Tilbake til inspirasjonssiden

Det er på tide å oppdage Tallinn

Har du enda ikke vært i Tallinn? Da er det er på høy tid å oppdage denne perlen av en by! Planlegg en reise til den vakre hovedstaden i Estland, en perfekt by for en storbyhelg.

Dra en langhelg til Tallinn, som ble utnevnt til Europas miljøhovedstad i 2023, og du vil oppleve mye. Utforsk byens unike og spennende nabolag, den historiske gamlebyen deres fra middelalderen, nyt byens grønne områder og den vidstrakte havutsikten. 

Fly direkte til Tallinn

En kompakt by

Med i underkant av 450 000 innbyggere er Tallinn en mellomstor by i europeisk sammenheng, men med en kompakt bykjerne. Flyplassen ligger like utenfor byen og ved å ta t-banen, buss eller taxi fra flyplassen til sentrum, er du i byen på bare 15-20 minutter. De fleste hoteller, restauranter og severdigheter ligger da også innen gangavstand til sentrum, så her kommer du deg enkelt rundt til fots.

Legendarisk gamleby

Julemarked sett ovenfra i en gamleby
Julemarkedet i gamlebyen i Tallinn er kjent langt utenfor landets grenser, for sin hyggelige og autentiske atmosfære. © Brand Estonia / Sergei Zjuganov

Med gode handelsforbindelser med Skandinavia, Øst-Europa, England og Tyskland, var Tallinn en av de viktigste handelsbyene i middelalderen. I dag har byen en av Nord-Europas best bevarte middelalderbyer, og den berømte og flotte gamlebyen deres står på UNESCOs verdensarvliste. Med en omkransende ringmur og store byporter, var gamlebyen en gang hjemmet til velstående kjøpmenn, med sine vakre bygninger, kirkespir og brosteinsbelagte gater.

I motsetning til mange andre hovedsteder i Europa, har Tallinn klart å bevare strukturen av middelaldersk og hanseatisk opprinnelse. Dette er ikke bare en arkitektonisk perle, men gamlebyen har også beholdt den tradisjonelle bruken som utgjør en levende by. Med koselige hjørnekafeer og sjarmerende, skjulte gårdsplasser som serverer cocktailer, mocktails og musikk for enhver smak, er det lett og trives i dette området.

Er du i Tallinn i desember / tidlig januar må du også besøke det hyggelige julemarkedet i gamlebyen, ved Rådhusplasssen. 

Byens spennende nabolag

Tallinn har imidlertid en god miks av ny og gammel arkitektur. Flere eldre nabolag har også gjennom årene blitt restaurert og modernisert, og syder nå av liv. Sjekk ut de spennende og flotte bydelene under.

Trendy Kalamaja

En trendy utendørs restaurant med en foodtruck
Sjekk ut den trendye bydelen Kalamaja under ditt besøk til Tallinn. © Brand Estonia / Rasmus Jurkatam

Kun en timinutters gåtur fra gamlebyen finner du området Kalamaja. Husene i dette området tilhørte før i tiden fiskere, og ordet Kalamaja betyr da også fiskehus. Nye kafeer, barer og gallerier har forvandlet de tidligere industrikompleksene i dette historiske trehusdistriktet, og området betraktes i dag som selve hipsterområdet i Tallinn. Kjent for sine fargerike trehus, bohemske sjarm og industriarv, tiltrekker området seg unge og kreative mennesker.

Det kommersielle knutepunktet Telliskivi 

Et kreativt bymiljø sett ovenifra
I området Telliskivi finner du et kunstnerisk og kreativt miljø. Sjekk også ut det spennende fotomuseumet Fotografiska. © Brand Estonia / Karl Markus Antson

Telliskivi er det kommersielle og kulturelle knutepunktet i Kalamaja, og i dette området finner du flust av restauranter, konsertlokaler og innendørs shoppinggater, som selger alt fra økologisk kosmetikk til estisk design.

En god mulighet til å oppleve de ombygde industribygningene som Nord-Tallinn er kjent for, er i Telliskivi Creative City. Fabrikkbygningene her har blitt et populært møtested for de som liker unike restauranter, kunstutstillinger, fatøl, design- og vintagebutikker, alternative teater- og klubbarrangementer.

Havnekvartalet Noblesner

En båthavn langs med en brygge og et gammelt fabrikklokale
Det hyggelige havneområdet Noblessner, hvor det en gang lå en ubåtfabrikk. © Brand Estonia / Kaupo Kalda

På grensen til Kalamaja ligger Noblessner, Tallinns nyeste havnekvartal. Fabrikklokalene her, som tidligere utgjorde en ubåtfabrikk, er nå et levende fellesskap av leiligheter, restauranter på høyt nivå, butikker og kulturelle møteplasser. Noblessner er også hjemmet til en yachthavn og tapperom til Estlands mest populære bryggeri – Põhjala.

Utviklingsprosjektet Noblessner vant for øvrig kategorien «Beste byfornyelse» ved Baltic Real Estate Awards 2020, for sin blanding av historiske bygninger og frisk, moderne arkitektur.

Romantiske og eksklusive Kadriorg

Et vakker rødt palass med et velstelt parkanlegg rundt.
Kadriorg-palasset, kunstmuseet og den vakre parken rundt er verdt et besøk når du reiser til Tallinn. © Unsplash / Frederic Koberl

Du bør også få med deg det herskapelige og romantiske distriktet Kadriorg, når du er i Tallinn. Kadriorg-palasset og kunstmuseet omgitt av den velstelte Kadriorg-parken ble en gang etablert av tsar Peter den store, som en manifestasjon av kjærlighet. Parken fra 1700-tallet med fontener og bekker, er omgitt av historiske trehus. I dette området finner du elegante restauranter, søte kafeer med lokal sjarm og en sofistikert kunstscene.

Nærheten til havet

En seilbåt og en motorbåt på havet i solnedgang
Med sin plassering langs Østersjøen er havet aldri langt unna i Tallinn. © Brand Estonia / Oskar Kelk

Tilstedeværelsen av havet kan merkes overalt i havnebyen Tallinn. Byen strekker seg langs kysten av Østersjøen, og kjører du øst-vest-aksen, vil du se mye av den. Elsker du strand og sjø er det tre store offentlige strender i Tallinn: Pirita, Stroomi og Kakumäe. Her er sanden myk og gyllen, sjøvannet rent, og med temperaturer opp til 24 grader i juli, perfekt for bading.

Liker du å gå turer langs havet? Pirita-promenaden er en 2 kilometer lang havnepromenade mellom bydelen Kadriorg og Pirita-distriktet, og tilbyr et herlig miljø for en spasertur. En del av denne kalles Reidi tee, og er en nyrenovert promenade langs sjøkanten, med flotte lekeplasser, sykkelveier og fine rekreasjonsområder. Den nye og flotte Kalaranna-promenaden knytter havneområdet til det tidligere nevnte Kalamaja- og Noblessner-området.

En drømmedestinasjon for matelskere

En kokk tilbereder flere tallerkener med mat i et restaurantlokale
Tallinn har blitt en spennende matdestinasjon de seneste årene med flere restauranter med Michelin-stjerne. © Brand Estonia / Karl Markus Antson

Er du glad i god mat, er Tallinn riktig by for herlige matopplevelser. 34 restauranter i Estland har fått plass i 2023 MICHELIN Guide. Korte avstander betyr at du kan prøve det beste hovedstaden har å tilby, og deretter nyte sesongbasert bespisning ute på landsbygda samme helg eller til og med samme dag.

Takket være en omfattende kystlinje og mange ferskvannssjøer må du prøve lokal fisk når du er i landet. Skogene og myrene byr også på en mengde lokale urter, bær og sopp, som kreative kokker bruker for å tilby moderne vri på tradisjonelle retter. En annen fin bonus, på restaurantene i Estland betaler du også en brøkdel av prisen man ville betalt for det samme måltidet i Skandinavia.

Opplev mer av Estland

En vakker by langs med en elv sett fra fugleperspektiv
Besøk også byen Tartu, som har statusen som Europeisk Kulturhovedstad i 2024. © Brand Estonia / Tarmo Haud

Estland er et lite land med relativt korte avstander og svært lav befolkningstetthet. Faktisk er landet kun litt større enn Danmark, men har til gjengjeld bare 1,3 millioner innbyggere. Ønsker du å oppleve mer av landet, hvorfor ikke leie en bil å ta en liten rundreise i landet? Byen Tartu har for eksempel sammen med Bodø i Norge, status som Europeisk Kulturhovedstad i 2024 og arrangerer en haug med spennende kulturelle arrangementer dette året.

Estland er også kjent for sin øykultur. Landet har mer enn 2000 øyer, der flere har sin egen unike kystkultur. Du finner også et naturreservat innen 30 minutters rekkevidde fra et hvilket som helst sted i Estland. Mer enn halvparten av landet er nemlig dekket av skog, og mer enn en fjerdedel er naturreservat. Landet skryter derfor av å ha en luft som er en av de reneste i verden. Som et resultat av alt dette har Estland blitt kjent som en populær velværedestinasjon, og du finner flere kjente wellness-retreater med spa og badstue, rundt omkring i landet.

Fristet av alt Estland har å by på? Planlegg din neste reise nå og oppdag dette fascinerende landet du også.

Bestill fly direkte til Tallinn

Denne artikkelen er utarbeidet i samarbeid med Visit Estonia

Kanskje liker du også

Bli kjent med kaptein Rui

Oppdag Tallin

Fem dager i Porto