Tilbake til inspirasjonssiden

Øyhopping i Hellas: alt du trenger å vite

Drømmer du om å besøke de mest kjente greske øyene eller finne din paradisøy i Hellas? Dra på øyhopping! Se våre tips i denne guiden. 

Sjarmen til de greske øyene – deres solfylte kyst, hvitkalkede landsbyer og levende kultur – er ubestridelig. Men med utallige øyer spredt over Egeerhavet og Det joniske hav, kan det føles overveldende å velge bare én. Det finnes over 2500 øyer å velge mellom! Løsningen? Øyhopping!  
 
Sjekk ut denne guiden som vil hjelpe deg med å planlegge ditt greske øy-eventyr, fra å plukke ut de perfekte destinasjonene til å navigere deg gjennom de glitrende havene.

Velg øygruppe og dine øyfavoritter

En liten gresk by langs med sjøkanten.
Mange ønsker å besøke vakre Kreta på øyhopping i Hellas, og øya er et spesielt fint stoppested om du øyhopper i Kykladene.

Hellas består av øygruppene; Dodekanesene, Kykladene, De saroniske øyer, Sporadene, De joniske øyer og de Nordlige egeiske øyer. Selv om det er enklere å utforske øyene innenfor samme øygruppe med tanke på avstander, er det mulig å reise på tvers av noen av de ulike øygruppene også.

Kreta, som er et populært reisemål, ligger ikke i en øygruppe, men er likevel en øy mange ønsker å dra innom på øyhoppingen. Det enkleste er imidlertid å holde seg innenfor en øygruppe, for at ikke fergereisene skal bli for lange og for å slippe innlandsflyvninger i løpet av ferien.

Fly til Kreta 

Kykladene

Hvite, greske hus i en klynge i en fjellside
Santorini står på manges liste over drømmereisemål i Hellas. © Unsplash
For en smak av det ikoniske Hellas, kan du utforske øygruppen Kykladene. Den største øygruppen i Hellas med over 200 øyer.  

 • Start med Santorini og beundre de vulkanske klippene, den dramatiske naturen, utsikten fra kalderaen og opplev Hellas’ vakreste solnedgang på denne unike øya.  
 • Deretter kan du ta inn den kosmopolitiske atmosfæren på den liberale øya Mykonos, kjent for sitt natteliv, jetsett-atmosfære og deilige strender.  
 • Oppdag Paros med sine vakre natur, koselige fiskelandsbyer og livlige atmosfære. Et øyparadis for fotturer og snorkling.   
 • Ta til slutt turen til Naxos, med sine gamle templer og tradisjonelle landsbyer. Særlig barnefamiliene har lagt sin elsk på Kykladenes største øy, med sine langgrunne strender og avslappede sjarm.  
 

Fly til Santorini 

Reisebloggerens favorittøy i Kykladene

Reiseblogger Renate Sandvik elsker Hellas og er godt kjent med mange av øyene i det greske øylandskapet. Høsten 2022 øyhoppet hun for første gang i Kykladene og besøkte da de kjente greske øyene Naxos, Paros, Antiparos, Santorini og Milos. Her ble hun ekstra betatt av de vakre øyene Naxos og Milos.

Året etter gikk turen på ny til Kykladene og her oppdaget hun blant annet de nydelige Koufonisiøyene, Syros og hennes nye, greske favorittøy, idylliske Amorgos. Denne øya begeistret med sitt kupperte terreng, som legger til rette for flotte fotturer med spektakulære utsikter, samt øyas sjarmerende landsbyer, vakre badebukter, hvite vindmøller og sin fredfulle atmosfære. 

Santorini, Paros og Mykonos er spektakulære øyer som de fleste ønsker å besøke. Men dra også til de mindre øyene for en mer autentisk opplevelse, og uten de store turiststrømmene. Renate Sandvik

De Joniske øyer

Skipsvraket på Navagio-stranden, en av Hellas’ mest ikoniske strender. Det er ikke lov å gå i land på stranda lenger, men ta turen med båt for å se den ikoniske stranda.
Utforsk de frodige landskapene og de venetianske slottene på de Joniske øyer, som ligger på vestkysten av fastlandet Hellas.  

 • Start med frodige og grønne Korfu, som lokker med sine deilige strender, pittoreske landsbyer og historiske severdigheter. Et av høydepunktene er Korfu by. Her finner du den hyggelige gamlebyen med det bysantinske slottet Gardiki, den gamle festningen og den vakre Spianada-plassen. 
 • Ta fergen videre til Kefalonia, den største øya blant De Joniske øyer, og også ansett som én av de vakreste. Med sine flotte strender, nasjonalpark og stemningsfulle byer er Kefalonia et genuint, gresk øyparadis.  
 • Avslutt med øya Zakynthos, kjent for sine vakre, kritthvite strender, storslåtte naturopplevelser og livlige uteliv. Ta en båttur ut til skipsvraket på Navagio-stranden, en av Hellas’ mest ikoniske strender.  
 
Vil du lese mer om Navagio-stranden? Sjekk ut vår toppliste over Europas fineste strender

Dodekanesene

En gresk landsby langs ved en flott strand.
Den hvite byen Lindos med middelalderfestningen Akropolis er uten tvil en av de mest kjente landsbyene på Rhodos.
Fordyp deg i den rike historien og det varierte landskapet på Dodekanesene. Denne øygruppen består av 12 øyer og kalles derfor også for Tolvøyene, og ligger sørøst i Egerhavet.
 
 • Start turen på øya Rhodos, den største av Dodekanesene. Her kombinerer du enkelt strandliv, naturopplevelser, historie, kultur og natteliv. Besøk Rhodos by med sin vakre middelalderby. 
 • Øya Kos er den nest største øya i øygruppen og byr på vakre bukter, fantastiske sandstrender, små, hyggelige byer med hvite hus, flotte hoteller og livlig uteliv. Øya er også kjent for sine spennende arkeologiske steder og varme kilder. 
 • Kom nærmere den greske atmosfæren på den kuperte øya Karpathos. Her kan du nyte en rolig og avslappende ferie med late dager på de deilige strendene på denne øya. 
 

Øyhopping - Logistikk

Kvinneben i vannkanten på en strand
Planlegg turen godt på forhånd og bestill flybilletter tidlig for de beste prisene.
Fly: Du kan fly direkte fra Oslo til ni greske øyer i løpet av sommermånedene, som gir deg stor fleksibilitet til hvilke øyer du kan besøke uten mellomlandinger. Se vår lavpriskalender for rimelige flybilletter til Hellas.  

Ferger: Den mest populære og naturskjønne måten å reise mellom øyene på er med hurtigbåter eller ferge. Forhåndsbestilling er viktig, spesielt i høysesongen som er fra juni til august. Båtbilletter bestiller du direkte fra rederiet, slik som Blue Star Ferries, eller sjekk ut greekferries for en samleoversikt.
 
 • Bestill overnatting: Det kan også være lurt å bestille overnatting innen avreise for den første og siste natten. Ellers er litt av målet med øyhopping å kunne være fleksibel med tanke på lengden på oppholdet, så bestill gjerne overnatting underveis, om det så er hotell, leilighet, herberge eller å bo privat du ser for deg. Reiser du imidlertid i høysesong og til mindre øyer, er det færre overnattingsmuligheter tilgjengelig og forhåndsbestilling er derfor lurt.  

Planlegg din reiserute

En gresk storby sett fra fugleperspektiv
Mange flyr tur/retur Athen og starter øyhoppingen fra hovedstaden. Herfra går det ferger til mange av de store øyene.
Startpunkt: Begynn gjerne øyhoppingen nord i Kykladene og ta en av de raske katamaranbåtene fra havnebyene Pireus, Rafina eller Lavrio rett utenfor Athen, til en av øyene, som for eksempel Mykonos eller Paros. 

Turens lengde: En uke lar deg komfortabelt utforske 2-3 øyer, mens lengre turer kan innlemme flere destinasjoner. 

Tidspunkt: Den ideelle tiden for øyhopping i Hellas er sen vår og tidlig høst, slik som mai og september. I disse månedene er været varmt og solrikt, noe som er perfekt for strandliv og utforskning av øyene. Juni til august kan være spesielt travel med tanke på turister og i overkant varme. 

5 tips

 1. Start planleggingen av turen tidlig for beste prisene på fly og overnatting.  
 2. Vær klar over at det vil bli en del reisedager på turen. Det kan også bli innstilte fergeavganger og andre forsinkelser underveis som du bør ta høyde for.
 3.  Pakk lett, allsidige klær og gode sko i en stor sekk eller lett trillekoffert. 
 4. Lær noen få grunnleggende greske setninger for å gjøre turen litt enklere.
 5.  Omfavn det avslappede tempoet i øylivet og nyt de uventede møtene. 
 
Med nøye planlegging og eventyrlyst er øyhopping i Hellas en uforglemmelig reise. Så sett seil, utforsk skjulte viker og oppdag magien i det greske øylandskapet!
 
Skrevet av: Susanne Lindeberg

Kanskje liker du også: