Tilbake til inspirasjonssiden

5 fantastiske karneval i Europa

De fleste har hørt om det berømte karnevalet i Rio de Janeiro, men visste du at vi har noen fullgode alternativer i vårt eget verdenshjørne? 

En kvinne står med maske og kostyme i Venezia
Karnevalet i Venezia er berømt for sine porselensmasker og mystikk, og trekker utallige turister til byen hvert år. © Adobe Stock / Luana

Karnevalstradisjonene og feiring av karneval i Europa går helt tilbake til 1100-tallet. Karnevalet har sitt opphav i den katolske kirken, og var den siste festen før den strenge, 40 dager lange fasten i påsken, og der man holdt seg borte fra kjøtt. 

I dag er den religiøse biten nedtonet og karneval er en fargerik og ellevill fest av kostymer, musikk, dans og parader. Her er fem fantastiske karneval du bør oppleve, kun en liten flytur unna. Gjør deg klar for tidenes fest!

1. Karnevalet i Santa Cruz, Tenerife, Spania

Dette unike karnevalet i Santa Cruz på Tenerife er viden kjent for å være Europas svar på det i Rio de Janeiro. Og karnevalentusiaster mener det er minst like bra!

Karnevalet strekker seg over mange dager med fargerike parader, levende musikk og fest, som kulminerer i kåringen av karnevalets dronning og den tradisjonelle begravelsen av sardinen. Ja, du leste riktig, på slutten av karnevalet bærer et stort gravfølge en enorm sardinfigur til graven. Dette markerer slutten på karnevalsfeiringen og begynnelsen på fasten.
 
Når sardinen er begravet, kan du ta deg en tur til Teide nasjonalpark og gå av deg karnevals-adrenalinet i Tenerifes vakre natur. Øya er kjent for de nydelige turstiene som går på kryss og tvers gjennom landskapet. Les mer om aktiviteter på Tenerife

Når er det?

12. januar – 18. februar 2024

Hvordan kommer jeg meg dit?

Norwegian flyr direkte til Tenerife
Så er det en kort taxitur inn til sentrum av Santa Cruz.

Hvor kan jeg bo?

Sjekk ut disse hotellanbefalingene i Santa Cruz fra vår partner hotels.com. 


2. Köln karneval, Tyskland

Med røtter tilbake til 1700-tallet kan vi trygt si at karnevalet i Köln er godt etablert. Den største paraden går av stabelen på rosemandag, eller karnevalsmandag, som i år faller på den 12. februar. Hele 10 000 mennesker, 350 hester og over hundre band samles i en parade som er hele seks kilometer lang.

Men det er bare toppen av kransekaka – hele uka er en fest, med ball, parader og et byråd som opphever skjenketidsbestemmelsene i anledning karnevalet. Til tross for døgnåpne barer er dette også en fest for barna, med egne parader og arrangementer for smårollingene. 

Byen har røtter helt tilbake til før vår tidsregning. Sannsynligvis ble den grunnlagt i år 38 før Kristus, da med navnet Oppidum. Det betyr enorme mengder arkitektoniske høydepunkter og spennende historie. Sjekk ut Köln Katedral og Gamlebyen. Og ta deg en tur til toppen av KolnTriangle, en skyskraper med en utsikt du sent vil glemme.

Når er det?

8. februar – 13. februar 2024

Hvordan kommer jeg meg dit?

Norwegian flyr direkte til Dusseldorf.
Togturen fra flyplassen til Köln tar under én time.

Hvor kan jeg bo?

Sjekk ut disse hotellanbefalingene i Köln fra vår partner hotels.com.

3. Karnevalet i Venezia, Italia

Maskeradeballet i Venezia er et karneval i en helt spesiell stil. Karnevalet har lang historie i Venezia. Det er vel knapt en annen by som fremkaller så mange assosiasjoner bare ved navnet. Kanaler, gondoler, arkitektur og italiensk matkultur.

Og byens karneval er like gammelt som pålene som holder byen oppe. Helt siden 1162 har lokale og tilreisende stelt i stand til en heidundrende fest, som gjennom årenes løp har utviklet seg til å bli maskenes karneval.

Hele uken arrangeres det maskeradeball, der gjestene ikler seg klassiske porselensmasker eller litt enklere utgaver. Du kan kjøpe billett til forskjellige ball som har det til felles at de foregår i imponerende, gamle palasser med marmor overalt.
 
Du kan lære mer om karnevalet og om hvordan disse maskene lages på den guidede turen Secrets of Venice Carnival and Life of Casanova Tour. Casanova var som kjent Europas førsteelsker på 1600-tallet, så det kan jo være du plukker opp noen triks også?

Når ballet er slutt, så er det mer enn nok å se på i selve byen. Det er en grunn til at Venezia er en av Europas største turistattraksjoner, selv når det ikke er karneval. Med byen full av karnevalgjester kan det være lurt å kjøpe en forbi-køen-billett. Da slipper du køer på de største attraksjonene og får tid til å se flere spennende monumenter fremfor andres bakhoder. Bestill forbi-køen-billett til Dogepalasset og Markuskirken.

Når er det?

27. januar – 13. februar 2024

Hvordan kommer jeg meg dit?

Norwegian flyr direkte til Venezia (men ikke i vinterhalvåret).
Da er det beste å fly til Milano og ta tog videre, eller leie bil.

Hvor kan jeg bo?

Sjekk ut disse hotellanbefalingene i Venezia fra vår partner hotels.com.

4. Nice karneval, Frankrike

Seks parader, 17 flåter og tusenvis av dansere og musikere fra hele verden utgjør Frankrikes fineste og morsomste karneval. Helt siden 1800-tallet har lokalbefolkningen i Frankrikes femte største by spilt opp til fest i februar.
 
Det mest særegne med Nice Carnival er de såkalte blomsterparadene, Bataille de Fleurs som følger Promenade des Anglais nær stranden. Kostymekledde karnevalister deler ut blomster til tilskuerne fra store flåter. Du kjenner blomsterduften fra fortauskanten, og er du heldig så får du tak i en bukett. Det er et nydelig skue akkompagnert av vakker musikk. 
 
Den franske rivieraen er legendarisk for sine fasjonable fester. Jet-settere fra hele verden har Nice som et yndet feriemål, men det betyr ikke at byen er utilgjengelig og overpriset. Sjarmerende fortauskafeer, en liten gamleby med flere gode restauranter, samtidig som det er et paradis for deg som elsker shopping. Men karnevalkostyme bør du ha med deg hjemmefra, med mindre Jean Paul Gaultier har laget noe vi ikke har fått med oss.

Når er det?

17. februar – 3. mars 2024

Hvordan kommer jeg meg dit?

Norwegian flyr direkte til Nice.
Det er kun tjue minutter med tog fra flyplassen.

Hvor kan jeg bo?

Sjekk ut disse hotellanbefalingene i Nice fra vår partner hotels.com.


5. Notting Hill Carnival, London, England

Notting Hill er mer enn en romantisk komedie med Julia Roberts og Hugh Grant – det er også stedet for en fantastisk to dager lang gatefest i august. Her er det karibiske rytmer og temaer som går igjen. Karnevalet oppsto i 1959 som et forsøk på å roe ned rasekonfliktene mellom briter og mennesker med karibisk opphav.

Nå tiltrekker festen seg rundt én million besøkende, og overalt finner du karibisk street food som du kan kose deg med mens du lytter til reggae, merengue, calypso og rumba. Karnevalet i Notting Hill er en opplevelse!

Hvis du mot formodning skulle orke å gjøre noe annet etter å ha gjennomgått live-varianten av en intens rumba-time, kan du enten gå for London-klassikerne Buckingham Palace, Big Ben og Madame Tussaud, eller sjekke ut disse gratis aktivitetene i byen

Når er det?

25. august – 26. august 2024

Hvordan kommer jeg meg dit?

Norwegian flyr direkte til London Gatwick.
Ta tog fra flyplassen og inn til sentrum.

Hvor kan jeg bo?

Sjekk ut disse hotellanbefalingene i London fra vår partner hotels.com.

Kanskje liker du også:

Fem dager i Porto

Bli kjent med kaptein Rui

Topp 10: Paris