Tilbake til inspirasjonssiden

Vinteraktiviteter på Svalbard under nordlyset

Det er mange gode grunner til å besøke Svalbard, også i mørketiden. Dra på nordlysjakt og opplev den unike polarnatten, enten på en fartsfylt snøscootertur eller via hundekjøring med et kobbel av huskyer. Longyearbyen bugner i tillegg over av et spennende kulturtilbud i denne fascinerende perioden.

Nordlys over snøscootere i mørket
En snøscootertur i polarnatten under nordlyset er en magisk opplevelse. © Bublik Polina - Svalbard Adventures

Skrevet av: Susanne Lindeberg

Trodde du at sommeren eller påsken var det eneste tidspunktet å besøke Svalbard på? Tro om igjen! Når polarnatta senker seg over den arktiske øya, blir det en helt egen atmosfære og ro på Svalbard. Stjernene, månen og snøen lyser opp landskapet, som eneste lyskilder utenfor byen, og du har muligheten til å se det dansende og vakre nordlyset hele døgnet rundt. En magisk opplevelse!  

Fly til Svalbard og opplev det vakre nordlyset

Ingen forskjell mellom dag og natt under polarnatten

Noen mennesker står i termodress i mørket foran et isbjørnskilt
En morsom måte å oppleve litt av det arktiske landskapet på er med ATV. © Jan Christoph Elle - Svalbard Adventures

Nordlysvinteren på Svalbard varer fra oktober til mars, og en del av denne perioden kalles polarnatten (fra 12. november til 30. januar). Da er det ingen forskjell mellom dag og natt på øya, solen er rundt 6 grader under horisonten, og gatelyktene blir stående på døgnet rundt. 

Men tro ikke at Svalbards innbyggere går i dvale av den grunn. Det gjennomføres mange spennende aktiviteter også i mørketiden, slik som hundekjøring, snøscooterturer og nordlyssafari med beltevogn eller ATV. I tillegg er Longyearbyen en populær festivalby i denne perioden og trekker både norske og internasjonale artister, til en intim og annerledes musikkscene. 

Svalbard farget i blått under blåtimen 

Et iskledd landskap med fjell og lys fra en liten by i blåtimen
Opplev den magiske blåtimen på Svalbard hvor omgivelsene ser ut som en drømmeverden. © Bublik Polina - Svalbard Adventures

Usikker på om mørketiden på Svalbard er noe for deg? I ukene før og etter polarnatta er det også en periode på Svalbard kalt blåtimen, hvor det er noen timer lyst midt på dagen. Solen står da i en posisjon under horisonten, slik at de blå lyspartiklene bøyes av atmosfæren og det arktiske landskapet farges blått, ofte med nyanser av rødt og rosa.

Dette er en yndet periode å reise opp til Svalbard på, spesielt for fotografer. Det er nesten så du ikke tror det er sant når du ser på bildene dine, og ser den vakre, blålige tonen over landskapsbildene. 

Hundekjøring – kom tett på villmarken

En husky står og ser mot kamera i et ikledd landskap i blåtimen
Lederhunden Martell er klar for å ta med seg flokken på tur. © Susanne Lindeberg

Reiser du opp til Svalbard bør du absolutt forsøke å få med deg en hundesledetur. En autentisk og typisk Svalbard-opplevelse, hvor du kommer tett på naturen. Turene varer alt fra 2-8 timer og her har du mulighet til å oppleve litt av Adventfjorden og dalstrøkene rundt Longyearbyen, samt utforske isbreer og spennende isgrotter, på de litt lengre turene. 

Med lyset fra den funklende stjernehimmelen, som reflekteres i det isdekte landskapet, vil du bli overrasket over hvor mye du faktisk ser rundt deg av landskapet. Det er nemlig først i mørket, du legger merke til naturens egne lyskilder.

Bli forelsket i 100 lodne pelsdotter

En kvinne i termodress koser med en husky i et snøkledd landskap
Det er lett å la seg sjarmere av de menneskekjære hundene, som elsker kos. © Ingar Næss

Hos den familiedrevne hundegården Svalbard Husky, som ligger ved inngangen til Todalen, blir du møtt av rundt 100 ivrige, bjeffende og logrende Alaska huskyer. Det gjør inntrykk å bli kjent med de glade og menneskekjære huskyene, som alle forsøker å tiltrekke seg oppmerksomheten din og snike til seg litt kos. Spesielt om du ikke er særlig hundevant fra før.

Denne rasen er avlet opp for å bo ute året rundt og deres komfort-temperatur er ved -25 grader, så det er ingen grunn til å tro at de fryser der ute i hundehusene sine.

Kjør ditt eget hundespann

En utendørs hundegård i et snødekket landskap
Hos Svalbard Husky skal du selv hente og sele opp hundene som skal være med på tur, men guidene bistår gjerne. © Susanne Lindeberg

En huskysafari begynner først med å bli litt kjent med hundene i hundegården, og så skal du selv klargjøre de som skal få være med i ditt hundespann. Hver enkelt husky er nemlig bare på tur annenhver dag og får rikelig med hvile mellom turene. Av kyndige guider får du en grundig innføring i håndtering av hundene og sledekjøring, som du vil lære deg å føre selv.  

Guidene er selvsagt også med på turen med nødvendig sikkerhetsutstyr, og du får utdelt det du trenger av varme klær. Så er det bare å legge ut på tur, og så snart huskyene er i gang slutter de å bjeffe og begynner å løpe energisk. Dette er de som skapt for! 

Med skjerpede sanser

Huskyer og en hundeslede i et snøkledd landskap under nordlyset
En hundesledesafari kan by på storslagne naturopplevelser. Kanskje får du se det vakre nordlyset?

Den arktiske stillheten, det luktfrie landskapet og konturene av de mektige fjellene, sammen med et kobbel av huskyer, gjør dette til en helt eventyrlig opplevelse. Tettere på villmarken kommer du nok ikke, om du ikke er Lars Monsen. Alle sansene er også skrudd på, for er det en villrein som lurer der borte i landskapet? Kanskje er du også heldig og får klarvær på turen og muligheten til å se det dansende nordlyset på himmelen. En skjellsettende opplevelse.

Les også: Nordlysmagi i Norge

Snøscootertur til De Ville Fjorder

Utsyn fra et platå over et iskledd landskap
Med utsikt mot fjellet Tempelet, et av verdens vakreste. © Susanne Lindeberg

Har du flere dager til rådighet på øya anbefaler vi og være med på en snøscootertur, for å utforske mer av Svalbards villmark. På den måten får du muligheten til å tilbakelegge enda større avstander, og man setter pris på både varme i ratt og motorvarmen ved beina, på ekstra kalde vinterdager på øya.  

Turen gjennom de «Ville Fjorder» og til utsiktspunktet Elveneset med Svalbard Adventures tar rundt 5 timer. På denne turen tilbakelegger du rundt 70 km totalt og er en perfekt tur for nybegynnere på snøscooter. Er du på Svalbard under «blåtimen» får du nyte den blånende utsikten over fjordene; Sassenfjorden, Tempelfjorden og Billefjorden, og mot «verdens» vakreste fjell, Tempelet. 

Østkysten – isbjørnenes rike

En gruppe står foran snøscootere i et ikledd landskap
Det legges opp til rikelig med fotostopp på scooterturene. Bare husk å ha mobilen inntil kroppen for og ikke lade ut av kulden. © Veronika Valdal - Svalbard Adventures

Ønsker du lengre heldagsturer på snøscooter, kan du være med på tur til Grønfjorden, Tempelfjorden eller Østkysten, som er selve isbjørnens rike. Som alle turene på øya er det stor fokus på sikkerhet rundt turene, slik at du kan føle deg 100 % trygg om bamsefar observeres i landskapet (som er ytterst sjeldent!). Regelen er uansett å holde seg på god og trygg avstand, for det er du som er på besøk i deres naturlige miljø, og ikke omvendt.  

Uavhengig av lengde på turen man velger er det en spektakulær opplevelse å suse gjennom det arktiske landskapet, og det legges også inn rikelig med fotostopp og pauser underveis. Kakaoen som fryser i koppen nesten umiddelbart og kjeksen som er stiv som en stokk, setter en ekstra spiss på opplevelsen og vitner om 10 blå, som er gjennomsnittstemperaturen på Svalbard om vinteren. Men, med gode termodresser, sko, votter, balaklava og hjelm, er man godt kledd for fantastiske vinteropplevelser.

Nordlysjakt med beltevogn eller ATV

En satellitt plassert i et isdekket landskap med en nordlyshimmel over seg.
Dra litt utenfor lysforurensningen i Longyearbyen for mulighet til å se det dansende nordlyset. © Bublik Polina - Svalbard Adventures

Det er også mulig å utforske det arktiske landskapet og dra på nordlysjakt med beltevogn. Dette passer for folk i alle aldre og er også et handicapvennlig alternativ for å komme seg ut i naturen. Beltevognen er i tillegg oppvarmet, og kan være et behagelig alternativ dersom temperaturen bikker ned mot 20 minus.  

En spennende tur går for eksempel opp til Longyearbreen, som ligger rett bak byen i sør. I tillegg til en flott utsikt over Longyearbyen og det ruvende Hiorthfjellet på andre siden av fjorden, har man med hodelykter mulighet til å utforske en spennende isgrotte med fantastiske isformasjoner. En frossen verden av blå is og snø, gir et mektig og fascinerende skue.  

Er det lite snø i landskapet kan også en ATV-safari være en flott opplevelse. På disse turene stopper man på flere historiske steder i Adventdalen, og kjører også opp til fjellet Breinosa og den aktive kullgruven: Gruve 7. En super spott å speide etter nordlyset, samt nyte den arktiske stillheten.

Les også: 10 fantastiske opplevelser på Svalbard

Verdens nordligste festivalby

Saltkrukker plassert på et bord
Opptatt av kulinariske opplevelser? Ta turen opp til Svalbard under matfestivalen Smak Svalbard. © Svalbard Adventures

Er du mer et innendørsmenneske på vinteren, har Svalbard også en livlig festivalscene i mørketiden. Verdens nordligste matfestival «Smak Svalbard» går av stabelen i starten av oktober, og her har kan man oppleve mye spennende på matfronten, gjennom matlagingskurs, popup konsepter, gatefest og foredrag. Fangstradisjonene på øya er lange og spennende, og her kan du smake på for eksempel svalbardrype, isfjordtorsk og sel på de mange utmerkede restaurantene i byen.

Les også: Unike matopplevelser på Svalbard 

En annerledes musikkopplevelse 

Et band spiller konsert på en scene
Bluesfestivalen Dark Seasons Blues trekker både lokalbefolkningen og turister opp til øya. © Anja Nordvålen - Svalbard Adventures

Musikkfestivalen «Dark Seasons Blues» markerer overgangen til mørketiden, og arrangeres i slutten av oktober. Da samles det internasjonale, norske og lokale artister til en intim og musikalsk festivalhelg i Longyearbyen. Deretter er det «Polarjazz» som arrangeres første helgen i februar, og er en festival godt forankret i lokalbefolkningen, så vel som hos tilreisende. Med internasjonale og norske artister på scenen, er det duket for store musikalske opplevelser i byen.  

Sola er tilbake på sykehustrappen

En samling av mennesker foran en kirke med fjell i bakgrunnen
Når solen endelig er tilbake over fjellene i Longyearbyen og treffer den gamle sykehustrappa, da blir det solfest! © Tommy Simonsen - Svalbard Adventures

Første uka i mars feirer man at sola er tilbake igjen på Svalbard, med «Solfestuken». Da er det festligheter hele uka igjennom og hele byens innbyggere og tilreisende er samlet ved den gamle sykehustrappa 8. mars, for å overvære de første solstrålene over Longyearbyen. En unik og stor opplevelse for alle som deltar.  

Har du Svalbard på din bucket-liste? Bestill ditt arktiske eventyr nå og skap minner for livet. Kanskje blir du også bitt av Svalbard-basillen? Mange besøkende MÅ nemlig bare reise opp igjen til denne unike øya for å oppleve mer. 

Fly til Svalbard og opplev det vakre nordlyset

Kanskje liker du også

Første gang i Paris

Finn din Italia-favoritt

Essensen av Málaga