Tilbake til inspirasjonssiden

Fem gode råd for mobilbruk i utlandet

Telefonen har vi med oss hele tiden, så selvfølgelig skal den være med på utenlandsferie. Ta noen grep før du reiser, slik at du ikke får noen økonomiske overraskelser i ettertid. Sørg for en god mobilferie!

1. Følg med på forbruket

© Sebastien Gabriel / Unsplash

Ofte surfer vi mer på mobilen når vi er på ferie, og sender flere snaps og bilder hjem til familie og venner. Følg med på forbruket, for både deg og familien, i teleoperatørens app, slik at du har full kontroll på fakturaen når du kommer hjem fra turen.

Drømmer du om ferie i Italia? Her er våre favoritter i Nord-Italia. 

2. Fri roaming er ikke alltid gratis roaming

© Angela Franklin / Unsplash

De fleste har nå fri roaming i EU inkludert i abonnementet sitt, slik at du kan surfe bekymringsløst i hele EU.

Når du kommer til et nytt land, skal operatøren din sende informasjon om hvor mye det koster å roame der du er. Sjekk hvilke priser som gjelder der du ferierer. Det kan skjule seg høye priser i land som ikke er med i EU.

Drømmer du om varme? Her er våre tips til billige sydendestinasjoner.

3. Andre regler til sjøs

© Becca Tapert/ Unsplash

Husk at fri roaming ikke gjelder til sjøs. Skal du ta ferge mellom land, gjelder andre regler.

Tar du for eksempel ferge til Danmark i sommer, holder du deg til det norske mobilnettet så lenge det varer. Det kobles automatisk til det danske når du nærmer deg deilige Danmark. Men midt imellom finnes det ikke noe mobilnett som kobler seg opp til basestasjoner på land. I stedet kobles du gjerne til båtens eget nett, med helt andre priser enn på fastlandet.

Topp 10 ting å gjøre i København

Vær obs! Telefonen din kan bruke data i bakgrunnen for å oppdatere apper, selv om den ligger alene i bagasjen og du ikke bruker den. Pass derfor på å skru av all roaming når du tar ferge, for å holde kostnadene nede. Og - husk å gjøre det samme for alle mobilbrukerne i familien.

4. Roaming er tryggere enn åpne nettverk

© Vidar Nordli Mathisen/ Unsplash

Når du først har kommet til et land med fri roaming, er det aller tryggeste å bruke dette til å surfe på mobilen. Kobler du deg opp til et åpent nettverk gjør du deg tilgjengelig for kriminelle, som kan snappe brukernavnene og passordene dine, og hacke seg inn på din mobil og datamaskin og få tak på alt du har av personlig informasjon.

Det høres skummelt ut, men pass på at du surfer trygt. Velger du å bruke WiFi, for eksempel på hotellet, sjekk at det er det virkelige hotellnettverket du bruker på et passordbeskyttet nett, og ikke en kopi med samme navn som hotellet.

Opplev Norge på budsjett

5. Sperr for databruk

© Dominik Dancs / Unsplash

Bilder skal deles, reiseinformasjon googles og GPS er i hyppig bruk. Sørg derfor for at du har kontroll på databruken slik at abonnementet blir sperret når datamengden er brukt opp.

Mange operatører har apper som hjelper deg å holde oversikt over forbruket. Dersom du trenger litt mer data, kan det være lurt å bestille en ekstra datapakke.

Du finner alle våre billigste flybilletter i Lavpriskalenderen

God tur!

Kanskje liker du også

Vakreste steder i Europa

5 billige land i Europa

Fly med barn