Tilbake til inspirasjonssiden

Europas skumleste steder

Nå som Halloween nærmer seg kan du gjøre ferieturen ekstra spennende. Her er 10 skumle steder, som skapt for deg som liker at det går kaldt nedover ryggen. Ha en spennende Halloween – om du tør.

1. Edinburgh Vaults, Skottland

mørk kjeller opplyst av stearinlys
Det har blitt rapportert mange skumle hendelser på et av de mest hjemsøkte stedene i Skottland. Foto: fw42 på Flickr/CC BY 2.0.

Edinburgh Vaults sies å være et av de mest hjemsøkte stedene i verden. Hvelvene stammer fra 1700-tallet og huset kriminelle, prostituerte, og fattige. De levde i undergrunnen, og bedrev sine lyssky virksomheter her. Seriemorderne Burke og Hare sies å ha jaktet på sine ofre i hvelvene og solgte de til medisinsk forskning etter at de var tatt av dage. De grusomme ting som foregikk her er en god forklaring på hvorfor ikke alle sjelene har fått ro ennå.

I Edinburgh spøker det «overalt» og vil du bo på et hotell hvor det også sies å spøke kan du booke rom på Dalhousie Castle Hotel & Spa. 

Fly til Edinburgh.

2. Knokkelkapellet, Lisboa

et rom fylt med knokler
Knokkelkapellet er et av de best kjente monumentene i verdensarvbyen Évora, Portugal.

I Capela dos Ossos er mer enn 5000 skjeletter og hodeskaller brukt i konstruksjonen av kapellet. Denne noe spesielle bruken av lik har en plausibel forklaring. To av kirkegårdene i Évora skulle brukes til andre formål og byen formelig flommet over av døde kropper. Hva skulle munkene gjøre med alle hodeskallene og skjelettene? Resultatet ble at levningene ble brukt som dekorasjoner i kapellet, både av praktiske hensyn, men også for å minne alle på at livet er skjørt.

Over inngangsdøra til kapellet har munkene skrevet «Våre knokler som her ligger, venter på dine». Hvis du synes dette er litt deprimerende kan du gjøre dagen lysere ved å gjøre besøket om til en full dag med vinsmaking og guiding i den vakre verdensarvbyen Évora.

Fly til Lisboa.

3. Korshøyden, Vilnius

kors i alle størrelser og former stablet sammen
Opphavet til korshøyden er ikke 100 % sikker, men atmosfæren er skummel.

I følge både Vatikanet og Paven er Korshøyden utenfor Vilnius et hellig sted fullt av kraft og håp. Mange turister synes stedet er merkelig og litt skummelt.

Det er mer enn 200 000 kors på haugen og selv om ingen helt vet hvordan det hele startet, er opprinnelsen knyttet til to mislykkede opprør fra polakker og litauere mot den russiske tsaren på 1800-tallet. Siden de pårørende ikke fant likene til sine kjære, startet de å sette symbolske kors på en tidligere borg. Siden har stedet vært brukt av Litauere som et sted for bønn og fredelig motstand mot Sovjetunionen.

Fly til Vilnius.

4. Katakombene i Paris

opplyste hodeskaller i mørkt rom
Under de travle Paris-gatene ligger levningene av byens tidligere innbyggere.

Mer skjeletter. Mer mørke. Under Paris skjuler en av Europas største labyrinter seg. Og her er det også millioner av kropper. Kanskje så mange som seks millioner fordelt på de 1000 km lange gangene. Her er det lett å gå seg vill, så hold deg nær vennene dine. Eller kanskje det tryggeste er å holde seg nær guidene.

Det kan lønne seg å droppe køen for å komme rett ned de 180 trinnene ned til turistløypa under Paris. Lær hvorfor katakombene ble gravd ut i middelalderen og hvordan gangene og rommene ble fylt med døde.

Fly til Paris.

5. The Tower of London

mursteinsslott bak oransje høstblader
Tower of London sies å ha flest gjenferd i hele England. Foto: Wei-te Wong på Flickr/CC BY-SA 2.0.

Tower of London har mer enn 900 år med tortur og henrettelser på samvittigheten. Ikke rart at stedet er et av de mest hjemsøkte stedene i hele England. Spesielt er det konene til Kong Henry den åttende som ikke har funnet roen, naturlig nok. Du kan for eksempel støte på Anne Boleyn, kone nummer to, vandrende i gangene. Og det er ikke alltid hun har hodet med seg.

Mens du er i disse traktene kan du toppe opplevelsen med en spøkelsestur i Londons gater. Her patruljerte dødsengler sammen med skurker og grusomme tyranner. Og her kan du også følge sporene til beryktede mordere som Jack the Ripper.

Og hvis du tør kan du booke rom på Georgian House Hotel. Her har visstnok flere hørt barn som leker, selv om det ikke har vært barn på hotellet.

Fly til London.

6. Draculas fødested, Dublin

døde og inntørkede mennesker i kister
Det er ikke så vanskelig å se at Bram Stoker har hentet inspirasjonen for Dracula i krypten under St. Michan’s kirke. Foto: Jennifer Boyer på Flickr/CC BY 2.0.

Dracula var irsk og Halloween startet i Irland. Det er i alle fall det mange irer mener. I Dublin kan du se barndomshjemmet til Bram Stoker. Du kan også besøke St. Michan kirke, en av de eldste kirkene i Dublin. Det var her, langt nede i de skumle kryptene at skaperen av Dracula hentet inspirasjon til boken fra 1897. Mens du er i Dublin bør du bli med på en av de guidede turene, for eksempel en der du får høre mer om de makabre og mørke historiene fra Dublins fortid.

På hotellet The Shelbourne Dublin, A Renaissance Hotel foregår det også mystiske saker. Det sies at 7 år gamle Mary Masters som døde av kolera i 1791, går igjen her.

Fly til Dublin.

7. St Georges Kirke, Praha

gammel og endslitt kirke med spøkelsesstatuer
Det er riktignok kunst. Men uansett, ganske uhyggelig. Foto: Marcus O. Bst på Flickr/CC BY-SA 2.0.

Ikke så langt i fra Praha finnes det en kirke med en meget trofast menighet. På gamle trebenker sitter menigheten stille og ber til Gud. Det har de gjort siden 2014 da kunstneren Jakub Hadrava fikk i oppgave å lage et arbeid som skulle få liv i kirken igjen. Og det har han klart. Nå reiser folk i fra hele verden til det litt anonyme stedet for å studere spøkelsene i stille bønn.

Når du først er i Praha kan du utforske det mørke Praha med en tur med spøkelser og vampyrer som tema.

Fly til Praha.

8. Nidarosdomen, Trondheim

bilde av nidarosdomen på en kald høstdag
Se etter munken som går igjen i Nidarosdomen. Foto: Kamil Porembiński på Flickr/CC BY-SA 2.0.

Når du besøker Nidarosdomen, skal du se etter munken som smyger seg mellom benkeradene i hele Norges nasjonalhelligdom. Han skal første gang ha vist seg for biskopens kone i 1924, midt under en gudstjeneste. Munken som går igjen sies å være høy og kledd i mørk munkekappe. Det drypper blod fra et sår på halsen, så han skal være lett å kjenne igjen. Han går tvers igjennom folkemengder og er ganske nærgående, så det kan være greit å ha en lokal guide med på laget.

Fly til Trondheim.

9. Påfugløya, Berlin

ensom bygning smo står på en gresslette med trær uten blader
Ser du en svart skikkelse som strener rundt på Påfugløya? Foto: Robert Agthe på Flickr/CC BY 2.0.

Pfaueninsel i Berlin er den romantiske påfugløya med det nydelige hvite eventyrslottet. Et sjarmerende sted å dra på dagstur når du er i Berlin. Men legenden vil ha det til at alkymist Johann Kunckel lekte med svart magi i laboratoriet sitt på øya, noe som omgjorde den fredfulle pletten til et mye mer uhyggelig sted. I 1689 brant laboratoriet hans ned og ble flyttet til Sverige. Men sjelen hans er fortsatt på Påfugløya og vandrer hvileløst rundt som et svart spøkelse med rødglødende øyne.

Fly til Berlin.

10. Moosham slott, Salzburg

slott på en høyde i en granskog. slottet har et tårn og er i murstein
Moosham slott har en grusom historie. Her ble uskyldige mennesker drept, beskyldt for å være hekser og varulver. Foto: Bernd Thaller på Flickr/CC BY-NC 2.0.

Moosham slott utenfor Salzburg har en grusom historie som får det til å gå kaldt nedover ryggen på noen og enhver. Hundrevis ble fengslet, torturert og drept innenfor veggene under hekseprosessene i 1675-1690. Mange av ofrene var hjemløse og foreldreløse barn. De som ikke ble hengt, kunne få hendene kuttet av eller bli brent med glødende jern.

Slottet har også en historie med varulver. På 1800-tallet ble en del kveg og hjort funnet døde i nærheten av slottet. Det førte til at noen av innbyggerne ble mistenkt for å være varulver. De ble drept eller endte sine dager i fangehullene på slottet.

Du kan fortsatt få guidede turer inn i torturkamrene – hvis du våger. Både ansatte og besøkende sverger på at de kjenner både at noen puster på dem og tar på dem. De hører også skritt, hamring og dører som lukkes, uten at noen er i nærheten.

Fly til Salzburg.

Kanskje liker du også

Første gang i Paris

Finn din Italia-favoritt

Essensen av Málaga