet til flere kjente matskatter fra Italia og byen er også viden kjent for sine vakre røde tak. Vi anbefaler tre dager i Bologna.

Italiy-Bologna-daniel-sessler-trfFvruS9O8-1200x600.jpgBologna er en by som fortjener et besøk av alle matinteresserte. © Daniel Sessler / Unsplash

I Bologna er det bydelen Quadrilatero som inneholder noen av de vakreste og mest interessante tingene i byen. Bytorget Piazza Magiore har mange fine, små kafeer og har ofte mange gatemusikanter som skaper litt liv og røre. Fontana del Nettunoer en vakker fontene fra 1500-tallet og er rikt utsmykket med statuer av havfruer og Kong Neptun. 

Når du er i byen er matlagingskurs nesten obligatorisk, med et stopp innom matmarkedene Mercato du Mezzo og Mercato delle Erbe

For kulturelt påfyll ta turen innom Archiginnasio of Bologna, byens universitetsbibliotek, eller sjekk ut buegangene på Portico di San Luca.

Steder i nærheten av Bologna:

 • Modena: by kjent som opphavet til balsamicoeddiken og for sitt Enzo Ferrari-museum.
 • Parma: byen som er opphavet til den verdensberømte parmasan-osten og parma-skinken.
 • Ravenna: kjent for sin vakre mosaikk og fargerike bygninger. 
 • Ferrara: en rennesanseby som er et must å besøke for alle historieinteresserte.

Fly fra Oslo til Bologna

8. Napoli

Det er mye Napoli er kjent for, men kanskje aller mest kjent er de for sin pizza med tynn og sprø bunn, med rene smaker. Har du ikke spist pizza mens du er i Napoli, går du glipp av noe stort! Dette er en stor by, med mye som skjer. Her er det perfekt å bruke minst tre dager.

mathias-bach-laursen-Jv0dMRsx6tQ-unsplash2-1.jpg© Mathias Bach Laursen / Unsplash

Det skjer mye på overflaten av Napoli, men har du noen gang tenkt på hva som skjer under gatenivå? Catacombs of San Gennaro er et perfekt sted å bli kjent med Napoli fra undersiden. 

Liker du bedre slott og festninger, er det Castel Nuovo og Castel dell’Ovo som gjelder.

Steder i nærheten av Napoli:

 • Pompeii: verdenskjent arkeologisk område som ble begravet i aske i år 79.
 • Herculaneum: Pompeiis mindre kjente tvillingby som også ble begravet i aske, som er minst like godt bevart, men har mindre turister. 

9. Toscana

Toscana er en region i Italia som inneholder mye spennende å se, og dette området er vanskelig å bare besøke for noen få dager. Her er det vakre, grønne vingårder som strekker seg over kollene, verdenskjente skjeve tårn og byer som kanskje er enda mer spennende å besøke enn Roma.

Toscana-Reisetips-Italia-1200x600-6.jpg© Giuseppe Mondi / Unsplash

Fly mellom Oslo og Pisa tre ganger i uken

Byer i Toscana regionen:

Pisa:

 • Det skjeve tårnet
 • Piazza del Duomo
 • Arno Riverfront 
 • Piazza dei Cavalieri
 • Borgo Stretto

Lucca:

 • San Martino Cathedral
 • Piazza Napoleone
 • Palazzo Ducale Di Lucca
 • Torre Guinigi 
 • Piazza Anfiteatro

Firenze:

 • Piazza del Duomo og Duomo di Firenze
 • David og Galleria dell’Accademia
 • Uffizi museet
 • Ponte Vecchio
 • Piazzale Michelangelo

10. Verona

Du kan sikkert se det for deg; hvordan Julie står på balkongen og Romeo står under og erklærer sin kjærlighet. Denne vakre og historiske byen er hvor Shakespeares drama utspiller seg – men byen som du bør besøke ihvertfall to dager, er så mye mer.

Er du først i byen så må det planlegges en tur innom det som skal være Casa di Giulietta, hvor du blant annet finner Julies balkong.

italy-verona-alessandro-visentin-xBsLRfRVPPg-1200x600.jpgKanskje kommer Julie ut på balkongen mens du er der? © Alessandro Visetin / Unsplash

Ønsker du å besøke et middelalderslott må du ta turen til Castelvecchio, med sine museer og kunstgallerier. Beundre det romerske amfiet Arena di Verona og vandre over broen Ponte Pietra.

Ta turen også innom det vakre bytorget Piazza delle Erbe for pizza eller en gelato.

Fly til Verona

11. Bergamo

Denne vakre byen som ligger i Lombardia-regionen i Nord-Italia er et vakkert utgangspunkt hvis du ønsker å kombinere middelalderby og storby med enestående natur. Her får du i pose og sekk – med både storbyens inkluderende vibber og områdets iboende ro. Byen kan du utforske på to dager, men her er det også verdt å ta turen innom nærområdet og utvide turen med noen dager til.

Italy-Bergamo-Michal-Ludwiczak-Adobe-1200x600.jpgBesøk de vakre småbyene ved Comosjøen når du er i Bergamo. © Michal Ludwiczak / Adobe

Når du er i Bergamo så må du ta kabelbanen opp til San Vigilio-slottet for å få en skikkelig kremutsikt over byen og områdene rundt. Herfra kan du se ned til gamlebyen Città Alta og til Duomo di Bergamo.

Liker du museum er Rocca di Bergamo et godt tips. Her blir du bedre kjent med Bergamos lange og rike historie. 

I nærområdet:

 • Comosjøen
 • Franciacorta-markene
 • Iseo-sjøen med Sarnico

Fly til Bergamo

12. Sicilia - Palermo

Sicilias vakre hovedstad er en by med rik historie og kultur. Med sin unike plassering i Middelhavet, har dette vært en smeltedigel for ulike kulturer og folkeslag, og her finner du spor av spanjoler, arabere, romere og fønikere. Dette gir utslag i helt egenartede mattradisjoner, byggestil og levesett. Ønsker du å oppleve et annerledes Italia, er dette det perfekte stedet å besøke i 3-4 dager.

Italy-Palermo-michele-bitetto-sD1g_ogRIh8-1200x600.jpgPalermo er absolutt verdt et sted å besøke. © Michele Bitetto / Unsplash

Visste du at det en gang i tiden var konger av Sicilia? De bodde i Palazzo dei Normanni, et vakkert bypalass fra 1130. Sammen med slottet, er slottskappellet Cappella Palatina. Er du opptatt av ulike arkitektoniske stiler er dette et spennende sted å besøk. 

Quattro Canti er et av byens vakreste torg, og er regnet som gamlebyens historiske senter.

Liker du ting som er litt komplisert? Prøv å si Cattedrale metropolitana della Santa Vergine Maria Assunta. Eller hva med ganske enkelt katedralen i Palermo? Verdt et besøk er den uansett hvor vanskelig navnet er. 

Steder i nærheten:

 • Monreale: en vakker småby kjent for sin produksjon av appelsiner, oliven og mandler
 • Cefalù: kystby på nordsiden av Sicilia, som er kjent for sine vakre strender
 • Agrigento: liten by plassert på toppen av et fjell som er kjent for sin vakre greske arkitektur

Fly til Palermo

Italia er så mye mer enn bare dette, men vi håper at denne oversikten gir deg tipsene du trenger for å planlegge din reise til det vakre landet i sør.  

Skrevet av: Margrethe Knudsen