Tilbake til inspirasjonssiden

Matopplevelser på Svalbard: Her spiser du godt

Er du en «foodie»? Ta turen til Svalbard og få kulinariske opplevelser helt i toppsjiktet, kombinert med arktiske naturopplevelser og en spennende gruvehistorie som bakteppe.

Et serveringsbrett med en deilig matrett
Svalbard har ikke bare spennende natur og villmark å by på, men fantastiske matopplevelser også. © Stationen

Selv for oss nordmenn som er vant med snø, is, fjell og kulde, fremstår Svalbard som noe helt unikt. Mange har destinasjonen på sine lister over drømmereisemål og lokkes av fortellinger om urørt natur, spektakulære villmarksopplevelser og det unike dyrelivet. 

Men Svalbard er mye mer enn scooterturer, hundekjøring og isbjørner. Det er også en helt fantastisk matdestinasjon, med flere restauranter i toppklassen, og en interessant gruvehistorie som bakteppe. Du finner faktisk et imponerende utvalg av restauranter på Svalbard, når du tenker på at øya kun har rundt 3000 fastboende. 

Øya arrangerer også verdens nordligste matfestival hver oktober, Smak av Svalbard, og befester seg med dette som en særegen matdestinasjon. Opptatt av den gode matopplevelsen? Les videre og bli kjent med et knippe fantastiske restauranter.

Bestill fly til Svalbard

Tøfler og rustikk eleganse i Gruvelageret

En trekoie med et skilt der det står Gruvelageret
Restauranten Gruvelageret ligger litt utenfor allfarvei, men virkelig verdt et besøk når du er på Svalbard. © Susanne Lindeberg

På Svalbard kommer du tett på øyas gruvehistorie når du legger et besøk til de mange restaurantene i Longyearbyen. Et lite eksempel på dette er rutinen med å ta av seg på beina og ta på tøfler, når du kommer inn på et hotell, offentlig bygg eller en restaurant. Dette var for å unngå å ta med seg kullstøv inn i lokalet i sin tid, men har nå blitt et sjarmerende ritual i byen.

Restauranten Gruvelageret er intet unntak, og her er det duket for en lun og hjemmekoselig atmosfære, i det som ser ut som en gammel tømmerkoie. Lokalet har tidligere vært benyttet som gruvelager for gruvearbeiderne som jobbet i Gruve 1B. Det har blitt bygget om til å bli et helt unikt og rustikt spisested, initiert av kokken og gründer, Steve Daldorff Torgersen, som er et velkjent ansikt i byen. 

Han forteller at prosessen med å åpne Gruvelageret for befolkningen tok hele 5 år, og var en lang og tung byråkratisk prosess. Bygget var fredet av riksantikvaren, delvis sammenrast, i tillegg til at det hverken er vann, avløp eller vei opp til området. Noe som fordrer at de i dag må frakte vann i store tanker opp til lokalet. Området måtte også sikkerhetsklareres med tanke på skredfare.

Isbjørnspor i snøen utenfor

Utsyn over snøkledde fjell og en gammel tømmerkoie på Svalbard
Ved Gruvelageret er du tett på villmarken. Kanskje får du se isbjørnspor i snøen? © Gruvelageret

Gründeren var imidlertid sterk i troen sin på å lage en helt unik møteplass utenfor byen, øverst i det området som er kalt Sverdrupbyen. I 2015 åpnet Gruvelageret, til fantastiske skussmål fra både lokalbefolkningen og turister.

Her er man nemlig tett på villmarken og utenfor “isbjørnsikker sone”. Da kan man, som en av servitørene fortalte, plutselig komme over isbjørnspor i snøen utenfor. 

Visjonen min har vært å fange den spennende gruvehistorien til Svalbard i et unikt bygg. Samt lage et hyggelig sted og restaurant, tett på naturen. Steve Daldorff Torgersen

Byens beste restaurant

Innsiden av en hyggelig restaurant med trebord
Det er lett å finne den gode stemningen i denne restauranten. © Gruvelageret

Med ildsted, trebord og rustikk dekor som forteller om hundre års gruvedrift på Svalbard, er det lett å finne den gode stemningen i restauranten. Plasseringen nesten rett under Longyearbreen gir et nydelig utsyn utover dalen og fjellene rundt, og setter den perfekte rammen for et minneverdig måltid. Restauranten troner også på førsteplass på TripAdvisors liste over Svalbards beste restauranter. En plassering det er lett å forstå.

Gruvelageret serverer en fast 4-retters meny med tilpasset vinmeny. De samarbeider med lokale fangstmenn for tilgang til lokale råvarer, som vilt, fisk og sopp, men er også avhengig av å importere råvarer utenfra. Svalbards arktiske og golde landskap gir dessverre ikke restaurantene eller innbyggerne særlig stor tilgang på lokale råvarer.

Tips. Husk å forhåndsreservere bord på restaurantene du vil spise på før avreise til Svalbard!

Opplev byens hjerte – Huset

Hvit tallerken med mat, og en hånd som danderer maten.
Planlegg en middag på anerkjente Huset. Kanskje får dere også ta en titt i vinkjelleren, som huser en av Skandinavias største vinsamlinger. © Timo Virmavirta / Hurtigruten Svalbard

Når du reiser til Svalbard bør du også legge et besøk til den anerkjente restauranten Huset. Gourmetrestauranten er nærmest som en institusjon å regne for på Svalbard, og den eldste restauranten i byen som fortsatt er i drift.

Den karakteristiske hvite bygningen, som blant annet har huset både sykehus, skole og postkontor, ligger midt i dalen, mellom de ulike bydelene i Longyearbyen. Derav kallenavnet «Byens hjerte». Den var også et «nøytralt» samlingspunkt mellom gruvearbeiderne og funksjonærene i gruveselskapet i sin tid, den gang klasseskillet stod sterkt i byen. 

Nå får du nordiske smaker, med innslag av råvarer fra Svalbard og Arktis servert på Huset, og kommer også her tett på den unike gruvehistorien i byen. Den kritikerroste kjelleren til Huset har også en av Skandinavias største vinsamlinger. 

Spis der «fiffen» inntok alle sine måltider

Et dekket bord med deilig mat og hender som serverer seg
Test ut en av Funktionærmessens signaturretter, som er kongekrabbe og Côte de Bæuf. © Agurtxane Concellon / Hurtigruten Svalbard

Historien sitter også dypt i veggene på Funktionærmessen Restaurant, som ligger i andre etasje på Funken Lodge. Det var her “funksjonærene” i gruveselskapet Store Norske inntok alle sine måltider i tidligere tider. Restauranten og menyen er oppdatert siden den gang, men den flotte panoramautsikten over Longyearbyen, Longyearbreen og Hiorthfjellet er den samme. 

Menyen er inspirert av et internasjonalt kjøkken og i en egen klasse for seg selv. Test ut en av restaurantens signaturretter, som kongekrabbe og Côte de Bæuf. I 2021 ble også restauranten tildelt utmerkelsen «Årets restaurant» i den årlige avstemningen av «Byens Beste» i Longyearbyen.

Nydelig mat på Polfareren Hotel

Et dekket bord med en matrett servert
Restaurant Polfareren overbeviser stort med sitt kjøkken. © Jan Christophelle

Det er ikke bare Funken Lodge som har en god hotellrestaurant. På Svalbard Hotell Polfareren finner du den hyggelige restauranten Polfareren. Om du ser bort ifra klassiske hotellomgivelser, får du her fantastisk god mat, inspirert av det nordiske kjøkkenet. Absolutt verdt et besøk, og spesielt lettvint om du bor på hotellet. Hotell Polfareren er et av de nyeste tilskuddene på hotellfronten på Svalbard, og inspirert av den norske polfareren Eivind Astrup.

Reward-tips: Reward-medlemmer tjener CashPoints når de bestiller fly til Svalbard gjennom Norwegian. Bli medlem av Norwegian Reward nå, så gir du polareventyret ditt den beste starten.

Hyggelige lunsjfavoritter i byen

Interiøret til restauranten Stationen med bord, stoler og bilder på veggen
Stationen frister med sin hjemmekoselige atmosfære og med fangsthistorien til Svalbard som bakteppe. © Stationen

Ønsker du en god lunsj eller en litt enklere middag etter en dag full med friluftsaktiviteter, kan det anbefales å legge et besøk til Fruene, Kroa eller Stationen. Her får du servert hjemmelagede retter, som pizzaer, hamburgere, baguetter og supper, i en trivelig atmosfære.

Restauranten Stationen har fangshistorien til Svalbard som tematikk, og her finner du også hval på menyen. På Fruene får du for øvrig et stort utvalg av sjokolade, da de også er verdens nordligste sjokoladefabrikk. Alle stedene ligger lett tilgjengelig i gågata.

Longyearbyens uformelle samlingsplass

Innvendig bar med elementer fra gruveindustrien, slik som en kullvogn.
Gruvehistorien til Svalbard er tydelig på Karlsberger pub. © Karlsberger pub

Ute etter noe godt i glasset og en uformell prat med lokalbefolkningen? Ta en tur innom Karlsberger pub, som ligger midt i sentrum av Longyearbyen. Puben hedrer med sin tematikk og interiør også gruvearbeiderne og næringen, som har vært bærebjelken for bosettingen på Svalbard. Puben er byens uformelle møteplass og arrangerer jevnlig lokale arrangementer og konserter.  

Bestill ditt arktiske eventyr

Vinterlandskap på Svalbard med snøkledde fjell
Opplev vakre Svalbard med sitt spektakulære arktiske landskap og herlige matopplevelser. © Kevin Breuer

Fristet til å teste ut Svalbards spennende matscene? Bestill tur til Svalbard og planlegg din neste matopplevelse. Det blir garantert et minne for livet på flere vis.

Bestill fly til Svalbard

Skrevet av: Susanne Lindeberg

Kanskje liker du også:

Fem dager i Porto

Bli kjent med kaptein Rui

Topp 10: Paris