Tilbake til inspirasjonssiden

Topp 10 fineste steder å besøke i Norge

Med en blanding av idyllisk og spektakulær natur, høye fossefall, frodige, grønne enger, snøkledde fjell og fredelige fjorder er vårt vakre Norge et reisemål som som aldri går av moten.

Her er 10 nydelige steder i Norge, som garantert vil få deg til å bli enda mer glad i naturen her hjemme.

1. Lofoten

Lofoten er en fotografs drøm! © Johny Georend / Unsplash

På toppen av listen over spektakulære steder i Norge finner vi Lofoten. Disse øyene i Nord-Norge er kjent for vill og urørt natur. Faktisk er det et av de mest spektakulære stedene i Europa. Lofoten kan skilte med alt ifra hvite sandstrender og ruvende fjell til vakre fjorder og flotte fiskevær med rorbuer. 

Øyene er en fotografs drøm, og den beste måten å bevege seg mellom dem på er med båt. Utforsk øyene og se det unike dyrelivet i Lofoten, som eksempelvis havørn.

Tips: Har du sansen for vikinghistorie? Besøk Lofotr Vikingmuseum på Vestvågøya. Her kan du blant annet dra på rotur i vikingskip.

Fly til Harstad/Narvik og kjør i rundt 2 timer. Kjøreturen vil være en opplevelse i seg selv. 

Bestill fly til Harstad/Narvik

2. Røros

Bergstaden Røros er et sted man bør få med seg, uansett omd et er sommer eller vinter. © Arvid Høidahl / Unsplash

Et annet must for turen i Norge er Røros – den historiske gruvebyen som kun består av trehusbebyggelse. 

Røros er ført opp på UNESCOs verdensarvliste og er i stor grad tatt vare på slik den var, så det føles som om du utforsker et levende museum når du vandrer gjennom de smale gatene og de vakre gårdsplassene. Du får lære alt om byens fascinerende historie på Smelthytta museum, og du kan ta en tur gjennom 300 års gruvehistorie i Olavsgruva.

Følg med, alle matinteresserte! Røros er kjent som et av de viktigste stedene i Norge for kortreist lokalmatproduksjon. For et måltid av topp kvalitet bør du legge veien innom Vertshuset Hotel, som spesialiserer seg på lokale smaker. Reinsdyrsteken deres er i seg selv verdt besøket. 

Fly til Trondheim og kjør i rundt 2,5 timer.

Bestill fly til Trondheim

3. Geiranger

Geiranger og Geirangerfjorden har noen av den nydeligste naturen Norge har å by på! © Till Daling / Unsplash

Geiranger er en liten bygd ved foten av den storslåtte Geirangerfjorden. Dette er et av naturens mesterverker – omkranset av fjelltopper, grønnkledde stup og majestetiske fosser som den er.

Fjorden og bygden kan oppleves på flere måter. Du kan ta en fottur, sykkeltur, båttur, eller hva med en padletur på fjorden? 

På ettermiddagen kan du legge turen til gården Westerås, som er én av mange forlatte gårder høyt oppe i fjellene over fjorden, idag omgjort til restaurant og hotell. Nyt kortreist mat og god drikke mens du tar landskapet innover deg. Hvis du ikke får nok av den fantastiske utsikten, kan du bli natten over!

Fly til Ålesund og kjør i rundt 2 timer, eller bestill et fjordcruise.

Bestill fly til Ålesund

4. Trollstigen

Det er en utfordrende, men vakker biltur opp Trollstigens 11 krappe svinger. © Ivars Utinans / Unsplash

Turen til Geiranger kan lett kombineres med en tur til Trollstigen. Fyll opp tanken og sett kursen mot Trollstigen. Den er en del av fylkesvei 63 og er en naturskjønn vei opp fjellet Stigrøra, som tar deg med opp på over 800 moh. 

Det er 11 svimlende hårnålssvinger på veien, men den storslåtte utsikten over fjell, daler og fosser gjør det verdt det. Myten sier at trollene vanker her om natten. Men når solen står opp, blir de til stein, og det er disse steinformasjonene vi ser i landskapet.

Husk: Veien er stengt i vintermånedene.

Fly til Molde og kjør i rundt 2,5 timer.

Bestill fly til Molde

5. Preikestolen

Preikestolen i soloppgang er et fantastisk skue. © Pierre Bouillot / Unsplash

Dette fjellplatået befinner seg 604 meter over den vakre Lysefjorden. Turgåerne lokkes opp hit av den fantastiske utsikten – og den skuffer ikke. 

Det er fantastisk å være på Preikestolen ved daggry, men da kan det være fint å ha med en lokalkjent guide. På denne guidede turen ved soloppgang, går du opp ved morgengry og ser solen stå opp over Lysefjorden før de store folkemengdene kommer. 

Fly til Stavanger og kjør i rundt en time.

Bestill fly til Stavanger

6. Dovrefjell

Er du heldig kan du se moskus på Dovre - men husk å holde god avstand! © Gligor Andrei Lazar / Unsplash

Fjellheimen byr på uendelige turmuligheter. Snøhetta, det høyeste fjellet i området, byr på en krevende tur med nærmere 7 timer til toppen. Er du ikke sprek som en fjellgeit, kan du nyte utsikt til fjellet fra utsiktspunktet «Viewpoint Snøhetta», som bare er noen minutters gange fra E6. 

Området er ellers tilrettelagt med flere grusveier innover i fjellet, og det kan være en flott opplevelse å bruke sykkel som fremkomstmiddel. Det er også muligheter for å oppleve fjellet fra hesteryggen. Hjerkinn fjellstue har turer med islandshest av varierende lengde for både nybegynnere og mer erfarne ryttere. 

Hvis du er glad i dyreliv, kan du glede deg enda mer, for på Dovrefjell finner du villrein, fjellrev, elg og moskus.

Tips: Ta gjerne Dovrebanen fra Oslo eller Trondheim hvis du har et par dager til overs. 

Fly til enten Trondheim eller Molde, og kjør i rundt 3 timer.

Bestill fly til Trondheim

7. Trolltunga

Turen opp til Trolltunga er lang og kun for de best trente, men utsikten er fantastisk © Benjamin Davies / Unsplash

Tåler du høyder godt? Trolltunga er et must på turen rundt i Norge. Dette er en av de mest spektakulære steinformasjonene våre; den stikker ut i luften hele 700 meter over Ringedalsvatnet og gir en uslåelig utsikt.

Turen til Trolltunga er ikke gjort på et øyeblikk. Regn med å bruke 10–12 timer tur-retur i krevende fjellterreng. 

Tips: Når du først er på Vestlandet, bør du også dra til Flåm. Ta den verdenskjente Flåmsbana fra fjell til fjord. Dette er en av verdens mest spektakulære togturer. 

Fly til Bergen og kjør i rundt 3,5 timer.

Bestill fly til Bergen

8. Torghatten

Torghatten er et av Nord-Norges mest kjente landemerker. © Arvid Høidahl / Unsplash

Torghatten er en granittformasjon i Nordland, som er kjent for det karakteristiske hullet gjennom den. Ifølge sagnet ble hullet, som er 160 meter langt, 35 meter høyt og 20 meter bredt, laget av et troll som skjøt en pil gjennom Torghatten. 

Etter en 30 minutters tur på merket sti vil du få se trollets verk på nært hold. Dette er en tur som passer alle. 

Fly til Trondheim og kjør i rundt 6,5 timer. På turen kan du også legge inn et stopp i vakre Saltfjellet–Svartisen nasjonalpark. 

Bestill fly til Trondheim

9. Heddal stavkirke

Stavkirkene i Norge er en viktig del av kulturarven. © Marius Tandberg / Unsplash

Heddal er en liten bygd i Notodden. Der finner du Heddal stavkirke – den største av 28 gjenværende stavkirker i Norge.  Kirken er fra middelalderen. Stavkirkene ble bygd av vikingene for å feire kristendommens inntog i Norge. Ifølge mytene ble kirken bygd på tre dager av trollet Finn Fagerlokk. 

På innsiden kan du studere de intrikate innskjæringene som forteller sagaen om vikinglegenden Sigurd Fåvnesbavne.

Fly til Oslo og kjør i rundt 2 timer.

Bestill fly til Oslo

10. Svalbard

Svalbard er det eneste stedet i Norge du kan se isbjørn. © Mathieu Ramus / Unsplash

Navnet Svalbard er av norrøn opprinnelse og betyr «kjølig kyst». Denne naturskjønne øygruppen mellom det norske fastlandet og Nordpolen er et kaldt, men praktfullt sted med tundra og isbreer. Dette er et unikt sted å besøke, for her kan du gjøre ting som du kan gjøre få andre steder på jorda. 

Vil du se isbjørnen i dens naturlige miljø? Det kan ordnes. Vil du suse gjennom det snøkledde landskapet i over 100 kilometer i timen på en snøskuter? Det kan la seg gjøre. Er du på jakt etter matopplevelser? Sjekk ut våre beste matopplevelser på Svalbard.

Dette er også et glimrende sted for å se nordlyset. Legg turen hit i november–januar, for da er sjansen størst! 

Fly til Longyearbyen på Svalbard

Klar for avreise?

Er du reiselysten? Norwegian flyr til mange reisemål i Norge, og du kan tjene CashPoints på billetter til alle. Hvis du har tid, kan det være fint å leie bil og kombinere flere reisemål i den ultimate norske bilturen. 

Finn flyreise i Lavpriskalenderen

Kanskje liker du også

Topp 10: Paris

Fem dager i Porto

Topp 10: København