Tilbake til inspirasjonssiden

Riga - en billig storbyfavoritt

Det er lett å forelske seg i Riga. Byen har varierende arkitektur og stil, og at byen kalles Baltikums Paris er heller ikke ufortjent. Her kan du se alt fra gotiske middelalderbygninger, til 1920-talls art nouveau, og en moderne storby – alt innenfor et par minutters gange.

trebåt på kanal

Bestill fly til Riga

Bare halvannen time med fly fra Norge kommer du til en hovedstad med både unik shopping, spennende arkitektur og kultur. Riga holder også et mye lavere prisnivå enn andre europeiske storbyer. De siste 12 årene har Diana Bogrova bodd, jobbet og studert i Riga. Hun er en guide som er på jakt etter de ekte og autentiske opplevelsene i byen.

– Guiding er min hobby-jobb, for så lenge jeg kan huske har jeg elsket historie, kunst og arkitektur. Riga er virkelig stedet du kan oppleve alt dette. Riga er veldig grønn og har mange vakre parker, og det elsker jeg med denne byen. Alle kanalene gir deg også mulighet til å oppleve byen fra vannet i båt, kano eller SUP-brett, forteller hun.

blomstereng foran gamle bygninger
Om våren kommer det tusenvis av tulipaner frem i Riga som fargelegger hele byen i vakre farger.

Historisk marked

Diana trekker frem at byen er mangfoldig. Dette er en destinasjon alle kan finne noe som passer for seg, uansett tid på året.

Riga Central Market (Centraltirgus Tierga), er en tidsreise i seg selv og må besøkes. Markedet er på Unescos verdensarvliste, og selve markedet var originalt store zeppelin-hangarer. Dette skaper en helt egen stemning i markedshallen. De lokale delikatessene og utallige bodene er en opplevelse å lukte og smake seg gjennom. 

Når du er i Riga, må du ta deg en spasertur rundt i den lille, kompakte gamlebyen, som med sine mange ikoniske bygninger oser av historie. «Tre brødre» er tre godt bevarte bygninger fra epoken 1500 til 1850. Bygningene representerer ulike stadier i Rigas arkitektoniske periode. Svarthodehuset er et gotisk praktbygg med mye historie du nesten ikke kan unngå å få med deg.

høstlov i brosteinsgate i gamlebyen i riga
Gamlebyen i Riga er et sted du må gå innom når du først er i byen.

Storby med Art Nouveau

Det er med god grunn at Riga kalles Baltikums Paris. Bare ti minutter unna den middelalderske gamlebyen ligger «Det stille sentrum» med lys og frodig arkitektur.

Gaten Alberta er et skue, med store pastellfargede bygninger, som er rikt utsmykket med ansikter, bølgende myke former og unike detaljer. Her er ingen bygg like, og du får virkelig strukket nakken mens du vandrer. 

– Jeg pleier å tulle med at Riga er den eneste storbyen du kan spise, fordi det er en kake som kalles Vevriga. Det betyr rett og slett «Gamle Riga». Den beste kaken får du servert på kafeen Kukotava, sier Diana. På Kukotava er kakedisken innbydende med mange forskjellige kaker, og også en favoritt blant byens innbyggere.

Grønn plen med lilla blomster foran gamle bygninger
Riga er en billig by med stort utvalg å legge ferien til.

Flott gatekunst

Et besøk på Zuzeum, et museum med private kunstsamlinger, er også anbefalt av Diana. For deg som ønsker å oppleve kultur, bør du besøke Det latviske nasjonalmuseet. Er det derimot motorinteresse som står høyest, bør du ta turen til Motormuseum.

Hun råder deg også til å ta turen til Tallinas-kvartalet som er populært blant de yngre. Her er det mye gatekunst og små kafeer. 

– Og vil du bo i Art Nouveau-bydelen, har A22 Hotel både nydelig interiør og veldig god mat. Det er et godt tips for mange, sider Diana.

Ikke langt unna ligger en annen av guidens personlige Riga-favoritter, kafeen Mulberry. Her serverer de deilige lokale og internasjonale kaker. Og for deg som vil ha shopping, er byens kjøpesentre som Galerija Centrs og Riga Plaza av internasjonal klasse.

gamlebyen om kvelden med opplyste bygninger
Gamlebyen får en helt ny og magisk stemning om kvelden.

Bestill fly til Riga

Kanskje liker du også

Topp 10: Paris

Fem dager i Porto

Topp 10: København