Tilbake til inspirasjonssiden

Budapest - billig storbyferie

Langs bredden av Donau, Europas nest lengste elv, ligger Budapest som er Ungarns hovedstad. Den ærverdige byen er kjent som Europas hjerte, og når du ser alt metropolen har å by på er det lett å forstå hvorfor.

Fly til Budapest

– Jeg ble født i Budapest, og jeg elsker byen, sier Balazs Gyemant.

Balazs er reiseblogger og jobber som guide i Budapest. Med andre ord, så kjenner han alle byens severdigheter og hemmeligheter. Også de «vanlige» turister ikke vet om.

– Jeg har besøkt mer enn 100 land og har i tillegg også bodd i utlandet. Det gjør at jeg virkelig kan sette pris på den fantastiske stemningen i byen og ser hvor vakker Budapest faktisk er.

Det er mye spennende arkitektur i Budapest og det er umulig å nevne alt som er verdt å besøke, men Balacz trekker spesielt frem Halászbástya, også kjent som fiskerbastionen, en gåtur langs elvebredden til Donau og turen med stolheisen Zugliget over et nydelig grøntområde.

kvinne i grønn kjole ser utover byen fra en portal i et slott
Budapest er en deilig by å besøke om sommeren.

Alltid nye opplevelser

Men når er det best å besøke Budapest? For reisebloggeren har alle årstider sin egen, unike sjarm. Om det er duften av ristede kastanjer og kanel om vinteren, eller når kirsebærtrærne blomstrer om våren. I sommervarmen viser Budapest seg fra sin grønne side, mens på høsten er spektakulære farger i hele byen når ettermiddagssolen treffer trærne i de mange parkene. Det er altså ingen årstid som er feil å besøke Budapest på.

– Det er alltid noe nytt å oppdage i Budapest, sier Balazs.

Ønsker du å gå på oppdagelsesferd? Da anbefaler Balazs å ta seg en gåtur rundt i byen for å se på den fargerike gatekunsten på bygningene. 

– Mykhailo Kolodko, som er lokal kunstner, har laget mange små statuer som står rundt i byen. Disse statuene kan settes i en historisk eller sosial kontekst, sier Balazs.

Men Budapest har også utrolig mange kafeer, restauranter, muligheter for shopping og spektakulær arkitektur. Her er noen av Balazs’ autentiske favoritter, som gir deg en fin opplevelse til en lav pris.

opplyst gate emd kafeer på siden og kirke i bakgrunnen.
I Budapest er det mange fine kafeer og kirker du kan titte innom.

Ta turen til Parisi

– En av byens mest elegante bygninger. Noen tør kanskje ikke gå inn fordi de tror det er et luksussted, men alle bør ta turen innom her. Om vinteren er parken Városliget og skøytebanen en morsom opplevelse, sier reisebloggeren.

Her kan du nyte en matbit eller noe å drikke i helt unike og spektakulære omgivelser. I bakgrunnen vokter et slott over skøytebanen. Og vil du ikke ut på skøyteisen, kan du nyte utsikten fra kafeen Városliget i stedet.

Det er noen spesialiteter du bare må prøve i Budapest, sier Balazs.

– En av dem er Lángos, som er fritert deig som serveres med ost, hvitløk og rømme. Det er smakfult, enkelt og veldig godt. Du må også prøve Kürtoskalács, eller pipekake. Pipekake er en søt dessert som grilles over kull. Den er karamellisert på utsiden, og myk og god på innsiden.

Kvinne ser opp mot et slott som ligger på en høyde over byen
Buda slott ligger i den gamle byen Buda som vokste sammen med byen Pest.

Finn lokale skatter

En luftig tur 150 meter over byen i varmluftsballong, gir deg en uforglemmelig utsikt over hele Budapest.

– Dette anbefaler jeg spesielt i den gylne timen som er den første og siste time med sol. Det er en fantastisk opplevelse som alle må oppleve. 

Vil du heller shoppe, og ønsker å finne de spesielle tingene som alltid minner deg om den turen? På Paloma Fashion & Art møter du lokale designere og kunstnere som lager klær, smykker og vesker du ikke finner andre steder. 

Budapest er kjent for sine spaopplevelser. Byens arkitektur og lavere prisnivå enn Norge og andre europeiske storbyer gjør byen til et fantastisk reisemål.

– På Széchenyi medisinske bad er det avslappende og rolig om dagen, og oppkvikkende og spennende når det arrangeres fester på lørdager om sommeren.

Gellért termiske bad er også et av spaene som tilbyr en litt annen badeopplevelse enn vi er vant til her til Norge.

Budapest er en billig og bra by å besøke.

Får mye for pengene

Balazs minner om at pengene strekker seg mye lenger i Budapest, både når det gjelder å bo og å spise. Hvis du vil bo lukseriøst, trekker han frem Anantara New York Palace og deres flotte kafe i førsteetasjen. For de som vil bo billigere, foreslår Balazs Maverick Urban Lodge og Netizen som gir mye for pengene.

– Menza min favoritt når det gjelder restauranter. De serverer moderne ungarsk mat , sier han.

Rosenstein, en familieeid restaurant som lager ungarsk-jødisk mat, står også på anbefalingslisten til reisebloggeren.

– De stekte gåselårene du får der er faktisk verdt turen til Budapest alene, forteller han. 

Klar for å reise til Budapest? 
Bestill fly til Budapest

Kanskje liker du også: