Tilbake til inspirasjonssiden

7 mytiske og eventyrlige stavkirker

Norge er hjemsted for fantastiske kulturminner og våre stavkirker er helt unike i verdensssammenheng. Sjekk ut disse mesterlige byggverkene fra tidlig middelalder.

marius-tandberg-rjZervkPmqA-unsplash-1536x1153.jpg

Norske stavkirker ble bygget da kristendommen begynte å få fotfeste i landet og tok over for den norrøne mytologien. Arkitekturen bærer derfor preg av to tidsepoker og er rikelig dekorerte med elementer som var vanlige i vikingetiden i skjønn forening med kristne symboler.

Det var rundt 1000 stavkirker i Norge, men de fleste ble revet for å gi plass til en større kirke ettersom menigheten vokste. Idag gjenstår bare 28 stavkirker. Her gir vi deg syv av våre flotteste stavkirker som er verdt et besøk.

1. Heddal stavkirke, Notodden

Heddal er den største gjenværende stavkirken i Norge. Den ser ut som den er tatt rett ut av et eventyr og har en like mytisk historie. Legenden sier at den ble bygget på begynnelsen av 1200-tallet og at den ble bygd av trollet Finn Fagerlokk på bare tre dager.

norwegian-stave-churches-Heddal-Stefan-Serena-flickr-872x872.jpg

Mens du er i Notodden, må du huske å sjekke Finns håndverk og de detaljerte utskjæringene som forteller vikinglegenden om Sigurd Drakedreper.

Heddal stavkirke er et av de mest spektakulære stedene i Norge, den ligger ikke langt fra veien og er vel verdt et besøk.

Fly til Oslo og kjør i ca to timer.

2. Urnes stavkirke, Luster

Hvis du bare skal besøke én norsk stavkirke, bør du velge Urnes. Denne fantastiske kirken er oppført på UNESCOs verdensarvliste, den stammer fra 1130 og er den eldste stavkirken i Norge.

norwegian-stave-churches-Urmes-flickr-Leo-seta-872x872.jpg

Den mørke, mystiske bygningen og den idylliske beliggenheten ved bredden av den glitrende Lustrafjorden ville ikke sett malplassert ut i Ringenes Herre.

Ta en titt på de fantastiske utskjæringene av dyr som kjemper til døden – de representerer den evige kampen mellom godt og ondt.

Fly to Bergen eller Ålesund og kjør i ca fem timer.

Tips: Hvis du er på denne kanten av landet kan vi anbefale et opphold på Norges eldste hotell, Walaker Hotell, som er mer enn 370 år gammelt!

3. Borgund stavkyrkje, Lærdal

Borgund er en av Norges mest besøkte stavkirker og også den best bevarte. Folk strømmer hit for å se den unike arkitekturen, kirken er rikt dekorert med dyreornamentikk i form av sammenvevde drager, og bladranker.

norwegian-stave-churches-Borgund-flickr-Stevan-Nicholas-872x872.jpg

Sjekk ut taket! På gavlene er det fire utskårne dragehoder. Akkurat som de på de gamle vikingeskipene, er de ment å beskytte mot onde ånder. Inne i kirken kan du se runeinnskrifter – nesten tusen år gammel grafitti! En innskrift sier «Ave Maria» mens en annen sier «Tor ristet disse runer om aftenen Olavsmessen»

Borgund stavkirke var inspirasjonskilde til mye av arkitekturen i Disneys animasjonsfilm Frost.

Fly til Bergen og kjør i ca tre timer.

4. Haltdalen stavkirke, Trondheim

Hvis du skal til Trondheim kan vi anbefale et besøk på Trøndelag Folkemuseum på Sverresborg. Her er over åtti historiske bygninger utstilt, det er som å reise tilbake i tid, å vandre rundt i en by i en annen tidsepoke, du kan også gå inn i husene.

norwegian-stave-churches-Haltdalen-wiki-commons-PerPlex-872x620.jpg

Haltdalen stavkirke er egentlig en konstruksjon av Haltdalen stavkirke og Ålen stavkirke. Stavkirken var modell for Heimaey stavkirke i Vestmannaeyjar, Island. Heimaey ble bygget og presentert for den islandske nasjonen av Norge for å minne om tusenårsdagen for landets omvendelse til kristendommen. En ganske imponerende gave, ikke sant?

Fly til Trondheim og kjør ca 40 minutter.

5. Hedalen stavkirke, Sør-Aurdal

Hedalen stavkirke er bygd i 1163, sagnet forteller at hele bygda ble forlatt etter at Svartedøden herjet landet. Dalen grodde igjen med kratt og ble glemt, men ble gjenoppdaget av en jeger på 1500-tallet som skjøt en pil etter en fugl, han bommet og traff i stedet kirkeklokka.

norwegian-stave-churches-Hedalen-wiki-commons-John-Erling-Blad-872x872.jpg

I kirken skjøt jegeren en bjørn som hadde lagd seg hi inne ved alteret. rester av dette skinnet henger fortsatt på veggen i sakristietDe sjeldne middelalderske relikviene, for eksempel en skulptur av Madonna fra 1250 og et krusifiks fra 1270, er verdt et besøk alene.

Fly til Oslo og kjør i ca to timer.

6. Røldal stavkirke, Ullensvang

Røldal ble bygget på 1200-tallet og var et pilegrimsmål i Norge i middelalderen. På et tidspunkt stoppet pilegrimsferdene, men i 2003 ble de gjeninnført, og siden har en pilegrimsvandring funnet sted hvert år rundt gamle midtsommerfeiringen, 6. juli.

norwegian-stave-churches-Roldal-flickr-Malcolm-Manners-872x872.jpg

Kirken er vakkert dekorert og er berømt for sitt helbredende krusifiks. I følge legenden får det svettedråper i pannen hver midtsommernatt og svetten har helbredende kraft.

Fly til Haugesund og kjør i ca 2 timer

7. Gol stavkirke, Oslo

Gol stavkirke var opprinnelig bygget i Gol, Hallingdal. Imidlertid ble den demontert og flyttet til Oslo på 1880-tallet, som instruert av kong Oscar II av Sverige og Norge.

blobid1.jpg

Hvis du er på ferie i Oslo, kan du ta en titt på denne slående vakre, rekonstruerte kirken på Norsk Folkemuseum, på Bygdøy.

Fly til Oslo

Kanskje liker du også