Tilbake til inspirasjonssiden

Familieferie i Albania: Opplev et nytt reisemål 

Strand med parasoller og turkist vann

Drømmer dere om vakre strender, badeliv og nye opplevelser med familien? Utvid horisonten denne sommeren og reis på familieferie til den uberørte perlen Albania. Et land foreløpig uten de store turiststrømmene, men som har flust av spennende opplevelser og hvor feriebudsjettet strekker mye lengre.  

Fly direkte til Tirana i Albania

Mye ferie for pengene

Albania er et relativt nytt og spennende reisemål i Europa, og et land som fortsatt er under stor utvikling. Frem til 1991 var Albania et av verdens mest lukkede land, men etter kommunistregimets fall har landet tatt store skritt mot det vestlige Europa. Det jobbes nå på spreng med å bygge ut infrastruktur, nye hoteller og tilrettelegging av strender, men uten at landet har mistet sin identitet og egenart.  

I republikken Albania venter derfor ikke store internasjonale kjeder, vikingbarer og luksuriøs perfeksjon, men desto flere skjulte perler. Fordi massehordene av turister enda ikke har inntatt landet, får du også ekstremt mye for pengene ved å reise hit, og en billigere «sydenferie» skal du lete lenge etter. Det er også trygt å reise til Albania med barn og den offentlige sikkerheten er god.  

Du vil bli positivt overrasket av det gjestfrie og varme folkeslaget. Albanerne er nysgjerrige, hjelpsomme og glade for turistene som velger å besøke landet sitt. Her råder æreskodeksen «Besa», som innebærer at man gjør alt for å beskytte både sine gjester, venner og fiender. I Albania lever også den rådende religionen Islam side om side med Kristendommen, og landet er kjent for sin store religiøse toleranse. 

Faktaboks

  • Innbyggere i Albania: 2,8 millioner (2023-tall)
  • Hovedstad: Tirana
  • Språk: albansk, gresk (noen steder), engelsk (turiststeder)
  • Valuta: LEK
  • Flytid: 3 timer og 15 minutter fra Oslo

Badeferie i Albania 

Kritthvit strand med en pir og turkist vann
Drømmer du om kritthvite strender og turkist vann, bør du ta turen til nasjonalparken Ksamil, like utenfor Saranda.

Det krystallklare, rene og turkise badevannet i Adriaterhavet og Det joniske hav lokker stadig flere turister til Albania. Langs den lange kystlinjen kan du nyte komforten på de større strendene med solsenger og restauranter, eller finne skjulte badeviker du kan nyte helt for deg selv

Den albanske rivieraen byr stort sett på stein- og rullesteinsstrender, men du finner også deilige sandstrender som i naturparken Ksamil. Sjekk ut disse herlige badebyene. 

Durres

Durres by sett fra fugleperspektiv
I Durres finner du en 10 km langgrunn sandstrand.

Dersom det er badeferie med familien du er på jakt etter anbefaler vi å legge ferien til kystbyen Durres, som har en 10 km langgrunn sandstrand og krystallklart vann. Denne byen med rundt 200 000 innbyggere har også mange spennende severdigheter, blant annet et eldgammelt amfiteater og det største i sitt slag på Balkan.

Byen ligger rundt 40 min fra hovedstaden Tirana, og har tallrike spennende utfluktsmål innen kort avstand.  

Saranda

Havna i Saranda med båter, blomstring og turkist vann
I Saranda er det lett å hygge seg.

Den pittoreske badebyen Saranda ligger på sørkysten av Albania, og vis á vis den greske øya Korfu. Mange velger derfor å fly til Korfu og ta hurtigbåten over til Sarranda, som tar en halvtimes tid. Her ligger badehotellene og restaurantene som perler på en snor, og dette omtales også som den albanske rivieraen, med asurblått hav og strender med rullestein.  

Et lite stykke fra Sarranda venter Albanias vakreste sandstrand, Ksamil. Et must for alle solbadende turister, og så vakkert at mange av reklamebildene for landet tas akkurat her.  

Dhermi

Glimt av en vakker strand i solnedgang mellom noen klipper
Reis til Dhermi om du ønsker strandliv, kombinert med spennende uteliv.

Til tross for den relativt beskjedne størrelsen er badebyen Dhermi, Albanias svar på St. Tropez. Dette er stedet den albanske eliten legger ferien sin, og her finner du deilige strender, livlige strandbarer og nattklubber under åpen himmel.   

Litt utenfor Dhermi ligger Jala Beach, som mange kommer til for å oppleve skjønnheten og det herlige vannet. Er du virkelig eventyrlysten, ta turen til den bortgjemte paradisstranda Gjipe Beach.  

Vlora

Sjarmerende bymiljø i byen Vlora i Albania
Vlora tilbyr alt du ønsker fra en typisk sydendestinasjon.

Albanias tredje største by, Vlora, er idyllisk plassert ved foten av de omkringliggende fjellene. Dette er en av de eldste byene i Albania, med en herlig miks av historiske severdigheter og pulserende uteliv. Byen har flere flotte kirker, moskeer og et slott som er verdt å utforske.  

Den nye fine strandpromenaden Lungomare er blitt veldig populær og i denne byen finner du alt du forventer fra en typisk sydendestinasjon. Slik som lange sandstrender, fine spisesteder og hoteller, samt et morsomt uteliv på kveldstid.   

Populære severdigheter  

Vakkert fjellandskap med en mann på en klippe som ser på landskapet
Er du glad i fjellturer bør du ta deg en tur til Albania.

Albania har mye spennende å by på for dem som trenger et avbrekk fra sol og bad. Naturen er fantastisk vakker og variert, og er preget av høye fjell og brusende elvestryk. En tur ut til landsbygda er også en reise tilbake i tiden. For her gjetes sauene og dagliglivet foregår slik det alltid har gjort. Sørg for å få med deg noen av disse opplevelsene når du legger familieferien til Albania. 

Psst. Bestiller du utfluktene dine via partneren vår Get Your Guide tjener du CashPoints på bestillingen din, som du igjen kan benytte som hel- eller delbetaling på flybilletter. 

Berat

Middelalderbyen Berat med hvite hus og utallige vinduer i en fjellside
Berat er byen med de tusen vinduer.

Verdensarvbyen Berat er verdt et besøk for alle som er interessert i kultur og historie. Dette er Albanias eldste by, og de vel bevarte husene ved foten av Tomorrfjellet gir et innblikk i hvordan en by så ut i det ottomanske riket på 1800-tallet.

Berat kalles også "Byen med de 1000 vinduer", fordi åssiden prydes med de hvite husene med sine mange vinduer.

Byen ligger rundt 70 km fra Tirana, og her finner du mange historiske severdigheter, som borgen Kala og flere vakre kirker og moskeer, i naturskjønne omgivelser.  

Det blå øyet

Et grønt frodig landskap med en turkis innsjø
Den naturlige kilden "Det Blå Øyet" ligger idyllisk til.

Opplev vannkilden Det blå øyet, som ligger mellom badebyen Saranda og verdensarvbyen Gjirokaster. Dette vakre naturfenomenet består av et rundt 50 meter dypt vannhull i bakken, med blått og grønt vann, som er utspringet til elven Bistricë. Formen ligner et blått menneskeøye, med dypt blått i midten som en puppil og lyseblått ut mot kantene som irisen.

Vannet er krystallklart og kaldt med sine 10 grader. Noen besøkende lar seg friste til å ta seg et avkjølende bad, selv om det egentlig ikke er tillatt. Dette foregår imidlertid på eget ansvar, og pass deg for de sterke strømmene ved vannhullet. 

Butrint

Et gresk amfiteater i Butrint
Beundre ruinene av det greske amfiteateret i Butrint.

Det arkeologiske utgravningsfeltet Butrint er en oldtids- og middelalderby, som står på UNESCOs verdensarvliste. Dette er en populær severdighet i Albania, rundt 18 kilometer fra Saranda, på eidet mellom Butrintsjøen og kysten.

I Butrint finner du blant annet ruinene av et gresk amfiteater, et romersk bad og et kapell. Ruinene strekker seg over 2500 år, der de eldste er fra 800-tallet f.Kr.  

Gjirokaster

Gamle bygninger og bymiljø i Gjirokaster
Opplev "steinbyen" Gjirokaster for å beundre ottomansk arkitektur.

Den historiske byen Gjirokaster ligger vakkert til i en fjellside, og er også en av Albanias mest berømte steder å besøke. Den gamle bykjernen har plass på verdensarvlisten og er en av de få stedene i verden, sammen med byen Berat, du fortsatt kan se ottomansk arkitektur.

Byen har kallenavnet "Steinbyen" på grunn av de tidstypiske steinhusene. Sørg for å legge et besøk opp til det slottet i byen med aner tilbake til 1100-tallet, for en fantastisk utsikt utover elven Drina og dalføret rundt 

Tirana

Bymiljø i Tirana med rød bygning og klokketårn
Få med deg det vakre klokketårnet i Tirana.

Hovedstaden Tirana med sine rundt 420 000 innbyggere er også en spennende by å oppleve. Den ligger midt i landet ved foten av Kruja-Dajti-fjellene. Ta en tur til fornøyelsesdistriktet BIloku, opplev den nye basaren, og besøk det berømte klokketårnet i byen.

Midt i Tirana ligger også en stor frodig park med en kunstig innsjø. Dette stedet er byens oase og befolkningens samlingssted for avslapning og piknik 

Mat og drikke

Hele fisk servert på et fat av grønnsaker
Fersk fisk står ofte på menyen i Albania.

I Albania spiser du både godt og billig. Med grenser til Montenegro, Kosovo, Nord-Makedonia og Hellas, samt sin nærhet til Italia, er det lokale kjøkkenet en kulturell smeltedigel. Liker du italiensk og gresk mat, liker du garantert også det albanske. Her er det ofte skalldyr, fisk, lam, kylling eller kanin på menyen, servert med friske grønnsaker og frukt.  

Test gjerne ut noen av Albanias spesialiteter. Nasjonalretten Tavë Kosi er en nydelig lammerett som kokes i leirgryte og severes med grønnsaker og youghurtsaus. Ellers er populære innslag på menyen alt fra piroger (paideig med ulikt fyll), børek (pai med ost, spinat eller kjøtt), Tasqebap (lammegryte med tomat) og Tarator (en kald suppe basert på yoghurt og agurk). Nasjonaldrikken er Raki, et brennvin som er veldig populært på Balkan. 

Familieferie i Albania

Er du klar for å oppleve autentiske Albania, med sine vakre strender, spennende opplevelser og lave prisnivå? 

Bestill også gjerne hotell og leiebil gjennom våre partnere for å tjene CashPoints. Bare vær klar over at veiene er noe mer kaotiske, og med flere humpete småveier, enn i Norge. 

Fly direkte til Tirana i Albania

Turkist vann og en båt som ligger fortøyd ved en brygge
Oppdag vakre Albania denne sommeren.

Skrevet av: Susanne Lindeberg

Vi tror også du vil like

Opplev essensen av Malaga

Fly med barn: ti tips

Beste badeland i Sverige