Bruker du ett eller flere hjelpeverktøy som for eksempel skjermleser eller programvare for talegjenkjenning? Aktiver tilgjengelighetsmodus for en best mulig opplevelse på nettsidene våre.

Tilbake til inspirasjonssiden

10 gode grunner til å reise til Athen

Den 3000 år gamle greske metropolen byr på alt du måtte ønske deg av en storbyferie, og mere til. Klar for å ta turen? Det er ikke noe å lure på!

Athen er nok mest kjent for sin rike historie og arkeologiske ruiner, men Athen kombinerer også det antikke med det moderne og mer trendy. Plakas sjarmerende labyrintgater, greske tavernaer, pulserende uteliv, spennende shopping, sol, varme og azurblått hav setter de perfekte rammene for en minnerik ferie. Det er ikke uten grunn at mange har forelsket seg i Athen.

Her er 10 gode grunner til å reise til Athen på ferie.

1. Middelhavsklimaet

© moofushi / Adobe Stock

Hvis du er glad i sol og varme er Athen absolutt stedet å reise til. Athen bader i sol mesteparten av året. Somrene er varme, og vintrene milde. Selv i januar kan du oppleve middeltemperaturer på ti varmegrader. Plages du av altfor mye varme kan det være lurt å unngå juli og august, hvor temperaturen kan krype over 40 grader.

2. Er du glad i historie, er du glad i Athen

© Bill Anastasiou / Adobe Stock

Athen er gjennomsyret av historie og kultur, fra de gamle ruinene spredt rundt i byen, til byens innholdsrike museer. Opplevelsene står i kø hvis du vil utforske de trange smugene i Plaka, eller beundre tempelet i Olympiske Zeus.

Mange velger å ta seg tid til en dagstur til Delfi. Det var her orakelet holdt til, og Delfi er selve hjertet i det antikke Hellas.

Hvis du bare skal se ett landemerke mens du er i Athen, må det blir Akropolis med det verdensberømte Parthenon-tempelet og Dionysos teater. Å stå mellom de tusen år gamle ruinene, med utsikten over hele Athen foran deg, gir et sug i magen du ikke får noen andre steder.

3. Mat for matglade

© Anastase Maragos / Unsplash

Maten er ene og alene en god nok grunn til å reise til Athen. Saftige souvlaki, friske, greske salater, nydelige olivenoljer og mettende moussaka på menyen  – det er ingen tvil om at det greske kjøkkenet leverer.

Hvis du er ute etter tradisjonell, gresk mat, er Klimataria vel verdt et besøk. Dette er en av de eldste tavernaene i byen, og stedet serverer autentiske, lokale retter, mikset med gresk musikk og dans.

Du kan toppe måltidet med baklava til dessert, hvis du er klar for noe søtt. Skal du ha mat i farta, kjøp en gyro. Rullen er en gresk versjon av tyrkiske doner kebab. Kaffetørst? Da må du prøve grekernes favoritt Frappé;  forfriskende kaffe med isbiter.

4. Travelt natteliv

©Nancy Pauwels / Adobe Stock

Når solen går ned i Athen starter det legendariske nattelivet. Da er det bare å håpe at du ikke har brent av alt kruttet på sightseeing, for barene åpner ikke før kl. 22 på kvelden. Og nattelivet varer, ja nettopp, hele natten.

Ta turen til 360 Cocktail Bar over Monastiraki torg. Som navnet antyder, vil du kunne nyte en fantastisk 360-graders utsikt over byen her.

Vil du oppleve tradisjonell kultur, få med deg Rembetika, gresk bluesmusikk, på Kavouras.

5. Merkelige, fantastiske markeder

© jekatarinka / Adobe Stock

Et av de mest populære markedene i Athen er Monastiraki-markedet i Ifestou. Hver søndag kommer folk fra fjern og nær for å selge det som selges kan.

Der kan du få tak i alt fra gamle malerier og te-serviser, til brukte bøker og musikkinstrumenter. Og er du glad i å prute, får du testet ut forhandlingsferdighetene dine her.

6. Smekkfull kulturkalender

© Dimitris / Adobe Stock

New York sover ikke, men det gjør så visst ikke Athen heller! Hver måned skjer det noe nytt, enten det er en festival, et show eller en utstilling.

Et av høydepunktene er kunstfestivalen i Athen og Epidaurus (fra juni til august), som består av friluftsteater, opera, klassisk musikk og danseopptredener på ulike steder rundt i Athen.

En like imponerende festival er Apokries karneval som blir feiret de siste tre ukene før fastetiden. I likhet med andre karneval i Europa er det i utgangspunktet en enorm gatefest. Folk kler seg ut, og fester og danser i gatene. Hiv deg med!

7. Og så har du strendene…

© Ecstk22 / Adobe Stock

Det er ikke sikkert du har tenkt på Athen som en stranddestinasjon. Men her er det nok av steder for deg som trives på strender. Kun 14 km sør for sentrum ligger en fantastisk kystlinje der det er flere sandstrender med krystallklart, turkis vann. Det aller beste stedet for et kombinert sol- og sjøbad er kanskje Skalakia Agias Marina, en pittoresk bukt med gylden sand og turkis vann.

Hvis du liker vannsport, er det obligatorisk med en dagstur til Vouliagmeni-stranden. I tillegg til å være en av Attica-kystens mest strålende strender, har den alt du trenger for å nyte en dag på vannet, med alt fra windsurfing og padlebrett, til båtutleie.

8. Sykle litt utenfor allfarvei

© Sophie Dupau / Unsplash

Hvis du vil gjøre noe litt annerledes, er en tur opp Mount Lycabettus et godt alternativ. Dette er det høyeste punktet i Athen, 277 meter over havet, og herfra har du en fantastisk utsikt over byen. Selv om det er flott her hele dagen, er det mest magisk ved soloppgang eller solnedgang, når byen er opplyst med skinnende lys.

Og mens vi snakker om solnedgang, en to-timers guidet tur på elsykkel er en fantastisk måte å se denne fascinerende byen på. Lokalkjente viser deg rundt, du kan lytte til gatemusikanter, og nyte den litt kjøligere luften mens du beundrer de historiske monumentene i skumringen.

9. Du vil like Athen – og det vil også lommeboka

© Fotis Foropoulos / Unsplash

Hellas har som kjent slitt økonomisk, derfor har prisene på mat, drikke og alkohol holdt seg relativt lave. Dermed kan du bli positivt overrasket når regningen kommer. Lokale viner er billige og ofte like gode som importerte alternativer.

Det er nok å se, og gjøre, uten å bruke en eneste euro også. Hvis du er heldig nok til å være i byen på den første søndagen i måneden (mellom november og mars) kan du se mange av de store greske arkeologiske landemerkene, som Akropolis og det nasjonale arkeologiske museet, helt gratis.

10. Øyhopping

Hellas er kjent for å være et mekka for øyhopping. Og du kan godt gjøre begge deler, byferie i Athen og øyhopping etterpå.

Det er nemlig mange sjarmerende øyer mindre enn et par timers båttur fra Athen. Du kan for eksempel dykke, eller snorkle, i det uberørte vannet i Agistri, slynge deg i de naturlige kildene i Kythnos, eller rusle rundt i Anthos-åsene. Og det er bare for å nevne noe.

© Raimond Klavins / Unsplash

Fly til Athen

Kanskje liker du også

Hvor er det varmt i november?

Hvor er det varmt i desember?

Hvor er det varmt i januar?