Tilbake til inspirasjonssiden

Nordlysmagi i Norge 

Se for deg en nattehimmel i flammer med farger. Dansende bånd av smaragdgrønt, safirblått og flammende rødt snor seg over himmelen. Dette er nordlyset, et naturfenomen som har fanget interessen og fantasien til mennesker i århundrer. 

Et par ser på en vakker nordlyshimmel på en strand
Et par nyter nordlyshimmelen over Fredvang i Lofoten. © Alex Conu - VisitNorway.com

Det å se nordlys er noe mange har på toppen av sin “bucket list”. Det er noe av det vakreste naturen kan by på, med sitt fyrverkeri av dansende lys og farger over himmelen. Selv om nordlyset kan sees i mange deler av verden, er Norge et av de beste stedene å oppleve dette spektakulære synet. Vårt lands nordlige beliggenhet og klare himmel gir nemlig førsteklasses visningsforhold for nordlyset.  

Hva er nordlys 

Vakker nordlyshimmel over et landskap ved havet
Nordlys over Veiholmen på Smøla. © Kurt Sivertsen - Visitnorthwest.no

Dette lysfenomenet, også kalt Aurora Boralis, oppstår når elektriske partikler fra sola kolliderer med jordas atmosfære. Lysene som da oppstår kan ses når himmelen er mørk og forekommer i alle områder som ligger i nærheten av den magnetiske Nordpolen.

Nordlyset er for øvrig aldri helt likt og kan være alt fra timelange show på himmelen til korte opptredener, i alt fra smaraggrønt, safirblått, flammende rødt og lilla.

Hvor kan du se nordlyset i Norge 

Nordlyset kan sees over hele Norge, spesielt når det er mye solstormer i atmosfæren, men aller best ser du det i Nord-Norge. Noen av de beste stedene inkluderer: 

Tromsø - nordlyshovedstaden i Norge

En mann som står og ser på nordlyset
Husk på å kle deg godt når du er på jakt etter nordlyset for det dukker ikke opp på kommando, men for den som har litt tålmodighet. © Geir Hammer

Kjent som "nordlyshovedstaden" i Norge er Tromsø en av de mest populære destinasjonene for å se nordlyset. Byen ligger over polarsirkelen og tilbyr mørke himler og stor sjanse for å se Aurora Borealis da det ligger i nordlysovalen. 

Geir Hammer er en erfaren naturfotograf og har tidligere jobbet som nordlysguide i Tromsø i over ti år. Han forteller at det viktigste når du er på jakt etter nordlyset er at det er klart vær med lite skydekke, og at du må komme deg unna lysforurensningen i byen og andre lyskilder. Ikke minst må du ikle deg varme klær og smøre deg med litt tålmodighet, da nordlyset ofte opptrer uforutsigbart og overraskende.

Kvaløya og ved Kattfjordvatnet, Sommarøy og Grøtfjord er flotte nordlysplasser utenfor Tromsø. Er det overskyet i Tromsø er det også ofte klarvær for eksempel i Skibotn eller nærmere finskegrensen. Geir Hammer

Psst. Om du er i Tromsø den siste uken i januar og første uken i februar, kan du besøke den årlige Nordlysfestivalen – en feiring av internasjonal musikk og dans.  

Bestill fly til Tromsø 

Opplev nordlyset i Lofoten

Nordlys over et kystlandskap med høye fjell i bakgrunnen
Man ser ofte nordlys i Lofoten grunnet sin nordlige beliggenhet og lite lysforurensning. Her fra Reine. © Alex Conu - VisitNorway.com

Denne øygruppen med sin fantastiske natur ligger utenfor kysten av Nord-Norge og er kjent for sitt dramatiske landskap og sjarmerende fiskevær. Lofoten er også et flott sted å se nordlyset, da himmelen ofte er klar og det er lite lysforurensning. 

Bestill fly til Harstad/Narvik

Nordlysvinteren på Svalbard

Nordlyshimmel over to satelitter i et isdekket landskap
Svalbard gir gode muligheter for å se det dansende nordlyset. © Bublik Polina

Denne avsidesliggende øygruppen ligger i Arktis, mellom Norge og Nordpolen. Svalbard er kjent for sin uberørte natur og rike dyreliv, og det er også et av de beste stedene i verden å se nordlyset med sin nordlige beliggenhet. Du finner også veldig lite lysforurensning på denne arktiske øya. 

Bestill fly til Svalbard 

Nordlysvinteren på Svalbard varer fra oktober til mars, og en del av denne perioden kalles polarnatten (fra 12. november til 30. januar). Da er det ingen forskjell mellom dag og natt på øya, solen er rundt 6 grader under horisonten, og gatelyktene blir stående på døgnet rundt. Da har du gode muligheter til å se nordlyset døgnet rundt. 

Svalbard arrangerer da også mange populære aktiviteter for å se nordlyset og oppleve polarvinteren, slik som scooterturer, hundesledesafari, nordlystur med beltevogn eller ATV.

Les mer om vinteraktiviteter på Svalbard under nordlyshimmelen.  

Når kan du se nordlyset i Norge 

Nordlyset kan sees i Norge fra september til april, men den beste tiden å se dem er i vintermånedene, når nettene er lange og mørke. Høysesongen for å se nordlys er typisk fra desember til februar. Det beste tidspunktet for å se det er mellom 23.00 og 02.00 om natten.  

Opplev nordlyset i Norge 

En mann sitter i snøen og ser på nordlyset over et bysentrum
Nordlyset kan ses over hele landet i perioder med mye solaktivitet. Her fra Bergen. © Foap - VisitNorway.com.jpg

Det er mange måter å oppleve nordlyset i Norge på. Du kan bestille en guidet tur, bo i en koselig hytte i villmarken, eller bare gå ut på egenhånd og utforske nattehimmelen. 

Guidede turer: Guidede turer tilbyr en praktisk og informativ måte å oppleve nordlyset på. Turarrangører tilbyr vanligvis transport til og fra visningssteder, samt varme klær og utstyr. I tillegg tilbys gjerne en lett servering med noe varmt å drikke og litt å spise. 

Hytter i villmarken: Å bo i en hytte i villmarken er en flott måte å komme seg bort fra lysforurensning og øke sjansen for å se nordlyset. Mange hytter i Nord-Norge ligger i avsidesliggende områder med klar himmel, noe som gjør dem ideelle for å se Aurora Borealis. 

Utforske på egenhånd: Hvis du føler deg eventyrlysten, kan du prøve å finne nordlyset på egenhånd. Det er et par ting å huske på: sjekk værmeldingen for klar himmel, unngå områder med lysforurensning og kle deg varmt. Vær forberedt på å kjøre på vinterføre med snø, is og glatte veier, for å finne de beste nordlysspottene.

En mann fotograferernordlyset
Nordlyset har fascinert menneskene gjennom historien. © Ismaele Tortella - Visit Norway

Myter og legender om nordlyset 

Nordlyset har vært en kilde til fascinasjon og undring i århundrer, og mange kulturer har sine egne myter og legender om dem. 

Norrøn mytologi: I norrøn mytologi ble nordlyset antatt å være broen mellom de levende og de dødes verden. Det var gudene som viste seg på jorden og vikingene feiret lysene. 

Samisk mytologi: Samene, urbefolkningen i Norge, trodde at nordlyset var åndene til deres forfedre som danset på himmelen. Dette var ikke noe godt tegn og samene fryktet derfor nordlyset. 

Andre kulturer: I andre kulturer antas nordlyset å være et tegn på lykke og hell, et tegn på fruktbarhet, eller en advarsel om fare. 

Tips for å ta gode bilder av nordlyset

Geir Hammer har tatt utallige bilder av nordlyset opp igjennom, både med sitt speilreflekskamera og mobiltelefon, som han deler på sin Instagram-profil. Hans fem beste tips for å ta gode bilder av nordlyset er å:

  1.  Å benytte et kamera med vid-vinkel-linse.  
  2. Å bruke et fotostativ/ eller sette kameraet på noe stabilt – med et håndholdt kamera blir bildene raskt uskarpe.  
  3. Benytte fjernkontroll eller sette selvutløseren på 2-3 sekunder - av samme overnevnte grunn. 
  4. Bruke nightmode dersom man bruker mobiltelefon. 
  5. Tenke komposisjon i bildet – nordlysbildene blir ofte litt mer spennende dersom det er noen vakre omgivelser rundt, slik som fjell, fjord, skog eller hav. 
Nordlys over et mørkt landskap
For å ta ordentlige gode bilder av nordlyset kreves noen små grep. Tenk også komposisjon i bildet. © Geir Hammer

Skrevet av: Susanne Lindeberg

Kanskje liker du også

Første gang i Paris

Finn din Italia-favoritt

Essensen av Málaga