Tilbake til inspirasjonssiden

Pride i Europa

Det er tid for farger, feiring og mangfold! Oppdag Europas beste destinasjoner for Pride-fest. Utforsk byer som stolt henger opp regnbueflagg, feirer skeiv kjærlighet og fortsetter kampen for inkludering. Her er våre favorittreisemål for Pride i 2024.

Bli med i feiringen av Europas mest fargerike festivaler i sommer! © Ida Toldnæs / Oslo Pride

1. Copenhagen Pride

Dato: 10. - 18. august 2024
Nettside: copenhagenpride.dk

Fly til København

Festivalen i København er kjent for å ta over hele byen, og har en av Europas beste gateparader. Her er det glitter, glam og alt du forbinder med Pride.

Copenhagen Prides visjon er å skape en verden der alle kan elske og leve fritt og trygt. For å delta på feiringen krever de en ting: en klar forventning om at de som velger å delta i aktivitetene feirer retten til mangfold, bidrar til å skape inkluderende rom og støtter inkludering.

Høres det ut som deg? Bli med på å fylle Københavns gater og få en uforglemmelig opplevelse på kjøpet!

Sjekk ut disse tipsene fra cabin crew:

Mikkel har reist verden rundt og feiret pride i mange land, CPH Pride er hans absolutt favorittpride! © Privat

Navn: Mikkel Rasmussen
Stilling: Senior Cabin Crew, med base i København
Favorittpride: Copenhagen Pride

København er allerede et nydelig sted om sommeren, men når en hel uke i august blir gjort om til Pride Week, blir byen snudd på hodet. Kultur, samtaler, musikk, workshops, dragshow og mye mer kombinert med Københavns nydelige sentrum gjør Pride Week til noe helt magisk!

Ikke gå glipp av: spis Pride-brunsj på en av våre magiske brunchsteder i byen. En perfekt måte å starte dagen før Pride-paraden!

Skjult perle: Ta en tur med c(A)nal Tours. Den kjente dragdronningen Chantal tar deg med på en kanaltur du aldri vil glemme! Det er en tradisjon for hundrevis hvert år, og hun sørger for å fortelle deg en flott historieleksjon mens vi alle synger, danser og feirer Pride langs kanalen. 

Det er ingen tvil hos Daniel om hva som er hans absolutt favoritt-Pride i Europa, det er selvsagt Copenhagen Pride! © Privat

Navn: Daniel Højgaard Hjortsø
Stilling: Senior Cabin Crew Member og sosiale medier-ambassadør  
Favorittpride: Copenhagen Pride

Copenhagen Pride står for mangfoldighet og spiller en aktiv rolle i å forme et mer inkluderende samfunn. 

Her er det plass til å være deg selv og det elsker jeg. Folk kommer fra hele verden til denne festivalen for å feire kjærligheten og hverandre.

Topp tips: Opplev alle festene på Rådhusplassen også kalt Pride Square, og ikke gå glipp av stemningen både der og i resten av byen. 

Ikke gå glipp av: Ta med gjengen din på en Aperol Spritz-seiltur i Københavns vakre kanaler. Det er virkelig en morsom opplevelse.  

Se et av verdens største dragshow på Rådhuspladsen fredag kveld i Pride Week. Tusenvis av mennesker ser på den over fire timer lange forestillingen hvert år, og det er noen av de beste produksjonene du kan finne i Europa! Mikkel Rasmussen

2. Stockholm Pride 

Dato: 29. juli - 4. august
Nettside: stockholmpride.org

Fly til Stockholm

Stockholm Pride omtaler seg selv som Stockholms mest fargeglade festival, og ikke uten grunn! De bruker feiringen til å hylle mangfoldet, og jobbe for en fremtid som inkluderer alle. Det inkluderer selvsagt en feiring i alle regnbuens farger. 

Stockholm Pride har noe for alle; i Pride House kan du møte organisasjoner og politikere, snakke om erfaringer og delta i workshops. Ser du etter et sted hvor du kan få festivalfølelsen er Pride Park stedet. Her finner du utstillinger og spisesteder, du kan treffe nye og gamle venner og se på forrykende show og konserter. Er du ung eller besøker Stockholm Pride med familien, er det lagt opp til aktiviteter for dere på Pride Young og Pride Family. Pride Young er for unge mellom 13 og 25, mens Pride Familie er åpne for alle. 

Ikke gå glipp av: Stockholm Prides store høydepunkt er selvsagt Pride-paraden. Dette er Skandinavias største parade med rundt 50 000 tilskuere. Paraden går igjennom store deler av sentral Stockholm, og det loves god stemning gjennom hele løypa!

Stockholm kan skryte av å ha Nordens største Pride-feiring med rundt 50 000 deltakere og tilskuere. © Lindsey Lamont / Unsplash

3. Oslo Pride

Dato: 21. - 29. juni
Nettside: oslopride.no

De sier det nesten best selv - dette er Norges største feiring av Pride. I løpet av en fargerik uke fylles Oslo til randen med festglade mennesker for å feire skeiv kjærlighet og mangfold. Under Oslo Pride er det kun en ting som gjelder: vær deg selv og elsk den du vil. 

Oslo Pride feires over totalt ni dager, og her finnes det en feiring for alle, uansett alder og regnbuefarge du identifiserer deg med. Og ikke gå glipp av Pride-paraden når du er i byen - den lager masse herlig liv og røre! 

Navn: Kristoffer Gustavsen
StillingSeniorrådgiver for politikk og bærekraft i Norwegian
Favorittpride: Oslo Pride

Oslo Pride er et fantastisk arrangement, og en fest, som setter fokus på like rettigheter og menneskeverd. Over 9 dager kan du oppleve et stort spekter av arrangementer, møte organisasjoner, og ikke minst både se på og delta i Pride paraden.

Ikke gå glipp av: Å ta en øl og snakke med de mange organisasjonene som jobber for like rettigheter og menneskeverd for både deg og meg i Pride park.

Topp tips: Å ta turen innom Pride House og se debatter, foredrag og workshops. Det er spennende debatter og problemstillinger som settes på agendaen som både er lærerikt og skaper debatt. Du vil fort oppleve den store bredden i den skeive kulturen!

Jeg er så imponert over alle de frivillige som er med på å skape Oslo Pride, og som på tross av terrorangrepet i 2022, står rak for like rettigheter! Kristoffer Gustavsen
Kristoffer elsker å feire Pride i Oslo, og de siste årene har feiringen fått enda større betydning for han. © Privat

Norwegian Reward

Fordelsprogrammet som gir deg billigere og enda bedre flyreiser. Helt gratis!

  • Tjen CashPoints på denne turen og bruk dem til å få avslag på dine fremtidige flyreiser.
  •  
  • Du kan også fly deg til ekstra fordeler som gratis setereservasjon og gratis bagasje. Jo mer du flyr med oss, jo flere fordeler kan du velge mellom.
  •  
Bli medlem

4. Pride Amsterdam

Dato: 27. juli - 4. august
Nettside: pride.amsterdam

Fly til Amsterdam

Byen som er kjent for sine vakre kanaler, er selvsagt byen som har paraden sin på vannet. Hvert år vil 80 kanalbåter seile gjennom Amsterdams små og store kanaler og farge byen med regnbuefarger. I løpet av de ni dagene festivalen feires, vil det bli avholdt over 300 ulike aktiviteter. Temaet for 2024 er Together, for å feire at sammen er man sterkere, og at man må stå sammen i en stadig mer polarisert verden. 

Ikke gå glipp av: Det er en stor gatefest etter kanalparaden på Amstelveld og den store hovedscenen på «Dam»-plassen. Du må også besøke på Homomonumentet – det første minnesmerket for homofile i verden. Det minnes de som ble forfulgt under andre verdenskrig.

Liker du å planlegge i god tid? I 2026 blir det arrangert World Pride i Amsterdam. 

I Amsterdam feires det til vanns...© Ari Dinar / Unsplash
..over flere etasjer.. © Ari Dinar / Unsplash
.. og på hvert gatehjørne! © Liam McGarry / Unsplash

5. Christopher Street Day

Køln

Dato: 19. - 21 juli
Nettside: colognepride.de

Fly til Düsseldorf

Berlin

Dato: 27. juli
Nettside: csd-berlin.de

Fly til Berlin

Hamburg

Dato: 27. juli - 4. august
Nettside: hamburg-pride.de

Fly til Hamburg

Denne festivalen har kanskje et navn som skiller seg fra resten av Pride-festivalene i Europa, men Christopher Street Day er Tyskland og Sveits sitt svar på Pride-festival og Pride-parade. CSD som den ofte kalles på folkemunne, holdes til minne om og til ære for Stonewall-opprøret som fant sted på Christopher Street i New York. 

CSD feires i alle de store tyske byene, men de største festivalene finner du i Berlin, Hamburg og Køln. Festivalen blir beskrevet av deltagere som dels politisk kampanje og dels teknoparade, men de har samme mål som alle andre Pride-parader; å vise verden at LGBT kan være stolt av seg selv og samholdet de har. 

Pride i Tyskland feires som Christopher Street Day og er til minne om Stonewall-opprøret New York i 1969. © Lukas S / Unsplash

Skrevet av: Margrethe Knudsen