Tilbake til inspirasjonssiden

Europas vakreste hager

Fra fargesprakende tulipaner og delikate hvite snøklokker til utsmykkede fontener og overdådige søyleganger. Du kan trygt si at Europa har noen fantastiske grønne oaser å utforske.

Reward website landing page-france-paris-versailles-523819223-full.jpg

Europas vakreste hager vil ikke skuffe deg. Enten du tar en spasertur gjennom en velstelt ‘petit jardin’ eller snuser inn de romantiske duftene til hundrevis av roser, får du tilfredstilt behovet ditt for grøntområder i disse ni flotte hagene.

1. Monets Hage, Frankrike

Hvis du er en kunstelsker (eller hvis du ikke er det også), er Claude Monets hage noe du må få med deg. I Giverny, bare en kort kjøretur fra Paris, er denne sjarmerende hagen. Den er delt i to deler: en vakker blomsterhage kalt Clos Normand, og en japansk vannhage som inspirerte hans berømte motiv med broen over den lille dammen med vannliljer.

Top-10-Gardens-Monet-872x872-wiki-Shambhavipriyam.jpg

Dette er et av de mest fantastiske hagene i Europa, den er vel verdt et besøk.

Fly til Paris

2. Hageområdet i Versailles, Frankrike

His du er i Frankrike, må du se den mest storslåtte av Europas vakreste hager; hagene i Versailles som er oppført på UNESCO-verdensarvliste.

Top-10-Gardens-Versailles-872x872-Flickr-Daniel-Jolivet.jpg

Versailles hager er enorme! Det er 300 hektar skog, to klassiske hager i fransk stil; «Petit Parc» og «Trianon», over 350 statuer, 600 fontener og 35 kilometer med kanaler. For ikke å nevne de spektakulære, symmetriske grønne labyrintene du forventer å se i en perfekt velstelt fransk park.

Hagene i Versailles dateres tilbake til 1661 da Ludvig XIV ansatte André Le Nôtre til å etablere og renovere palassets hager, som han syntes var like viktige som selve palasset. Arbeidet med hagene ble startet samtidig med arbeidet med palasset og varte rundt 40 år.

Fly til Paris

3. Tromsø arktisk-alpine botanisk hage

Neste oppføring på listen over Europas vakreste hager er overraskende nok fra Tromsø.

Top-10-Gardens-Arctic-Alpine-Botanical-872x872-kongharald.jpg

Du tenker kanskje på Tromsø som et kaldt sted, men om sommeren bryter den botaniske hagen ut i full blomst. Fullstappet med fargerike planter fra de kaldeste stedene på jorden, blant annet høydepunkter som valmuer, sibirske liljer og Wilander Buttercup: en skjør gul blomst som nesten er utryddet på grunn av klimaendringer.

Hvis du er her i slutten av juni, kan du beundre den vakre tibetanske blå valmuen, som er over tre meter høy.

Fly til Tromsø

4. Alhambra – Det røde slottet, Spania

Det UNESCO-listede Alhambra er et palass og festningskompleks i Granada. Dette er et mesterverk av maurisk arkitektur, og en av verdens største turistattraksjoner. Vel fortjent – hele området er praktfult.

Top-10-Gardens-Alhambra-872x872-1.jpg

I tilslutning til palasset ligger den praktfulle haven Generalife. På norsk betyr det noe slik som «Arkitektens have». Haven er et must. Med livlige blomster, duftende appelsintrær, dekorative fontener og bortgjemte gårdsplasser er en tur rundt her en sanselig godbit.

Ikke gå glipp av Patio de la Acequia, et langt basseng innrammet av blomsterbed, fontener, søyleganger og paviljonger, ta også en spasertur nedover sypressenes promenade.

Fly til Malaga

5. Keukenhof, Nederland

Tulipaner er nasjonalblomsten i Nederland og det feires med stil i Keukenhof, verdens største blomsterhage.

Top-10-Gardens-Keukenhof-872x872-Balou46.jpg

Dette er et av de mest imponerende og fargerike hagenanleggene i Europa. Det plantes hele syv millioner blomsterløker hvert år, hvorav 800 varianter av nederlandske tulipaner. Det er et strålende syn, spesielt med nederlandske vindmøller som bakteppe. Tulipanene er på sitt vakreste mellom midten av mars og midten av mai.

Fly til Amsterdam

6. Petřín, Tsjekkia

Petřín-hagene ligger på toppen av Praha-høyden. Taubanen for å nå dem har fantastisk utsikt over byen og slottet.  

Top-10-Gardens-Petrin-Views-872x872-A-Savin.jpg

På toppen finner du velduftende rose- og lavendelhager, samt en nydelig klosterhage med 2100 frukttrær. Har du med barn? Slipp dem løs i slottet med speillabyrinten. Her får de timesvis med moro!

Fly til Praha

7. Kew Gardens, London

En annen hage som kan smykke seg med en UNESCO-oppføring er Kew Royal Botanic Gardens i London. Dette er hjemmet til verdens største og mest varierte samling av planter. Du kan enkelt tilbringe en hel dag med å utforske det tropiske grøntområdet i palmehuset, nyte utsikten fra tretoppens gangvei og beundre Hive – en enorm og spektakulær skulptur, inspirert av en bikube.

Top-10-Gardens-London-Kew-Palm-House-872x872-Daniel-Case.jpg

Er det hager i Europa du vil se så er dette et «must».

Fly til London

8. Blomsterøya Mainau, Tyskland

Hvis du er i nærheten av Bodensjøen på våren eller sommeren, kan du ta en dagstur til Mainau, også kjent som ‘blomsterøya’. Høydepunktet for dette populære stedet er det overdådige barokke palasset og de luksuriøse hagene i italiensk stil, som er spredt ut over 10 terrasser.

Top-10-Gardens-Germany-Mainau-Island-Spring-Avenue-872x872-1.jpg

Gå deretter til den italienske rosenhagen med pergolaer, fontener, marmorstatuer og over 1000 forskjellige roser. Det er utrolig vakkert.

Hvis du er så heldig å være på Mainau i april, må du gå til Spring Avenue hvor du vil være vitne til et fyrverkeri av farger i form av tusenvis av narcisser, hyasinter og tulipaner med den dypblå innsjøen og snødekte alper i bakgrunnen.

For de minste er det spennnende og oppleve Tysklands nest største sommerfuglhus samt Mainau Kinderland, som har seks ulike lekeplassområder, en husdyrpark, ponniridning og et lekeområde kalt Water World.

Fly til München

9. Gordon Castle kjøkkenhage, Scotland

Gordon Castle Walled Garden er en av de største og eldste kjøkkenhagene i Storbritannia.

Top-10-Gardens-Gordon-Castle-Walled-Garden-872x872-1.jpg

For ivrige gartnere er det nydelige blomsterutstillinger, en parfymehage og sjeldne planter. For matinteresserte er det en frukthage, kvedetrær og grønnsakshage. For barn er det en labyrint å gå seg vill i.

Produktene dyrket i hagen brukes i kafeen og butikken. Hvis du ikke kjører bil, anbefaler vi at du prøver deres botaniske gin.

Hvis du er i Skottland, vil disse hagene være et nydelig sted å besøke i sommermånedene.

Fly til Edinburgh, lei en bil og kjør i omtrent 3,5 timer.

Grønt er skjønt i Europas vakreste hager

Om du leter etter et sted for en romantisk piknik, en labyrint for barna å løpe rundt i, eller et naturskjønt sted å sole deg, Europas vakreste hager vil være stedet for deg.

Kanskje liker du også