Tilbake til inspirasjonssiden

12 unike hoteller i Norge

Noen hoteller er så fantastiske at de er å regne som et reisemål i seg selv. Ta en titt på disse eventyrlige overnattingsstedene!

Har du planer om å sjekke inn på et hotell i Norge løpet av ferien, så finnes noen virkelig fantastiske alternativer. Her har vi samlet 12 helt unike hoteller for deg!

unique-hotels-norway-FEAT-936x450-EN-1.jpg

1. Herangtunet Boutique Hotel

På Herangtunet foregikk det gårdsdrift i gamledager, nå er bygningene overtatt av et Nederlandsk ektepar som driver boutique-hotell i de gamle trebygningene. Gården ligger vakkert til i Valdres, circa tre timers kjøring fra Oslo. Harangtunet er medlem av «Historiske hotell og spisesteder» og møter derfor høye standarder når det gjelder kvalitet og gjestfrihet. Her får du garantert et makelig opphold.

unique-hotels-norway-Herangtunet-Jotunheimen-872x620-1.jpg

Hotellet er et fint utgangspunkt for turer i Jotunheimen nasjonalpark. Kanskje kan du nå realisere drømmen om å gå Besseggen, Galdhøpiggen eller kanskje driste deg til elverafting i Sjoa.

Topp ti vakreste steder i Norge

Det er også mange andre spennende aktiviteter i Valdresområdet du kan prøve. Hva med å oppleve Valdres og Jotunheimen fra hesteryggen? Det arrangeres ulike turer av varierende lengde og vanskelighetsgrader.

Valdres med sitt varierte landskap er også et paradis for sykkelentusiaster, og spiller du golf finner du Valdres Golf en halvtimes kjøring fra Harangtunet.

Vølbusvegen 17, 2940 Heggenes

2. Bårdshaug Herregård

Bårdshaug Herregård har vært et familieeid hotell i tre generasjoner og ligger i småbyen Orkanger, 30 minutters kjøretur utenfor Trondheim.

unique-hotels-norway-Bardshaug2-872x872-1.jpg

Herregården har en spennende historie. Gründeren og verdensmannen Christian Thams kjøpte gården i 1890 og brukte 14 år på ombygging til slik den er i dag. Her krysses internasjonal arkitektur med nasjonalromantisk tradisjon, i stilarter fra norrønt til Louis-seize-stil.

Selve hotellbygningen er av nyere dato og her finner du resepsjon, kjøkken, restauranten Ministeren og Jaktbaren. Herregårdsbyggningen troner som et lite slott på eiendommen, her er flere stuer for selskaper og noen gjesterom.

Kong Haakon VII bodde her i forbindelse med åpningen av Thamsbanen i 1908. Han skal da ha sagt til Christian Thams at badet var flottere enn det kongelige bad og han mente at selv hans svigerfar, kongen av England, ikke hadde maken til badeværelse.

Det er en rekke spennende aktiviteter du kan finne på ved et opphold på Bårdshaug. Som eksempel kan nevnes vinsmaking, laksefiske, bueskyting, klatring eller leirdueskyting.

Sulten? Sjekk ut disse restaurantene i Trondheim

Bårdshaug herregård har fått utmerkelsen Miljøfyrtårn og jobber kontinuerlig for et miljøvennlig fokus. Maten i restauranten serverer hovedsakelig kortreist mat fra Trøndelagsregionen, en region som de siste årene har fått høy annerkjennelse for sitt gode kjøkken.

Orkdalsveien 105, 7300 Orkanger

3. Refsnes Gods

Refsnes Gods ligger som en liten perle på Jeløy ved Moss en liten times kjøring fra Oslo. Stedets vakre beliggenhet med utsikt mot Oslofjorden, det unike landskapet og særegen vegetasjon har vært som en magnet på gjester der siden 1770-tallet.

unique-hotels-norway-Hotell-Refsnes-Gods-872x620-1.jpg

Godset er rikt utsmykket med kunst, intet mindre enn 400 originale kunstverk fra mer enn 90 kunstnere er utstilt her. Alle de 61 rommene representerer sin egen kunstner og er nesten som et lite galleri. I restaurant Munch henger bilder fra Edvard Munch og resepsjonen er dekorert med bilder av Inger Sitter og Andy Warhol for å nevne noen av de mest kjente.

Området rundt hotellet er et nydelig opparbeidet parkområde, her kan du vandre rundt og nyte roen eller bare rett og slett sitte med en god bok i hagen, og høre suset fra trærne i lindealleen.

I umiddelbar nærhet finner du både flott turterreng, kyststi og en strand. Søker du mer organisert aktiviteter kan det kanskje friste med et vinkurs i vinkjelleren fra 1700-tallet eller en kunstomvisning.

Godset 5, 1518 Moss

4. Erzscheidergården

I hjertet av småbyen Røros i Trøndelag ligger Erzscheidergården. Røros bergstad med sin historiske trehusbebyggelse er kanskje en av de mest sjarmerende og særegne småbyer i hele Norge, faktisk ligger hele området på UNESCOs verdensarvliste! Selve Erzscheidergården har røtter tilbake til 1600-tallet og flere av bygningene er fredet.

Amazing-places-in-Norway-Roros-wikimedia-Lars-Geithe-872x620-1.jpg

Her bor du i koselige rom med hvert sitt unike interiør. Antikviteter og rustikke tømmervegger kombinert med moderne løsninger er stikkord. Alle rommene er inspirert av Røros’ unike natur, kultur og mennesker.

Det ryktes at frokosten du får servert på Erzscheidergården er spesielt god, så hvis du er et «frokostmenneske» har du noe å glede deg til. I peisestua finner du alltid nytrukket kaffe og te og hjemmebakte kaker og kjeks.

Skal du oppleve Røros er Rørosmuseet, Olavsgruva og en byvandring med guide populære opplevelser. Byen er også kjent for brukskunst, spesialforretninger og en urban kafékultur.

Spell-olaveien 6, 7374 Røros

5. Sakrisøy Rorbuer

Hvis du planlegger et besøk i en av Norges mest pittoreske regioner, Lofoten, bør en tur til Sakrisøy være på reiseruten din. Dette lille fiskeværet ligger ved foten av et av Lofotens mest ikoniske fjell, Olstind, og er preget av sitt stadig skiftende vær og typiske rorbuer.

unique-hotels-norway-Reinefjorden-visit-norway-872x620-1.jpg

Her kan du komme nært på naturen med kajakkpadling, brettpadling, fotturer eller seiling, og deretter trekke deg tilbake til et av de mest unike hotell i Norge: Sakrisøy Robuer.

Rorbuene som alle står på stolper i vannet kan dateres tilbake til 1800-tallet, da de tiltrakk seg fiskere til øya. De er siden blitt totalrenovert og lar besøkende som søker en autentisk Lofoten-opplevelse, slappe av med havet rett under føttene.

Det er 18 koselige rorbuer å velge mellom, alle med tradisjonell innredning og mange med fantastisk utsikt over Reinefjorden. Det finnes også en restaurant på stedet som tilbyr deilig fersk sjømat og en rekke lokale spesialiteter. Den ble bygget rundt 1840 og pleide å være hovedlageret på øya der fiskere handlet med sine varer.

Sakrisøya 2, 8390 Reine

6. Nyvågar Rorbuhotell

I sjøkanten sju kilometer utenfor Svolvær i evig vakre Lofoten finner du Nyvågar Rorbuhotell. Arkeologiske utgravninger viser at Nyvågar var et viktig handelssted og kulturelt sentrum i vikingtiden og kong Øystein I Magnusson var den første til å bygge rorbuer i området så tidlig som år 1100.

unique-hotels-norway-Nyvagar-Rorbuhotell2-872x620-1.jpg

Nyvågar består av 30 romslige rorbuer, de har to dobbeltrom hver så det er plass til en familie eller gruppe på opptil seks personer. Barn ønskes hjertelig velkommen til Nyvågar, det er lekeapparater på området og barnemeny i restauranten. Bak hotellet ligger en spennende hule med mytiske helleristninger og hulemalerier som stammer fra forrige istid, 9 000 år tilbake.

Nyvågar byr på et vell av aktiviteter for både store og små i umiddelbar nærhet. Hvorfor ikke starte dagen med yoga i krisp sjøluft og deretter et badstubad?

I nærheten er Lofotakvariet som er morsomt for barn, og Lofotmuseet hvor du kan lære om Lofotfiskerens historie. Vil du ut i båt har du mange alternativer; Kajakk, robåt, RIB og fiskebåt legger til ved bryggen. Fjellene er kun en liten spasertur eller sykkeltur unna og byr på storslått natur.  

Har du vært i aktivitet hele dagen kan du slappe av og finne roen i hotellets Lofotspa hvor du får sitte i utendørs badestamper med førsteklasses utsikt til midnattsol eller nordlys, alt ettersom når på året du velger å besøke Lofoten.

Storvåganveien 26, 8310 Kabelvåg

7. Sola Strand Hotel

Sola Strand Hotel utenfor Stavanger er perfekt for en norsk strandferie og tilbyr et unikt sted å slappe av. Hotellet har 135 lyse og luftige rom, førsteklasses mat og et fullservice spa.

unique-hotels-norway-pulpit-rock-visitnorway-872x872-1.jpg

Med 2,5 kilometer hvite sanddyner rett utenfor døren, pluss en populær strandbar, svømmebasseng og store solterrasser, er dette et flott sted å tilbringe noen sommerdager enten du reiser med venner, familie eller din bedre halvdel.

Historien strekker seg tilbake til 1914, da en Stavanger-født restauratør åpnet et spisested her like før første verdenskrig brøt ut.

I 1930-årene ble restauranten renovert. De nye eierne brukte rom fra ødelagte skip som inspirasjon, og materialer fra disse skipene ble benyttet i renoveringen. Faktisk er gulvet i hotellets spisesal, laget av tre fra dekket av fregatten Kong Sverre og Montroyal-salen er den originale sigarsalongen fra cruiseskipet Montroyal.

Hotellet ble brukt som hovedkvarter av forskjellige væpnede styrker under andre verdenskrig  og hotellet bruker i dag en av de mange bunkersene langs stranden som lokasjon for vin- og whisky-smaking for grupper.

Du kan glede deg over mange andre aktiviteter og opplevelser i området. Verdt å nevne er for eksempel kiting på Solastranden som er en av Norges beste strender, dagstur til Preikestolen, naturskjønne sykkelturer langs Nordsjøveien eller byvandring i Stavangers gater.

Axel Lunds veg 27, 4055 Sola

8. Walaker Hotel

Walaker Hotell er over 370 år gammelt og kan trygt sies å være Norges eldste hotell. Hotellet er familiedrevet og har vært i familien Nitters eie siden 1690! Det er altså niende generasjon Nitter som driver hotellet i dag.  

norwegian-stave-churches-Urmes-flickr-Leo-seta-872x872.jpg

Hotellet ligger innerst i Sognefjorden, i bygda Solvårn i Luster kommune i de mest idylliske og nasjonalromantiske omgivelsene du kan tenke deg. Hotellbygningen er omkranset av en nydelig hage som blomstrer av frukttrær og dufter fantastisk av syriner og roser. Her kan du koble av, nyte mektig natur og utsikten over fjorden.

Vil du bevege deg litt rundt? I nærområdet er det muligheter for mange ulike fotturer av forskjellig lengde og vanskelighetsgrad. Fjordsafari med kajakk eller kano er også en mulighet hvis du er litt mer eventyrlysten. Kanskje vil du ta turen over fjorden for å ta en titt på Urnes Stavkirke som er den eldste stavkirken i Norge og er oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Solvornvegen 324, Fv338 5, 6879 Solvorn

9. Haaheim Gaard

På øya Tysnes, ca 47 kilometer utenfor Bergen ligger dette vakre hotellet. Historien til Haaheim Gård strekker seg tilbake til middelalderen, muligens enda lengere. Haaheim ligger høyt oppe i åssiden og derav navnet som betyr stedet som ligger høyt, eller «stedet til de som tjener gudene».

unique-hotels-Haaheim-872x872-1.jpg

Hotellet er omgitt av en fantastisk hage hvor du kan vandre rundt på sjarmerende hagestier, eller du kan sitte ned på en benk og nyte utsikten samt den forførende duften av 1500(!) rosebusker og andre vakre blomster. Det er et nydelig innredet lysthus i hagen, samt et kapell.

Hotellet har 21 rom og suitene har egen badstue. Alle rommene er innredet i historisk stil, de fleste med rekonstruerte historiske tapeter fra norske og svenske herregårder og slott. Stemningen blir komplett med antikke møbler og nostalgisk interiør.

Ta en pause på et av Norges beste museum

Restauranten serverer smakfull kortreist mat, kjøkkenhagen er faktisk like utenfor døren. Gården er ofte brukt til selskaper og arrangementer og er et ideelt sted for små private selskaper eller et romantisk opphold.

Dalsvegen 182, 5685 Uggdal

10. Gloppen Hotell

Gloppen Hotell ligger i Sandane på Nordfjord, midt mellom Bergen og Ålesund. Hotellet, som er bygd i sveitserstil har røtter helt tilbake til 1829. Det var engelske lorder som kom for å fiske laks og sjøørret i Gloppenelva som dannet grunnlaget for hotelldrift her i sin tid. Stedet har siden blitt kjent som et eldorado for sportsfiskere og fiskehistoriene sitter løst den dag i dag i peisestua på Gloppen Hotell.  

unique-hotels-norway-Gloppen-Hotell-ChristerOlsen-872x620-1.jpg

Hotellet har til sammen 61 rom og her oser det av nostalgi. Flere av de er innredet på hver sin unike måte og har tapet med mønster fra perioden 1820 til 1890, antikke møbler og blondegardiner.  

Nærmiljøet byr på mange aktiviteter og severdigheter. Den storslåtte naturen inviterer til flotte turer og Nordfjord folkemuseum ligger i gangavstand fra hotellet. Her kan du besøke et hardingfeleverksted, eller gå kulturløypa å lære hvordan folk på Nordfjord bodde og levde i gamledager.

Du skal heller ikke gå sulten her, restauranten Stovene serverer kortreist mat fra bygda; fersk, ren og uten tilsetningsstoffer. I hotellets kjeller har de sitt eget mikrobryggeri hvor det blant annet arrangeres ølsmaking.

Sørstrandsvegen 16, 6823 Sandane

11. NorefjellHytta restaurant og overnatting

Dette er faktisk Norges minste hotell og tilbyr kun tre hyttesuiter, alle med egen badstue.

unique-hotels-norway-Norefjell-872x620-1.jpg

NorefjellHytta ligger så å si midt i slalåmbakken på Norefjell i Krødsherad kommune. På vinteren kan du bare spenne på deg ski eller snowboard og sette utfor. I sommerhalvåret bor du i umiddelbar nærhet til flotte turområder og fiskevann.

Er du fasinert av tog, kan du besøke Krøderbanen fra 1872 som er Norges lengste museumsjernbane. Villa Fridheim med sin spesielle arkitektur på Bjørøya er landets eneste eventyrmuseum og er også verdt et besøk, her trives også barna godt.

Restauranten holder høy klasse, inspirasjon til menyen er hentet fra inn- og utland med innslag av lokale råvarer. Menyen varierer fra dag til dag og bestemmes ut fra tilgangen til råvarene.

Er du så heldig å bo på NorefjellHytta kan du våkne til en fantastisk frokosttallerken og hvis det er klarvær har du en helt unik utsikt over innsjøen Krøderen.

Norefjell alpingrend 41, 3536 Noresund

12. Snowhotel Kirkenes

Et opphold på Snowhotel er det perfekte stedet å starte hvis du vil bo på et av de mest spektakulære hotell i Norge.

unique-hotels-norway-Snowhotel-Kirkenes2-872x620-1.jpg

Arktisk moro møter spektakulære omgivelser (både i og utenfor hotellet) på Snowhotel Kirkenes som tilbyr suiter ut av en annen verden.

Her kan du ta del i en rekke aktiviteter avhengig av årstid. Og når du har hatt fått nok av husky- safarier, nordlysjakt og isfiske, kan du ta turen til snørestauranten for å varme deg på litt reinsdyrsuppe, ta en drink eller to i isbaren, og deretter bysse lalle i igloen eller gammen din.

Dette er virkelig et av de mest enestående hotellene i Norge På vinterstid kan du tilbringe natten fullstendig omgitt av is og snø. Ikke bekymre deg, du får en termisk sovepose så du ikke skal fryse.

Hvis dette høres litt for hardcore ut, kan du velge å bo i en av de koselige gamme-hyttene på Snowhotel Kirkenes. Inspirert av tradisjonelle fiskehytter som samene brukte i Laplands villmark, tilbyr disse tømmerhyttene fantastisk fjordutsikt og sjansen til å se nordlys eller midnattssol fra ditt eget stuevindu. Du har også muligheten til å kombinere begge typene av rom under et opphold på mer enn to netter.  

Snowhotel Kirkenes tilbyr mange aktiviteter du ikke finner på de fleste andre hotell, for eksempel gå tur med husky-valper, kaste snøball på blink og snøyoga!

Sandnesdalen 14, 9910 Bjørnevatn

Kanskje liker du også

Hvor er det varmt i november?

Hvor er det varmt i desember?

Hvor er det varmt i januar?