Tilbake til inspirasjonssiden

Første gang i Paris: 3 herlige dager 

Mitt første møte med Paris var som min første forelskelse. Overveldende, intenst og altoppslukende på samme tid. Jeg falt pladask! 

Skrevet av: Susanne Lindeberg 
Førstegangsreisende til Paris 

Kjente kulisser
Selv om jeg ikke er noe utpreget storbymenneske, har Paris alltid fremstått for meg som en by jeg må oppleve (minst) en gang i livet. Byen er jo selve arnestedet for vakker kunst, kultur, arkitektur og mote. I tillegg til at byen har vært bakteppet og kulissene for en haug med romantiske filmer jeg har likt, som Midnight in Paris, Moulin Rouge og Den fabelaktig Amélie fra Montmartre 

Oppleve den parisiske atmosfæren
Ikke minst er det noe herlig forlokkende ved tanken om å sitte gatelangs på en sjarmerende fortauskafé, med en croissant og café au crème. Studere menneskene rundt seg og bare ta innover seg den parisiske atmosfæren.  

City of love
På bursdagen min for noen uker siden, var det endelig min tur til å oppleve denne berømte verdensmetropolen. Min mann og jeg, to nybegynnere til denne folkerike byen med nesten 2,2 millioner innbyggere, dro med store forventninger til «the City of Love».  

Fly direkte til Paris med Norwegian

Paris’ 20 arrondissements

Le Marais var et utrolig sjarmerende distrikt i Paris med hyggelige kafeer, nisjebutikker og gatemusikanter. © Susanne Lindeberg

Sjarmerende hotell ved Place de la Bastille
Vi endte opp med et hotell i 11. arrondissement, ved historiske Place de la Bastille, og rett ved grensen til området Le Marais. Valget falt på hotellet Le Petit Beaumarchais Hotel & Spa , etter å ha saumfart nettet om hvilket av Paris’ 20 distrikter (arrondissements) vi helst ville bo i, samt en personlig anbefaling.

Et populært distrikt 
Le Marais i 4. arrondissement, var beskrevet som et av Paris sine hyggeligste og mest populære distrikter, med sine mange gode restauranter, nisjebutikker og pulserende liv. Hotellet vårt lå også i nærheten av metroen, i tillegg til at det var lite, personlig og sjarmerende fransk.

Dyrt hotell og små rom 
Vi var heldige og fikk et rom ut mot bakgården, slik at vi ikke var plaget av støy fra den trafikkerte gaten Boulevard Beaumarchais. Sengen var også behagelig og rommet innbydende. Men hotellprisene i Paris er til å begynne å gråte av. Forvent svindyre priser og små rom.  

Første møte med byen og Le Marais 

Ta turen til den vakre, kvadratiske parken Place des Vosges i Le Marais og nyt en rolig stund. © Susanne Lindeberg

Mye liv og røre 
I og med at vi landet på dagtid hadde vi også den første ettermiddagen av vårt opphold til å oppleve litt av byen. Vi tok derfor beina fatt for å utforske det tidligere jødiske kvarteret, Le MaraisDet første møtet vårt med byen var overveldende. Det var mennesker over alt, bilene kjørte som galninger og det var mye tuting og sirener. Vi var også veldig sultne etter mange timer på reisefot og hadde faretruende lavt blodsukker.  

En fredelig oase 
Ved den kjente og vakre, kvadratiske parken Place des Vosges, tok vi en avstikker inn en liten portal til en nydelig bakgård, tilhørende hotellet Le Pavillon de la Reine. Her spiste vi en sen og deilig lunsj ute i fredelige og grønne omgivelser. Det var godt å kunne trekke seg litt vekk fra folkemylderet på gatene inn i denne herlige oasen, og la byen få synke gradvis inn. Ifølge den trivelige sveitseren på nabobordet vårt var vi også heldige som fikk bord ute, da de vanligvis var holdt av til hotellets egne gjester.  

Restaurant jeg anbefaler i Paris  
Det viste seg at denne perlen av et hotell hadde 5 stjerner, og der hotellrestauranten deres «Anne» hadde én stjerne i Michelin-guiden. Regningen for to sandwicher, to isteer og to glass musserende kom da også på snertne 1300 kroner! Men maten, hotellet og atmosfæren var herlig, så jeg kommer gjerne tilbake hit.  
 

En skjult perle i Paris - bak en lukket dør 

Paris er flust av sjarmerende brasserier som serverer klassisk fransk mat, som boeuf bourguignon, bouillabaisse og filet mignon. © Susanne Lindeberg

Brasseriet L´Ange 20
Kveldens middagsmåltid fant sted på restauranten L´Ange 20 i samme område, etter gode anmeldelser på Tripadvisor og etter anbefaling fra hotellet vi bodde på. En klassisk fransk bistro med bord tett i tett. Ved første øyekast en helt anonym restaurant sett utenifra, og som vi av den grunn først vurderte å droppe.  

Smart å forhåndsbestille bord
Men du skal ikke skue hunden på hårene, sies det. Utover kvelden var den lille restauranten fylt til randen, med en kø av mennesker utenfor. Her var det smart å ha bestilt bord på forhånd, og maten og atmosfæren var utsøkt.  

Hyggelig kveldsstemning
Etter en kveldstur rundt i Le Marais var vi begge enige om at det var et veldig hyggelig og livlig distrikt vi befant oss i, med gatemusikanter, et virrvarr av smågater og vakre parker. Området minnet oss litt om Grünerløkka i Oslo og hadde en herlig atmosfære. 

Byvandring i Montmartre

I Montmartre finner du brosteinsbelagte gater, sjarmerende cafeer og hyggelige smug.

Alle butikker stengt
Neste dag stod Montmartre i 18. arrondissement og basilikaen Sacre Coeur på planen. Det var 1. mai og helligdag, så de fleste butikkene i byen var stengt. Arbeiderbevegelsen hadde også planlagt en stor demonstrasjon ved Place de la Bastille, og vi fant ut at det var best å holde oss unna området, som var fylt opp med tungt bevæpnede politimenn.  

Lettvint fremkomstmiddel
Vi tok metroen opp til Montmartre og med en god rutebeskrivelse av resepsjonisten på hotellet, var det null problem å bytte linje og finne frem til stasjonen vi skulle gå av på. Trafikken i Paris er intens, så det lønner seg å ta metroen for å slippe å stå i kø og bruke masse penger på taxi. Spesielt om du skal på kryss og tvers i byen.

Nydelig utsikt fra Sacre Coeur
Fordi det var fridag i Frankrike var vi imidlertid ikke de eneste som hadde tenkt oss opp til Sacre Coeur denne dagen. Det ble i overkant folksomt i området, og det var tilnærmet umulig å komme inn i kirken, som planlagt. Sacre Coeur var imidlertid et nydelig skue, der den tronet på en liten høyde, med en fantastisk utsikt utover byen.  

Sjarmerende smågater 
Enda hyggeligere var det å rusle rundt i de små gatene i Montmartre, gå forbi den kjente kabareten Moulin Rouge (som var mindre og mer slitt enn forventet), ta en titt på I Love You Wall, hvor jeg elsker deg er skrevet på 250 forskjellige språk, og bare nyte livet på en av de sjarmerende utekafeene i området. Et virkelig trivelig sted å tilbringe litt tid.  

Triumfbuen og paradegaten Champs-Élysées 

Avenyen Champs-Élysées er en av verdens mest berømte gater og her ligger luksusbutikkene på rekke og rad. © Susanne Lindeberg

Rundkjøring med 12 avenyer
Etter et par timer i Montmartre tok vi metroen ned til Triumfbuen i 8. arrondissement, for å beundre dette arkitektoniske monumentet. Det ligger midt i en stor rundkjøring med 12 avenyer og 7 kjørefelt, så ikke rart om man blir forvirret som bilfører. Jeg hadde ikke kjørt her!  

Et godt utvalg av luksusbutikker 
Vi vandret etter hvert ned hele den staselige avenyen Champs-Élysées, og forbi den ene kjente luksusbutikken etter den andre. Her ligger Rolex, Luis Vuitton og Dior på rekke og rad. Men du finner også noen rimeligere motebutikker innimellom, som Zara, H&M og Nike.  
 
Herlige makroner 
Utenfor den kjente makronbutikken Maison Ladurée, var det en kø lang som et vondt år. Men heldigvis finnes det flere filialer i byen, med betydelig mindre trengsel, om man vil smake på de verdensberømte makronene. Du finner også flere filialer på flyplassen Charles de Gaulle. 

Spektakulære Louvre i 1. arrondissement 

I det vakre museet Louvre finner du noen av verdens mest berømte malerier. © Susanne Lindeberg

Overrasket av uvvær
Da vi var kommet ned til den staselige parken
Jardin des Tuileries, ble vi plutselig overrasket av et kraftig regnskyll og tordenvær. Det var interessant å se hvordan den nydelige parken som hadde yret av liv, ble tømt på bare noen få minutter, og folk løp som gale inn til restaurantene i sidegatene.  

Paris' beste løksuppe?
Med tidenes regnskyll over byen passet det godt med en sen lunsj i det hyggelige brasseriet La Rotonde St. Honorélike ved Louvre. En gledelig overraskelse av et sted, med servering av en helt nydelig løksuppe og falafel.  

Vakre Louvre
Vi avsluttet dagen med vandring rundt det verdensberømte museet Louvre og nøt synet av den fantastiske arkitekturen. For et praktbygg! Vi skulle gjerne tatt turen innom selve museet, men for vårt korte besøk i byen ble det ikke prioritert denne gangen. Louvre er så stort og mangfoldig at man bør nok sette av hele dagen til et museumsbesøk her.

Elvecruise på Seinen 

Et elvecruise på Seinen er en romantisk og stemningsfull opplevelse. © Susanne Lindeberg

Båttur med Bateaux Parisiens
Et av høydepunktene fra oppholdet vårt i Paris var et romantisk middagscruise på elven Seinen, med båten Bateaux Parisiens. Elvecruiset inkluderte en tre-retters middag med sangunderholdning, og var en utrolig behagelig måte å oppleve mer av byen på. Velger man å gå for den oppgraderte varianten, bestiller man bord helt fremst i baugen og får en panoramautsikt, i tillegg til en litt roligere atmosfære enn båtens midtpartier. Her kan du bestille elvecruise  

Passerte flere kjente turistattraksjoner 
Turen startet ved Port de la Bourdonnais, ved foten av Eiffeltårnet. Så her får du med andre ord den mest ikoniske severdigheten i byen servert på et sølvfat. Og på båtturen som starter ved solnedgangen seiler du også forbi flere av byens mest kjente attraksjoner som; Musée d’Orsay, Louvre og Notre-Dame 

Seiler under utallig vakre broer
I tillegg seiler man under de utallige vakre broene i byen, som Pont des Invalides, Pont Alexandre III og Pont Neuf. På tilbaketuren ser du alle de ikoniske severdighetene opplyst i nattemørket, samt et funklende Eiffeltårn, og forstår fort hvorfor byen også kalles «Lysets by».  Tips til flere severdigheter i Paris finner du her.   

Latinerkvarteret og St. Germain des pres 

På de kjente brasseriene Café de Flore og Les Deux Magots i Saint-Germain-des-Prés har det vanket mange berømte forfattere og filosofer opp igjennom tidene. © Susanne Lindeberg

Idyllisk i Luxembourg-hagen
Vår siste dag i byen tilbrakte vi hovedsakelig i området Saint-Germain des-Prés og Latinerkvarteret, i 6. og 5. arrondissement. Vi vandret gjennom de mange handlegatene og hadde en hyggelig rusletur i den vakre Luxembourg-hagen. Her var det utrolig fint og vi kunne gjerne tilbrakt mange timer her, om vi hadde hatt litt lengre tid i byen.   

Populær kafé i Paris 
Vi tok etter hvert turen innom berømte Café de Flore, som er en av de eldste kafeene i Paris, og kjent for sitt noble klientell av forfattere, kunstnere og filosofer opp igjennom tidene. Til tross for at kafeen var fullt av turister, var det likevel et sjarmerende sted å stoppe innom, og der du føler at historien sitter dypt i veggene. Er det fullt her, test ut nabokafeen Les Deux Magot, som er minst like kjent og hyggelig. 

Koselig atmosfære i Latinerkvarteret
I Latinerkvarteret studerte vi videre den vakre kirken og mausoleet Panthéon, hvor blant annet forfatteren Victor Hugo er begravet. Han er kjent for å ha skrevet Ringeren i Notre-Dame og Les Misérables. Deretter tuslet vi forbi det ærverdige Sorbonne universitetet. I de smale smugene i dette området var det også flust av koselige restauranter og pulserende liv, så her likte vi oss godt.  

Shopping i Galeries Lafayette 

Ta turen innom Galeries Lafayette, om så bare for å vindusshoppe og se den vakre glasskuppelen i taket. © Susanne Lindeberg

Historisk varehus
Vi tok etter hvert en taxi gjennom byen og avsluttet dagen med en tur innom det storslåtte og historiske varehuset Galeries Lafayette. Dette ligger i Boulevard Haussmann i 9. arrondissement og midt i Paris sitt kommersielle hjerte.  

Flott barneavdeling
Med en karakteristisk art nouveau-glasskuppel på toppen og en fantastisk takterrasse, finner du alle luksusbutikkene du kan tenke deg i de seks ulike etasjene her. Vi var der for å gå innom den flotte barneavdelingen deres, men det var et utrolig lekkert varehus å bare vandre igjennom.   

Snegler på menyen?
Vår siste kveld i byen dro vi tilbake til området Saint-Germain des-Prés, og hadde middagen vår på det som omtales som Paris' eldste restaurant. Autentiske og historiske Le Procope dateres nemlig tilbake til 1600-tallet. Om du ønsker tradisjonell coq au vin, biff eller forsøke deg på snegler, er dette stedet for det! Selv kjørte vi "safe" og gikk for biff. 

I will be back

Paris har nok blitt en av mine favorittbyer i Europa. Historien, maten og atmosfæren er helt topp! © Frank Ruud

Gikk en mil hver dag
Alt i alt føler jeg vi rakk å se utrolig mye på våre tre dager i Paris! Vi sitter igjen med utallige inntrykk og opplevelser, og vi fartet på kryss og tvers av byen. Mobilen viser også at vi gikk over en mil hver dag. Så gode sko er et must i byen! 

Tre høydepunkter
Mine tre høydepunkter fra Paris-turen var elvecruiset vårt på Seinen, og å rusle gatelangs i Paris sine hyggelige nabolag; som Le Marais, Montmartre og Latinerkvartalet. Ikke minst alle Paris sine sjarmerende brasserier og fortauskafeer! 

Forelsket i en by
Med så mange spennende museer, attraksjoner, parker og bygninger i denne byen, er jeg bare nødt til å komme tilbake en dag og oppleve mer. Jeg elsket Paris og har blitt forelsket på ny...

Fly direkte til Paris med Norwegian

Kanskje liker du også:

Fem dager i Porto

Bli kjent med kaptein Rui

Topp 10: Paris